За вікном – похмуро і падає дощ. Усім нам дуже не вистачає сонячного тепла та позитивних емоцій. Однак не варто зациклюватися на погоді. Краще потіште своїх рідним чимось смачненьким. Пропонуємо вам добірку цікавих рецептів солодощів, які стануть чудовим антидепресантом та справжньою несподіванкою для ваших рідних.
Штрудель з яблуками
Цей десерт часто подають у кафе. І хоч інколи готують його з листкового тіста – в оригінальному рецепті воно значно тонше і ніжніше.
Потрібно: 300 г борошна, 150 мл теплої води, 1 яйце, дрібка солі, 3 ст. л. олії.
Для начинки: 1 кг яблук (найкраще кисло-солодких), 100 г родзинок, 3 ст. л. панірувальних сухарів, 10 г цукру, 0,5 лимона, 100 г горіхів, 200 г цукру, 6 ст. л. вершкового масла, 1 ч. л. кориці, цукрова пудра для посипання.
Приготування: у глибоку миску насипати просіяне борошно, додати сіль на кінчику чайної ложки. Зробити в центрі поглиблення, в яке влити теплу воду, рослинну олію і додати яйце. Замісити м’яке і еластичне тісто, яке не повинно липнути до рук. Місити тісто потрібно ретельно й інтенсивно, хвилин 10. Скатати в шар і залишити приготоване тісто «відпочити», змастивши його поверхню олією і накривши його харчовою плівкою – не менш, ніж на півгодини. Це необхідно для того, щоб тісто потім легше піддавалося розтягуванню і не порвалося, тому що під час «відпочинку» тіста борошно набухає і всі інгредієнти добре поєднуються. У цей час можна зайнятися приготуванням начинки. Яблука помити, просушити і нарізати не дуже крупно, скропити лимонним соком. Їх можна або почистити, або нарізати разом зі шкіркою.
Підготувати горіхи, панірувальні сухарі і родзинки. Горіхи подрібнити, родзинки промити і висушити. Цукор змішати з корицею і всипати ванільний цукор. Стіл злегка присипати борошном і почати розкачування тіста. Спочатку розкачати його на столі качалкою, потім можна перекласти на рушник і приступати до витягування тіста для штруделя руками. Ідеально, якщо через отриманий тонкий шар тіста проглядається малюнок рушника. Розтопити вершкове масло і змастити ним поверхню тіста.
Приступаємо до начинки. Викласти на одну сторону тіста начинку доріжкою шириною приблизно 12-15 см, не забувши відступити від краю тіста 8-10 см: спочатку панірувальні сухарі, на них яблука, зверху присипати цукром змішаним з корицею, потім горіхи і зверху родзинки. За бажанням додати натерту лимонну цедру. Найближчий до начинки край тіста підняти і накрити ним начинку, змастити його вершковим маслом. Продовжити формувати за допомогою рушника рулет, підгинаючи також бокові краї всередину, промащуючи кожен раз тісто над начинкою вершковим маслом. Шов готового рулету повинен опинитися внизу. Готовий сформований рулет перекласти на деко, змащене рослинною олією або розтопленим вершковим маслом. Зверху змастити штрудель розтопленим вершковим маслом і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин, випікати до золотистого кольору. Готовий штрудель можна подавати як теплим, так і холодним, присипавши зверху цукровою пудрою. Можна подавати його з будь-яким солодким соусом, варенням або доповнити кулькою морозива.
Варений сирник
Потрібно: для тіста – 350 г борошна, 150 г вершкового масла, 100 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. порошку до печива, 1 яйце, 1 жовток, 2 ст. л. сметани. Крем: 1 кг сиру, 250 г цукру, 5 яєць, 200 г вершкового масла, 40 г крохмалю, 80 мл молока, сік і цедра з одного лимона, 1 пачка ванільного цукру.
Приготування: в миску просіяти борошно, додати, цукор, сіль та порошок до печива, перемішати. Додати порізане масло і швиденько розтерти його з борошном до утворення вологої крихти, додати яйце, жовток та сметану і замісити тісто. Залишити на 30 хвилин у холодильнику. Тісто поділити на три частини, кожну частину розкачати, виробити кола, діаметром 26 см, викласти в тортівницю. Наколоти виделкою і пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин до золотистого кольору. З тіста, що залишилося можна вирізати тістечка, які стануть в пригоді під час декорування сирника.
З лимона натерти цедру, вичавити сік. В миску скласти практично усі складники сирної маси: сир, яйця, цукор, цедру та сік лимона. Крохмаль розчинити в молоці і також вилити в сир. Усе ретельно збити блендером до однорідної маси. В металеву каструлю покласти масло, поставити на вогонь і розтопити. В розігріте масло додати по ложці сирну суміш, швиденько перемішати. Варити суміш 7 хвилин на великому вогні і 8 хвилин – на малому, в сумі – 15 хвилин. Увага! Суміш потрібно постійно помішувати, не варто від неї відходити ні на крок. Відставити суміш лише на декілька хвилин, адже перекладати коржі потрібно гарячим кремом. Форму, в якій пеклися коржі, помити і висушити. Надібрати 10-12 столових ложок для верху і приступити до збирання сирника. Покласти один корж, вилити половину маси, накрити другим коржем, вилити решту суміші і накрити третім коржем. Зверху поставити гніт і залишити торт на ніч при кімнатній температурі. Вранці розігріти надібраний крем в мікрохвильовці чи на водяній бані, полити зверху корж. Готовий сирник прикрасити тістечками і готовими бізе. Найсмачнішим цей торт буде наступного дня, коли коржі повністю розм’якнуть від сирної маси!
Рогалики з повидлом
Потрібно: 300 г маргарину, 2 ч. л. сухих дріжджів, 50 мл молока, дрібка солі, 3 скл. борошна, варення густе, цукор та кориця для посипання, 1 яйце для змащування.
Приготування: маргарин посікти ножем з трьома склянками просіяного борошна, посолити, додати дріжджі і молоко. Тісто має бути у вигляді крихти. Обім’яти його руками. Якщо недостатньо борошна, підмішати необхідну кількість.
З тіста скачати кулю, накрити плівкою і поставити в холодильник на 30 хвилин. Поки тісто “відпочиває” в холодильнику, включити духовку, щоб вона прогрілася. У цей час підготувати суміш з цукру і кориці для посипання рогаликів, змішавши інгредієнти в плоскій тарілочці. Підготувати яйце для змащування тіста. Коли підійде час, дістати тісто з холодильника. Розділити його на 4 частини. З однієї частини розкачати тоненько тісто у формі кола, нарізати на 8 частин. Покласти варення з вузькою боку трикутника, скачати рулетом. Кожен рулет змастити яйцем і обкачати в цукрі з корицею. Викласти рулетики на холодне деко на невеликій відстані один від одного. Поставити деко з тістом в розігріту духовку до 200 градусів на 25-30 хвилин. Коли рулетики добре зарум’яняться, витягти з духовки і зняти їх, поки вони гарячі, лопаткою.
Морквяний кекс
Потрібно: 200 г цукру, 160 мл рослинної олії, 60 г несолодкого йогурту (кислого молока, сметани), 3 яйця, 250 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, 2 ч. л. кориці, 1 ч. л. мускатного, 0,5 ч. л. солі, 260 г моркви, 100 г горіхів.
Приготування: масло змішати з цукром, додати йогурт і добре перемішати. Потім по одному вводити яйця. Додати одне, добре перемішати, повторити.
Змішати в окремій мисці сухі інгредієнти. Моркву потерти на тертці (або в блендері). Горіхи подрібнити або перемолоти на м’ясорубці чи у блендері. Поступово в кілька етапів додати борошно в рідке тісто. В кінці ввести моркву та горіхи і все перемішати.
Форму для випічки змастити маслом, посипати борошном і добре струсити, щоб борошно покрило масло. Зайве борошно висипати.
Випікати при 170 градусах 30-40 хвилин. Все залежить від розміру форми і висоти коржа. Торт виходить гарної текстури: і пухкий і пружний.
Можна випікати у мультиварці 45-50 хв. режим «Випічка» і на 10 хв. залишити у мультиварці.
Ванільні кексики
Потрібно: 120 г масла, 130 г цукру, 3 курячі яйця, 1 ч л ванільного екстракту, 200 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, 1/4 ч. л. солі, 60 мл молока
Приготування: масло кімнатної температури збити, додати цукор і збити усе на великій швидкості до легкої повітряної консистенції .
Додавати яйця по одному, збиваючи кілька хвилин після кожного додавання. Додати ванільну есенцію. У окремій мисці змішати борошно, розпушувач, сіль. На низькій швидкості, по черзі додати суміш муки і молока у три заходи. Гарно вимішати лопаткою.
Розігріти духовку до 170 – 180 С°. У форму для кексів покласти паперові формочки. Рівномірно заповнити тістом до половини і випікати протягом 17-20 хв. Готовність перевірити зубочисткою, щоб тісто не прилипало.
Горішки з горіховим кремом
Потрібно: тісто – 400 г пшеничного борошна, 100 г крохмалю, 2 яйця, 100 г цукру-пудри, 16 г ванільного цукру, 250 г холодного масла, порізаного кубиками, 0,5 ч. л. розпушувача.
Крем – 1 скл. молока, 0,5 скл. цукру, 3 жовтка, щіпка солі, 3 ст. л. пшеничного борошна, 230 г вершкового м’якого масла, 3 ч. л. горіхового лікеру або рому або ванілі, 0,5 скл. мелених волоських горіхів.
Приготування: всі складники змішати в чаші міксера або вручну. Для цього посікти борошно з маслом, додати решту складників та замісити. Тісто поставити в холодильник на 30 хвилин. З холодного тіста зробити маленькі кульки та випекти горішки.
Для крему: молоко змішати з половиною цукру та довести до кипіння. В мисці міксера збити до білизни жовтки, сіль, решту цукру, ваніль. Додати борошно та збити ще. Коли молоко закипить, перелити 1/3 молока до жовткової маси та збити. Тоді перелити масу в молоко та заварити, як пудинг. Зняти з вогню, накрити харчовою плівкою, так щоб вона торкалась поверхні маси. Залишити охолонути.
Масло збити до пухкої маси. По ложці додавати зварену масу та збивати. В кінці додати горіхи. Начинити горішки кремом.