Додайте осені екзотики: готуємо страви єгипетської кухні

Єгипетська кухня має найдавніші традиції, настільки ж давні, скільки і сама єгипетська цивілізація. Найбільш знаменитими стравами є фалафель і боби (адже білок – понад усе, навіть якщо дієта рослинна). Також дуже популярні гострі спеції і соуси. Замість звичного нам хліба єгиптяни часто їдять коржики з борошна грубого помелу, які нерідко використовуються в якості столових приладів. А замість води тут п’ють різноманітні напої, чільне місце серед яких займає чай «Каркаде». Що ж, на цьому ми завершуємо наш короткий екскурс в світ кулінарії Єгипту, решту вам розкажуть рецепти страв цієї спекотної країни. Влаштуйте собі смачну екскурсію!

Шакшука – сніданок по-єгипетськи

Потрібно: яйця курячі – 5 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., часник (зубки) – 2 шт., перець чилі – 1 шт. (або за смаком), томати – 3 шт., зелень, сіль, перець чорний мелений, олія.

Приготування:  часник і перець дрібно порізати. Обсмажити цибулю, перець і часник до золотистого кольору. Помідори порізати кубиками, викласти до перцю з часником і обсмажити разом до випаровування рідини. Додати сіль, чорний перець за смаком. Яйця розбити і вилити в овочі, перемішати. Смажити до готовності яєць, постійно помішуючи. Викласти готову шакшуку на тарілку, посипати зеленню. Подавати з коржем.

Фуль медамес – ароматна паста з квасольки

Потрібно: квасоля – 1 склянка, оливкова олія – 4-5 ст. л., лимонний сік – 1 ст. л., часник – 2-3 зубчики, кумин – 1 ч. л., помідор – 1 шт., цибуля – 1 шт., кінза – кілька гілочок, сіль морська, перець чорний мелений і пекучий – за смаком.

Приготування: в основному цю закуску подають на сніданок з овочами або лавашем, але також смакуватиме на обід або вечерю. Овочі та зелень потрібно помити, обсушити. Квасолю замочити на ніч у холодній воді. На наступний день залити свіжою водою і відварити до готовності. Часник очистити, перекласти в ступку, додати кумин, трохи солі і цедру лимона, розтерти в кашку. Змішати спеції і прянощі У блендер перекласти квасолю, додати часникову пасту, оливкову олію, лимонний сік, сіль, перець, гострий перець, «перебити» до бажаної консистенції, підливаючи потроху воду, в якій варилася квасоля. Консистенція буває різна, від дуже рідкої до пастоподібної. Скласти квасолю і приправу в блендер. «Перебивати» блендером до однорідного стану не варто, шматочки квасолі повинні відчуватися на смак. Перед подачею трохи скропити оливковою олією і викласти поверх закуски нарізаний помідор, цибулю і кінзу.

Діп із сиру з овочами

Потрібно: сир кисломолочний – 250 г., йогурт – 3 ст. ложки, томати – 1 шт., огірки – 1 шт., перець болгарський -1 шт., зелень – 2-3 ст. ложки, часник (зубки) – 1 шт., сіль, перець червоний мелений, олія оливкова – 1 ст. ложка.

Приготування: помідор, огірок (огірок очистити від шкірки), перець дрібно порізати. Сир покласти в глибоку тарілку, розім’яти виделкою. Додати йогурт і перемішати до однорідної маси. Додати дрібно нарізаний помідор, огірок, перець і зелень. За бажанням додати часник, продавлений через прес. Посолити за смаком. Все добре перемішати. Викласти діп на тарілку, посипати червоним гострим перцем і полити оливковою олією. Подавати з коржем або грінками.

Яйця вкруту, як їх їдять у Єгипті

Потрібно: яйця курячі, цибуля ріпчаста – 1-2 шт., приправа карі – 1 ч. ложка, сіль, перець червоний мелений, кумин мелений, олія – 1-2 ст. ложки.

Приготування: якщо вам набридло їсти на сніданок просто варені яйця, подайте їх так, як це роблять в Єгипті. Зваріть яйця вкруту. Для цього покладіть їх у холодну воду і через 1 хвилину після закипання, зменшивши вогонь, варіть 7-8 хвилин. Важливо не переварити яйця, інакше білок стане гумовим на смак, а жовток покриється неприємним сіруватим нальотом. Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити на олії до м’якості. Додати 1 ч. ложку карі. Перемішати. Покласти варені очищені яйця в сковороду з цибулею і обсмажити до золотистого кольору. Викласти на тацю. Посолити за смаком. Посипати червоним гострим перцем і кумином.

Фалафель – горохові котлетки

Потрібно: нут (продається в супермаркетах) – 250 г, цибуля – 1 шт., петрушка – 1 пучок, кінза – 1 пучок, часник – 6 зубчиків, харчова сода – 1 ч. ложка, сіль – 2 ч. ложки, мелений тмин – 2 ст. ложки, мелений коріандр – 1 ч. ложка, канський перець – 1/4 ч. ложки (за бажанням), борошно – 1 ст. ложка, олія – для смаження.

Приготування: замочити нут на ніч (або, принаймні, на 8 годин) у великій мисці з водою. На наступний день злити воду і подрібнити в кухонному комбайні до отримання однорідної маси. Перекласти у велику миску. У блендері подрібнити цибулю, часник, петрушку, кінзу до консистенції пасти. Додати цю пасту до бобової маси і перемішати. Додати кмин, коріандр, каєнський перець, сіль, борошно і добре перемішати. Якщо маса дуже м’яка, додати більше муки, по чайній ложці за раз, поки не стане досить густою, щоб сформувати кульки. Додати харчову соду безпосередньо перед смаженням. Добре перемішати. Нагріти велику сковороду з олією. Сформувати маленькі кульки розміром з м’яч для пінг-понгу. Акуратно викласти кульки в гарячу олію, залишаючи простір між ними. Обсмажити, поки одна сторона не стане золотисто-коричневою, близько 4-5 хвилин. Потім перевернути і обсмажити з іншого боку ще 1-2 хвилини. Вийняти і викласти на паперовий рушник. Фалафель повинен бути хрустким зовні та м’яким всередині. Подавати гарячим або теплим в тарілці або в булочці чи лаваші з різними салатами і добавками.

Ароматний суп із чечевиці

Потрібно: 5 ст. бульйону або води, 1 ст. чечевиці, очищеної від шкірки (повинна мати яскраво-оранжевий колір), 2 цибулини, 3 великих картоплини, морква (за бажанням), 8 зубчиків часнику (або на ваш смак), 1 ст. ложка олії, 2 ч. ложки меленого кмину, 2 ч. ложки куркуми, маленький пучок зелені кінзи, сік одного лимона (3 ст. ложки), сіль і чорний перець за смаком, зелена цибуля.

Приготування: цибулю і картоплю нарізати кубиками. Закип’ятити воду або бульйон, додати промиту чечевицю, проварити до напівготовності, додати цибулю, картоплю. Часник розрізати навпіл і легко підсмажити на сковороді, додати до чечевиці і овочів. Проварити овочі та чечевицю до повної готовності на маленькому вогні. У сковороду з олією, де смажили часник, додати кмин, куркуму, сіль і також підсмажити на слабкому вогні 2-3 хвилини, безперервно помішуючи до моменту, коли кмин почне виділяти сильний аромат (прянощі не повинні горіти!). Перекласти прянощі в суп і дати закипіти, зняти з вогню і додати чорний перець за смаком, зелень кінзи. Традиційно в Єгипті подають цей суп у вигляді пюре, використовуючи блендер. Саме в пюреподібному стані суп набуває більш насиченого червоно-помаранчевого кольору. Перед їжею в тарілку додати лимонний сік і дрібно нарізану зелену цибулю.

Солодкий пиріг “Фитир”

Потрібно для тіста: молоко – 200 г, яйця курячі – 1 шт., дріжджі свіжі (або сухі – 1/2 ч. л.) – 5 г, сіль (дрібка), борошно пшеничне – 500 г, масло вершкове (м’яке) – 200 г.

Для крему «Магалябія»: яйця курячі – 1 шт., цукор – 150 г., крохмаль картопляний – 60 г, молоко – 400 г, ванілін.

Приготування: фитир можна готувати як з солодкими начинками, так і з солоними. Це – на ваш смак. Тісто дріжджове схоже на листкове, смачна хрустка скоринка. І це все доповнює ніжний крем. Отже, до праці. У теплому молоці розчинити дріжджі з 1 ст. л. цукру, додати яйце, сіль. Просіяти борошно. Замісити м’яке тісто. Розділити його на дві однакові частини. Розкачати кожну у пласт і щедро змастити м’яким маслом. Згорнути тісто в рулет, закрутити «равликом». Замотати тісто в харчову плівку і покласти в холодильник на 2 год. Тим часом приготувати крем. Яйце, цукор та крохмаль добре збити, вилити у каструльку з теплим молоком, додати ванілін і поставити на середній вогонь. Варити до загустіння, помішуючи. Залишити, нехай охолоне. Тісто дістати з холодильника. Не місити! Розкачати у формі круга або овалу, товщиною 3мм. Форму застелити пергаментом, покласти одну частину тіста, зверху крем і накрити другою частиною. Краї підгорнути під нижню частину тіста. Проколоти виделкою в кількох місцях. Змастити яйцем і поставити в духовку на 25-30 хвилин при 180 гр. Пекти до красивого рум’яного кольору. Коли пиріг трохи охолоне, посипати цукровою пудрою.

Басбуса – найпопулярніші солодощі

Потрібно для тіста: крупа манна – 1 склянка, борошно – 1 склянка, цукор – 1 склянка, стружка кокосова – 0,5 склянки, йогурт – 1 склянка, олія – 0,5 склянки, яйця курячі – 1 шт., розпушувач для тіста – 2 ст. ложки, ванілін – 10 г, родзинки.

Для сиропу: цукор – 1,5 склянки, вода – 1,5 склянки, сік лимона – 1 ст. ложка.

Приготування: змішати всі інгредієнти для тіста, викласти у форму для запікання. Пекти в попередньо розігрітій духовці 1800, поки тісто не стане золотистого кольору (приблизно хв. 20). У каструлю налити 1,5 склянки води і покласти 1,5 склянки цукру та лимонний сік (лимонний сік додається в сироп, щоб зробити його густим. Варити, поки сироп не загусне (варити його відразу, як тільки поставили тісто в духовку). Дістати басбусу і залити рівномірно теплим сиропом. Прикрасити за бажанням горіхами або кокосовою стружкою.





Loading...




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares