Час полуниці – неймовірні десерти та випічка

Час полуниці – неймовірні десерти та випічка


Вона прекрасна сама собою, але якщо є настрій готувати – ми зібрали добірку приголомшливо смачних рецептів. Полуничні торти, кексики, галети і навіть шарлотка, улюблений десерт італійців – маттонелла, полуничний рахат-лукум і безе, що тане в роті, – наші десерти не залишать байдужими ні дітей, ні дорослих. Отож, обирайте і готуймо разом!

Простий полуничний пиріг
Потрібно: 4 чашки нарізаної скибочками полуниці, 1 чашка борошна, половина чайної ложки пекарського порошку, 1 чашка цукру, 1 збите яйце, 100 г нарізаного кубиками вершкового масла.
Приготування: у тарілці добре перемішайте борошно, пекарський порошок і цукор. Додайте яйце і добре перемішайте. Форму для запікання змастіть маслом і викладіть на дно форми нарізану полуницю. Зверху вилийте тісто. По верху тіста розподіліть кубики вершкового масла. Запікайте пиріг в духовці 50-60 хв., поки він не набуде коричневого відтінку. Перед тим, як подавати на стіл, охолодіть.

Полунично-сирний кекс


Потрібно: пів чашки вершкового масла, 1 чашка цукру, 100 г вершкового сиру, кисломолочного сиру або сирка з ваніліном, 2 яйця, 1 ч. л. ванілі, 2 чашки борошна, 2 ч. л. пекарського порошку, 0,5 ч. л. пекарського порошку, сіль за смаком, пів чашки вершків або жирної сметани, 2 чашки нарізаної скибочками полуниці.
Приготування: за допомогою блендера перемішайте вершкове масло, цукор, сир і яйця. Додайте ваніль. В окремій тарілці перемішайте борошно, пекарську соду, пекарський порошок і сіль. З’єднайте рідку і сипучу суміші. Додайте в тісто сметану і злегка перемішайте. У тісто акуратно вкладіть шматочки полуниці (не потрібно перемішувати). Викладіть тісто на змащену форму для запікання і запікайте кекс в духовці приблизно годину при температурі 175 градусів. Коли кекс буде готовий, дайте йому добре охолонути.

Полуничні галети з сирного тіста
Потрібно: полуниця – 250-300 г, сир – 100 г, борошно пшеничне – 140 г, молоко – 1 склянка, масло вершкове – 120 г, цукор – 100 г, розпушувач тіста, ванільний цукор – по 1 ч. л., крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
Приготування: спершу беремося за тісто. Сто грамів масла кімнатної температури розітріть зі столовою ложкою цукру, посоліть і додайте чайну ложку ванільного цукру. У цю суміш покладіть сир і розмішайте до однорідної маси. Додайте просіяне борошно і розпушувач. Влийте склянку холодного молока і замісіть тісто. Скатайте його в кулю і залиште у холодильнику на 30 хв. у пакеті. Після цього розділіть на 3-4 частини і розкачайте кожну в коржик. Готуємо начинку: оскільки полуниця швидко пускає сік, не рекомендуємо робити її заздалегідь. Наріжте ягоди на шматочки, змішайте з двома столовими ложками цукру і крохмалем. Покладіть полуницю в центр коржів і в кожну галету додайте по 10-20 г вершкового масла. Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте 25-30 хв. Полуничні галети слід подавати холодними, можна присипати цукровою пудрою.

Полунична шарлотка

Потрібно: 200 г полуниці, 1 ст. л. борошна та цукру, 3 яйця, 50 г вершкового масла, олія (щоб змастити форму), 1 ч. л. розпушувача.
Приготування: яйця збийте з поступовим додаванням цукру. У суміш додайте вершкове масло. Висипте просіяне борошно з розпушувачем. Тісто для шарлотки ретельно перемішайте. Змастіть форму олією, обсипте її борошном. Акуратно викладіть тісто. Невеликі ягоди полуниці викласти зверху на тісті. Випікайте шарлотку з полуницею 40 хвилин при 180°.

Полуничний чизкейк
Потрібно: 500 г полуниці, 3 ст. л. будь-якого фруктового сиропу, 2 ст. л. крохмалю, 1 скл. дрібно подрібнених крекерів, 1,5 скл. цукру, 3 ст. л. вершкового масла, 2 плавлених сирки, 1/4 чайної ложки солі, 3 яйця, 1 ч. л. кориці, 400 г сиру маскарпоне або жирного сиру.
Приготування: викласти полуницю в один шар на пательню, полити фруктовим сиропом і тушкувати, поки сироп не загусне і полуниця не розчинитися повністю, приблизно 30 хв. Відкласти полуничне пюре в миску і змішати з картопляним крохмалем. Дати охолонути повністю. У невеликій мисці розкришити крекери, змішати з 3 ст. л. цукру і розтопленим вершковим маслом. Викласти суміш у форму для запікання рівним шаром. Випікати близько 3-5 хв. Вийняти форму з духовки і дати охолонути. Натерти плавлений сир на крупній тертушці, додати в нього цукор, що залишився, яйця і сіль. Змішати корицю і сир маскарпоне або сир з допомогою блендера. Змішати полуничне пюре (тільки залишити кілька ложок для прикраси), суміш плавленого сиру і маскарпонову (сирну) суміш. Викласти полунично-сирну суміш поверх шару запечених крекерів і поставити в середньонагріту духовку. Запікати орієнтовно 30-40 хв. Готовий чизкейк охолодити і полити кількома ложками полуничного пюре.

Полуничний торт без випікання

Потрібно: свіжа полуниця – 300 г, полуничний йогурт – 300 г, печиво – 200 г, сир – 250 г, вершкове масло – 100 г, вершки жирні – 200 г, молоко – 70 мл, цукор – 120 г, желатин – 2 ст. л.
Приготування: насамперед розчиняємо желатин в дуже теплому молоці і залишаємо охолонути. Полуницю порізати маленькими шматочками. Печиво перебити в крихту і перемішати з топленим маслом, викласти на дно рознімної форми у вигляді коржа і відправити в холодильник. Збиваємо сир, цукор і йогурт. У готову суміш влити желатин, додати полуницю і помістити в холодильник на 30 хв., щоб желе почало гуснути. Вершки збити в пишну піну і змішати з холодною полуничною сумішшю. Переливаємо отримане желе на корж з печива. Залишаємо в холодильнику до повного застигання, приблизно на 12 годин. Застиглий торт прикрашаємо свіжими ягодами полуниці, листям м’яти і шоколадним топінгом.

Італійська маттонелла

Потрібно: 250 г печива, 250 г полуниці або інших ягід, 250 г сиру маскарпоне (можна жирний домашній сир, хоча смак буде вже інший), 150 мл молока.
Для крему: 2 яйця, 130 г цукру, цедра лимона, 400 мл жирного молока, 30 г борошна.
Приготування: для крему поставити молоко зі скибочками цедри лимона на вогонь. Довести до кипіння і відразу ж вимкнути. Цедру забрати. Змішати вінчиком чи міксером в іншій каструлі яйця з цукром. Додати борошно, перемішати. Влити молоко, добре перемішати і поставити знову на невеликий вогонь. Розмішуючи постійно вінчиком, довести до консистенції крему (коли трохи крему залишається на вінчику, а не стікає, як сметана, значить, готовий). Накрити харчовою плівкою і залишити охолоджуватися. Змішати остиглий крем з маскарпоне. Печиво вмочити в молоко і відразу ж дістати. Викласти шари в наступному порядку: печиво, крем, ягоди. І так – поки не закінчаться всі інгредієнти (зазвичай 3 шари). Помістити в холодильник перед подачею на кілька годин.

Шоколадний торт з полуницею та м’ятою
Потрібно: чорний якісний шоколад – 300 г, пшеничне борошно – 2,5 ст. л., вершкове масло – 150 г, яйця – 3 шт., ванільний цукор – 1 ч. л., полуниця – 0,5 кг, м’ята – 20 г, цукор – 100 г.
Приготування: просіваємо борошно, з’єднуємо з цукром, збиваємо, додаючи по одному яйцю. Додаємо в отриману суміш розтоплений шоколад (200 г). Рясно змащуємо маслом деко, виливаємо на нього шоколадну масу. Випікаємо тісто хвилин 15. На остиглий корж викладаємо шматочки полуниці. Робимо глазур з шоколаду, заливаємо нею торт і прикрашаємо листочками м’яти.

Полуничний рахат-лукум
Потрібно: полуниця – 200 г, лимон – ½ шт., швидкорозчинний желатин – 15 г, пудра цукрова – 100-150 г.
Приготування: подрібнюємо ягоди в блендері, в цій же масі розчиняємо желатин, даємо йому час набрякнути. Після цього додаємо потрібну кількість цукрової пудри, сік лимона, нагріваємо суміш. Варити суміш, поки желатин повністю не розчиниться. Остиглу суміш збиваємо міксером пару хвилин, викладаємо у форму і кладемо в холодильник на 5 годин. Після цього часу нарізаємо желе на маленькі квадратики, посипаємо кожен цукровою пудрою.

Полуничне безе
Потрібно: яєчні білки – 5 шт., полуниця – 300 г, цукрова пудра – 300 г, вершки – 300 мл, бальзамічний оцет – 2 ст. л., ванільний цукор – 1 ч. л., кукурудзяний крохмаль – 2 ч. л., лимонний сік – 1 ст. л.
Приготування: насамперед нагріваємо духовку до 120-150 градусів. Швидко збиваємо білки, потім частинами додаємо цукрову пудру і крохмаль. Розрізану на кілька частин полуницю маринуємо в бальзамічному оцті, лимонному соку, посипаємо цукровою пудрою. На папері для випічки малюємо кілька кіл однакового розміру, заповнюємо їх білковою масою, випікаємо годину в духовці, потім ще тримаємо до остиглої близько 20 хв. На верхівку кожного безе кладемо полуничну масу і прикрашаємо невеликою кількістю збитих вершків.

Полунична панна-кота
Потрібно: полуниця – 200 г, желатин – 1 пакетик, вершки – 200 мл, цукор – 2 ст. л., вода – 100 мл.
Приготування: замочуємо желатин, як зазначено на упаковці. Розбавляємо вершки водою, змішуємо з цукром, варимо хвилин 15. Подрібнюємо в блендері полуницю, залишивши кілька ягід цілими. Розливаємо по формах желе, тримаємо ніч у холодильнику. Перед подачею полуничним соусом поливаємо, цілими ягодами прикрашаємо десерт.

Полуничний лимонад
Потрібно: 500 г полуниці, 8 ст. л. цукру, 2 ч. л. цукрової пудри. 8 ст. л. свіжовичавленого лимонного соку, пляшка негазованої мінеральної води.
Приготування: спочатку збити в блендері промиту полуницю і 4 ч. л. цукру. Потім змішати збите пюре, решту ложки цукру, лимонний сік, мінеральну воду. Ще раз все перемішати і за бажання додати лід. Можна прикрасити цукровою пудрою.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *