2019 рік може стати одним з найтепліших за всю історію спостережень

2019 рік може стати одним з найтепліших за всю історію спостережень

Всесвітня метеорологічна організація як одна зі структур ООН заявила, що 2019-й, що минає, стане другим або третім найтеплішим роком за всю історію спостережень (поки найтеплішим залишається 2016 рік).

2019-й завершує десятиліття глобальної спеки, танення льодів і рекордних рівнів моря, викликаних парниковими газами в результаті діяльності людини, йдеться у попередньому звіті про стан клімату.

Відповідно до звіту, глобальна середня температура поточного року з січня до жовтня була приблизно на 1,1 градуса за Цельсієм вищою, ніж в доіндустріальний період. Кожне з останніх чотирьох десятиліть було більш спекотним, ніж попереднє.

Рекордна температура фіксується нині в океанах, які поглинають 90% надлишкового тепла, що виділяється парниковими газами. Це, в свою чергу, руйнує морські екосистеми. Підвищення рівня моря прискорилося через танення льодовиків у Гренландії та Антарктиді з початку супутникових спостережень 1993 року.

У звіті йдеться, що в першій половині 2019 року понад 10 мільйонів людей стали внутрішніми переселенцями, зокрема 7 мільйонів – безпосередньо через екстремальні погодні явища, такі як шторми, повені та посуха. Кількість тих, кого клімат змусить покинути звичне місце проживання, до кінця року може зрости до 22 мільйонів, заявляє ВМО.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *