Цей смачний і корисний перець

Цей смачний і корисний перець
Взагалі, точніше кажучи, болгарський перець зовсім не болгарський і навіть не перець! Ця рослина належить зовсім не до сімейства перцевих, а до сімейства пасльонових і є далеким родичем помідорів і баклажанів.

Його батьківщина – Латинська Америка. Тамтешні мешканці першими додумалися вживати солодкі стручки перцю в їжу. Було в перцю й інше застосування. Індіанці сипали насіння на тліюче вугілля, щоб віджахнути диких тварин або ворожих загарбників за допомогою їдкого диму, який виділяється при згорянні насіння. Однак перцеві димові завіси не допомогли індіанцям вистояти проти колоністів. І в Європу перець потрапив завдяки завоюванням Кортеса, який вивіз із собою майже всі індійські багатства, а заодно і смачну «секретну зброю».

Європейці теж розсмакували перець і назвали його овочевим або салатним, ще одне найменування цього овочу – паприка або солодкий перець. До нас же цей сорт перцю перекочував саме з Болгарії, за що й одержав своє ім’я.

І вітаміном С забезпечить, і  від інсульту вбереже

Що ж, назв у болгарського перцю дійсно багато, але вітамінів у ньому ще більше. За вмістом вітаміну С солодкий перець поступається лише обліписі та шипшині, а серед овочів є абсолютним чемпіоном. Усього лише 50 г болгарського перцю покривають добову потребу організму в аскорбінці.

Але, щоб не втратити ні грама вітаміну С, з перцем потрібно правильно поводитися. Справа в тому, що найбільше аскорбінки зосереджено навколо плодоніжки, так що чистити перець потрібно дбайливо, максимально пощадивши верхівку.

Крім аскорбінової кислоти в болгарському перці багато вітаміну Е (захищає від раннього старіння й онкологічних захворювань), каротину (провітамін А), калію (необхідний для серця), кальцію (потрібний для зубів) і заліза (поліпшує склад крові).

А ще болгарський перець здатний захистити від інсульту. Достатньо з’їдати всього лише один стручок на день, щоб зменшити ризик наполовину. Цьому сприяє високий вміст вітамінів В6 і В9, що сповільнюють процес старіння судин.

Колір вирішує все

Вчені намагалися з’ясувати, який сорт перцю люди вважають більш солодким. Більшість опитаних віддали пальму першості жовтим плодам. Але насправді найбільше цукру міститься в червоних плодах. Однак жовтий колір у більшості людей асоціюється зі спілістю та солодкістю.

Перець кожного кольору корисний по-своєму.

  • Червоний. У цьому різновиді перцю найбільше аскорбінки та вітаміну А. Так, порція червоного болгарського перцю задовольнить приблизно половину добової потреби організму у вітаміні А, а порція зеленого – усього лише 5%. До речі, червоний болгарський перець сприяє зниженню ваги – до такого висновку прийшли вчені зі США. Виявляється, цей овоч містить речовини, що прискорюють обмінні процеси в організмі, що призводить до розщеплення жиру.
  • Жовтий. Обходить своїх побратимів за кількістю рутину. Цей елемент робить кровоносні судини більш еластичними і зміцнює їхні стінки. А ще в жовтих сортах перцю калію й фосфору більше, ніж в інших різновидах.
  • Зелений. Має протиракові властивості. Не дуже давно італійські вчені виявили в солодкому перці речовини, здатні знизити ризик виникнення злоякісних пухлин. Особливо багато таких речовин у зелених плодах.

Вибираючи перець, слід урахувати й те, яку страву ви збираєтеся з нього готувати. На салат згодиться будь-який різновид, а от для гарячих страв краще вибирати червоні або жовті сорти. Зелені стручки після термічної обробки починають гірчити.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *