Збираємо врожай цибулі

Збираємо врожай цибулі

Всередині липня дозріла цибуля більше не потребує вологи. До кінця місяця її варто зібрати. Якщо ж із цим затягнути – врожай може постраждати. Щодо точніших термінів, то все залежить від часу висадки, а також від клімату і погоди саме у вашому регіоні. Головне – знати, що приблизний термін дозрівання цибулі – близько 80 днів з моменту посадки. Природно, якщо ви посадили цибулю на початку червня, в середині липня вона до збирання буде ще не готова, а якщо посадка була в квітні, можливо варто зібрати цибулю і в перші липневі дні. Далі готовність цибулі потрібно визначати за станом грядки.

Ознаки зрілості цибулі:

  • перо цибулі пожовтіло, частково або повністю полягло;
  • шийка цибулини стала тонкою і підсохла;
  • шкірка на верхівці цибулини, яка виступає з землі, суха і починає лущитися;
  • головки цибулі повністю сформовані і придбали характерне для конкретного сорту забарвлення.

Як зберігати цибулю

Цибулю збирають в сухий сонячний день, а не в похмурий і в жодному разі не в дощовий. Навіть, якщо не все пір’я повністю пожовкло до часу збору врожаю, цибулю все-одно потрібно збирати. Ретельно очистіть цибулини від ґрунту і залиште на 1-2 дні на сонці, щоб вона добре просохла. Висушену цибулю розкладають тонким шаром у затінку, але обов’язково в добре провітрюваному місці, і просушують від тижня до 10 днів.

Після просушування цибуля очищається від пір’я, але не до кінця. Потрібно залишити близько 12-15 см пера. Це знизить ризик проникнення патогенних мікроорганізмів у цибулину під час зберігання. Ті, хто дотримується традицій наших бабусь, можуть сплести перо в кіски і розвісити в прохолодних, добре вентильованих підвалах або на горищі.






Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *