Це – не сміття, а добриво!

Це – не сміття, а добриво!
Заготовлені взимку відходи з кухні принесуть користь вашим грядкам

Дачникам, які вибрали органічне землеробство, у літній сезон потрібна величезна кількість різних органічних відходів. Залишки деревини, бур’яни, овочеве бадилля, гілки дерев і чагарників, різні харчові відходи – все це застосовують на городі. З одних відходів одержують корисну деревну золу, яка служить прекрасним добривом і засобом від шкідників. З інших роблять мульчуючий шар на грядках. Із третіх виходить відмінний компост, який поліпшить стан ґрунту. Із закінченням дачного сезону землероби вертаються у свої міські квартири до настання весни. Але ж протягом усієї холодної пори року можна теж запасати корисні відходи, які потім знадобляться на дачі. Звичайно, не все можна збирати, але деякі відходи ніякої незручності для мешканців квартири не доставлять.

ЦИБУЛИННЯ ДЛЯ БОРОТЬБИ ЗІ ШКІДНИКАМИ

Висушене цибулиння може зберігатися довгий час, не займає багато місця й не виділяє ніяких ароматів. Його можна зберігати в мішках з будь-якого матеріалу в великій кількості.

У цибулинні міститься велика кількість біологічно активних речовин, які допомагають боротися з хворобами і шкідниками. На основі цибулиння готують спеціальний настій для оприскування рослин. У лушпайці цибулі в умовах міської квартири можна зберігати буряк і моркву.

Ці цибульні відходи в літній сезон стануть відмінним мульчуючим матеріалом для овочевих і ягідних грядок. За допомогою цибулиння можна тривалий час зберігати вологість ґрунту. Воно не тільки захистить рослини від шкідників і посухи, а й стане гарним добривом.

При посадці картоплі органічним способом (із застосуванням відходів у посадкових траншеях) рекомендують використовувати цибулиння як засіб від колорадського жука й інших шкідників.

ГАЗЕТИ ДЛЯ МУЛЬЧУВАННЯ

Чорно-білі газети, різне паперове впакування, картон – це прекрасний мульчуючий матеріал, за допомогою якого можна позбавити грядки від бур’янів і шкідників. Паперова мульча на ягідних ділянках підвищить врожайність, на грядках з горохом і квасолею – добре прогріє ґрунт і прискорить плодоносіння. А при облаштуванні теплих грядок без паперу взагалі не обійтися.

КАРТОПЛЯНІ ЛУПИ – ДОБРИВО ДЛЯ ПОРІЧОК

Відходи картопляних очисток дуже корисні для порічок, тому що містять велику кількість крохмалю. Завдяки йому ягоди стають набагато крупнішими. Якщо протягом зимового періоду такі відходи висушувати, а не викидати в сміття, то влітку можна буде підняти врожайність порічок.

Сушити очистки неважко. Можна це робити на батареї або на звичайному папері, розкладаючи їх одним шаром. Сухі картопляні відходи теж добре зберігаються в мішечках із тканини.

Для підвищення врожайності ягід смородини використовують картопляний відвар на основі очисток і застосовують його при поливах. Можна вносити такі очистки безпосередньо під кущ, закопуючи їх у ґрунт.

Розмочені й здрібнені очистки картоплі додають у кожну лунку перед посадкою розсади огірків і капусти. Зверху таку суміш необхідно присипати землею, а потім уже розсаду. Така підгодівля дуже корисна для цих овочевих культур.

ШКАРЛУПА ЯЄЦЬ – ДЖЕРЕЛО КАЛЬЦІЮ

Багато хто з господарок використовує велику кількість яєць за зиму. Але ж коштовна яєчна шкарлупа з великим вмістом кальцію є незамінним органічним добривом. Викидати її – просто злочин.

Зберігати потрібно тільки добре висушену й здрібнену шкарлупу. У такому вигляді вона може зберігатися у звичайному пакеті або в скляній банці до самої весни.

Використовують яєчну шкарлупу як добриво при вирощуванні баштанних і овочевих культур, а також різних коренеплодів.

Шкарлупу у вигляді здрібненого порошку насипають біля стовбурів багатьох плодових дерев, додають у ґрунт при вирощуванні троянд, а також використовують при закладанні компосту.

ЛУШПИННЯ НАСІННЯ І ГОРІХІВ

Мульча, що складається з лушпайки гарбузового насіння, арахісових стручків і шкарлупи горіхів – відмінне органічне добриво для овочевих грядок. Такі відходи не доведеться піддавати сушінню або якимсь іншим маніпуляціям, їх просто потрібно складати в пакет або картонну коробку до весни.

ЦИТРУСОВІ ШКІРКИ ВІД ШКІДНИКІВ

У зимовий час цитрусові вживають у більших кількостях, а шкірки від них часто підсушують для подальшого використання. Наприклад, можна додавати їх у чай або використовувати в здрібненому виді при випічці, можна приготувати цукати. Неповторний аромат не тільки піднімає настрій і апетит, але ще є відмінним добривом і допомагає протистояти шкідникам на городі.

Усі шкірки, що залишилися від апельсинів, мандаринів і лимонів, добре висушіть і зберігайте в паперовому або поліетиленовому пакеті. Цей приємний запах допоможе позбутися нашестя попелиці в дачний сезон. Уражені рослини потрібно буде тільки обробити настоєм із цитрусових шкірок.

Варіанти настоїв:

  • На 3 л води необхідно додати 300 грамів сухих шкірок від лимона й поставити на три доби в темне місце для настоювання.
  • На 2 л води додати шкірку від чотирьох апельсинів, настоювати протягом 7 днів у темному місці, потім додати декілька крапель рідкого мила й добре перемішати. Перед використанням – проціджувати.

ЧАЙ І КАВА

Використана чайна заварка й кавова гуща – це відмінне добриво. Садівники, що віддають перевагу органіці в якості підкормок, заготовлюють для літнього сезону навіть такі харчові відходи. Найважливіше для їхнього зберігання – це ретельне просушування. При мінімальному залишку вологи з’являється цвіль. Чайні й кавові відходи додають у ґрунт як підгодівлю при вирощуванні розсади овочів. На основі чаю готують рідке добриво для овочів, настій для обробки порічкових черешків перед посадкою й профілактичний розчин від шкідників.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *