Супер-кекси: рецепти з усього світу

Супер-кекси: рецепти з усього світу

Думаєте, який десерт подати до чаю? Приготуйте кекси. Вони дуже смачні, м’які, ситні і прекрасно підходять для сімейного чаювання.

Британський кекс

Потрібно: родзинки – 200 г, смажений арахіс – 100 г, цукати – 500 г, бренді – 4 ч.л., лимонний сік – 30 мл, вершкове масло – 200 г, коричневий цукор – 200 г, яйця – 4 шт., борошно – 200 г, мелений імбир – 1 ст. л., лимонна цедра.

Приготування: залийте промиті та висушені родзинки бренді, залиште на півгодини. В окремій ємності змішайте смажений арахіс, цукати та лимонний сік. Візьміть вершкове масло, цукор, яйця, борошно і трішки лимонної цедри, замісіть тісто. Після того як маса стане однорідною, додайте в неї родзинки, цукати і мелений імбир. Містку форму покрийте папером для випікання, викладіть тісто і випікайте кекс протягом години при температурі 180 ° С. Після того як кекс приготується і охолоне, посипте його горіхами і цукровою пудрою. Невеличкий секрет: якщо хочете, щоб ваш кекс довше не черствів і залишався свіжим, додайте в тісто трохи меду, джему і патоки, навіть якщо їх немає в рецепті. Вони будуть утримувати вологу в кексі.

Французький кекс (поліно)

Потрібно: борошно – 150 г, яйця – 4 шт., подрібнені горіхи – 100 г, сир «Маскарпоне» – 250 г, какао – 2 ч. л., вершки 35% жирності – 125 мл, гіркий шоколад – 30 г, цукрова пудра – 150 г, сода – 0,5 ч. л., лікер – 50 мл, ваніль – 1 стручок (пакетик), білий шоколад.

Приготування: шоколад розтопити на водяній бані. Збити яйця з цукром. У шоколад додати подрібнені горіхи, воду і соду. Борошно просіяти і вмішати в яєчно-цукрову суміш. З’єднати отриману масу з шоколадом. Ретельно перемішати. Викласти тісто в одну форму, попередньо застелену пергаментом. Випікати 12 хвилин при температурі 180 ° С. Згодом рулет згорнути і викласти на чистий аркуш, посипаний цукровою пудрою. Обрізати краї і загорнути рулет в лист, щоб він просочився пудрою. Залишити швом вниз на 1 годину. Вершки збити з Маскарпоне, лікером, какао і ваніллю до однорідної маси. Частину крему відкласти.

Рулет розгорнути, промастити кремом і згорнути. Зверху змастити кремом і виделкою зробити невеликі розрізи, як імітацію кори. Посипати пудрою і помістити в холодильник.

Яблучні кекси

Потрібно: яблука – 2 шт., борошно – 130 г, яєчні жовтки – 3 шт., родзинки – 50 г, олія – 20 мл, сода – ⅓ ч. л.

Потрібно: родзинки замочіть в гарячій воді на три години, потім обсушіть в паперовому рушнику і подрібніть у блендері. Яблука помийте, почистіть і поріжте. Приготуйте на пару і теж подрібніть у блендері. Отриманий сік злийте в окремий посуд, пюре відкладіть.

Жовтки збийте, додайте олію, яблучне пюре і сік, родзинки. Просіяне борошно разом з содою всипте в отриману масу і перемішайте. Тісто розлийте у маленькі формочки і випікайте півгодини при температурі 170-180 градусів.

Гарбузові кекси

Потрібно: м’якоть гарбуза – 300 г, борошно – 220 г, манна крупа – 2 ст. л., яйця – 3 шт., цукор – 1 скл., олія – 110 мл, родзинки – 100 г, розпушувач – 10 г.

Приготування: родзинки замочіть в гарячій воді, просіяне борошно з розпушувачем змішайте з манкою. Окремо збийте яйця і цукор. Гарбуз варіть або тушкуйте, а потім подрібнюйте до стану пюре. У гарбузове пюре додайте масло і збийте.

Збите яйце додайте до борошна і перемішайте. Цю масу з’єднайте з гарбузовою, покладіть родзинки і перемішайте ще раз. Розкладіть суміш у формочки і випікайте півгодини при 180 градусах.

Німецький  кекс

Потрібно: вершкове масло – 350 г, цукор – 250 г, яйця – 2 шт., кисломолочний сир – 250 г, ванільний цукор – 1 ст. л., цедра і сік одного лимона, борошно – 600 г, розпушувач для тіста – 10 г, мигдаль – 150 г, цукати – 150 г, родзинки – 200 г, ром за смаком, цукрова пудра.

Приготування: мигдаль і цукати залити ромом і залишити на 6 годин, а краще на ніч. Необхідно перемішувати суміш для того, щоб ром рівномірно просякнув кожен шматочок.

Збийте м’яке масло з цукром до кремового стану. Вбийте яйця і продовжуйте збивати. Додайте перетертий сир, ванільний цукор, сік і цедру лимона. Перемішайте до однорідності. Додайте просіяне з розпушувачем борошно. Додайте в тісто мигдаль і цукати. Все вимішайте і дайте настоятися. З тіста сформуйте овальні батони. Долонею зробіть в кожному невелике заглиблення. Тісто викладіть на пергамент в листі і випікайте в розігрітій духовці близько години. Поки штоллен ще теплий, змастіть його розтопленим вершковим маслом і посипте цукровою пудрою. Дайте маслу застигнути і повторіть процедуру ще 2 рази.

Кекси «Бомбочки» від британського кулінара Джеймі Олівера

Потрібно для тіста: 100 г борошна, 50 г манки, 1 ч. л. розпушувача, 60 г цукрової пудри, 1 яйце, 70 мл олії, 100 мл молока.

Для начинки: джем /варення.

Приготування: змішайте всі сухі інгредієнти. Вінчиком збийте рідкі складові. Обережно влийте рідку суміш до сухої. Перемішайте до однорідності (тісто виходить рідке). У формочки розкладіть спеціальні гофровані паперові скляночки для кексів. Налийте в них по 1-1,5 ст. л. тіста. Потім в серединку покладіть 1 ч. л. варення. Зверху – знову тісто (воно має вкрити повністю варення, заповнивши форму приблизно на 2/3). Випікати близько 25 хвилин при температурі 180ºС до золотавого кольору.

Бананові кекси

Потрібно: банани – 2 шт., борошно – 220 г, яйця – 2 шт., масло вершкове – 100 г, цукор – 150 г, сіль – ½ ч. л., розпушувач – 2 ч., л.

Приготування: банани помийте, почистіть і розімніть виделкою до стану пюре. Масло розітріть з цукром, розбийте яйця і покладіть банани. Масу перемішайте, всипте борошно, розпушувач і сіль. Вимісіть тісто, яке потім розкладіть до ємностей і готуйте в духовці при 180 градусах двадцять хвилин. До столу подавати кекси, прикрашені кокосовою стружкою або цукровою пудрою.

З горіхами і родзинками

Потрібно: борошно – 160 г, масло вершкове – 120 г, цукор – 100 г, горіхи волоські – 80 г, родзинки – 60 г, молоко – 50 мл, яйця – 2 шт., розпушувач – 1 ч. л., ванілін, імбир і кориця – по щіпці.

Приготування: в молоко розбийте яйця, додайте цукор і збийте до однорідності. Борошно з розпушувачем просійте, всипте в масу і перемішайте. У підсумку виходить в’язке тісто, куди покладіть подрібнені горіхи і родзинки. Суміш знову вимішайте і розлийте по формах. Випікайте півгодини при помірній температурі.

Морквяні кекси

Потрібно: борошно – 3 скл., масло вершкове – 250 г, морква – 2 шт., яйця – 3 шт., цукор коричневий або звичайний – 2 скл., цукор ванільний – 1 ч. л., розпушувач – 1 ч. л.

Приготування: масло розтопіть, розітріть з цукром і яйцями. Просійте борошно і додайте разом з розпушувачем в яєчну масу, збийте віночком. Моркву помийте, почистіть і потріть на тертці. Додайте в тісто і ретельно розмішайте, викладіть у формочки і випікайте морквяні кекси при помірній температурі хвилин двадцять до золотистого кольору.

Апельсинові або лимонні

Потрібно: апельсин або лимон – 1 шт., борошно – 1 скл., цукор – 150 г, вершкове масло або маргарин – 130 г, яйця – 3 шт., розпушувач – 2 ч. л., ванілін – 1/4 ч. л.

Приготування: почистіть фрукт, вичавте сік, а цедру натріть на тертці. Розтоплене масло або маргарин розітріть з ваніліном і цукром. Яйця збийте, змішайте з маслом і апельсиновим або лимонним соком. Додайте борошно, розпушувач і цедру. Вимішайте тісто і розкладіть по ємностях. Випікайте при температурі 180 градусів двадцять хвилин.

Сирні кексики «Гості на порозі»

Потрібно: 0,5 кг кисломолочного сиру, 5 ст. л. манки, 4 яйця, 4 ст. л. цукру, 1 пачка ванільного цукру, дрібка солі, жменя ягід, родзинок або іншого смачного начиння за смаком.

Приготування: у глибоку посудину розбийте яйця. Додайте цукор. Все добре збити. Щоб кекс вийшов більш м’яким та ніжним, одне яйце можна замінити на два жовтки. До отриманої суміші викладіть сир. Перетріть його з яйцями і цукром. Якщо ви додаєте домашній сир, який зазвичай буває грудочками, доцільно скористатися блендером, щоб маса вийшла однорідною. Додайте манку, вона замінить борошно. Посоліть і все добре перемішайте. Родзинки або ягоди для начиння облийте окропом та висушіть на рушнику. Додайте в тісто. Перед цим їх можна злегка обваляти в борошні. Щоб тісто для сирних кексів вийшло більш ароматним, до нього можна додати пакетик ванільного цукру, мигдалеву чи цитрусову ароматичну добавку. Чудово в сирних кексах смакує кориця. Духовку розігрійте до 180 градусів. Підготуйте формочки, можна силіконові або одноразові з паперу, – які у вас знайдуться. Чудово підійде чавунна форма або глиняна – перед використанням такі форми слід змастити маслом і викласти пергаментом, папером для випікання. Готове тісто викладіть в форму чи формочки. Готують сирні кекси впродовж 15-20 хвилин у духовці, розігрітій до 180 градусів, або 8 хвилин у мікрохвильовій печі.

Дієтичний брауні

Потрібно: чорний шоколад – 100 г, цільнозернове борошно – 100 г, яйца – 2 шт., горіхи – 75 г, натуральний йогурт – 100 г, мед – 60 г, сіль – щіпка.

Приготування: шоколад розтопіть на водяній бані та перемішайте з йогуртом. Яйця збийте з медом. Змішайте всі інгредієнти. Випікайте 20-25 хв. при температурі 160° С.

Корисні поради

Під час випікання кексів духовку в жодному разі не можна відкривати, адже зміна температури може нашкодити страві. Перевірити готовність кексів можна за допомогою дерев’яної палички чи зубочистки. Слід проколоти кожен виріб. Якщо паличка залишиться сухою, значить кекси готові. Якщо раптом всередині кекс усе ще сирий, але зверху на ньому вже з’явилася скоринка, слід накрити кекси папером для випікання і залишити їх випікатися далі. Після випікання дати кексам охолонути, інакше їх важко буде витягати з формочок.





Loading...




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares