Фолієва кислота – наслідки дисбалансу

Людський організм – система систем, для нормального функціонування якого потрібні різні поживні речовини. Серед них і вітаміни, зокрема, фолієва кислота https://apteka911.ua/drugs/folievaya-kislota-d9076, недостатня кількість якої, призводить до різних відхилень, наприклад, депресивних станів, порушень роботи нервової та кровоносної систем.

Добова доза та до чого призводить дисбаланс вітаміну В9

Друга назва фолієвої кислоти – вітамін В9. Дорослій людині бажано отримувати на добу близько 400 мг. Особливо при активних заняттях спортом, під час відновлення після травм, простудних захворювань, оперативних втручань.

Природним шляхом можна підтримувати рівень фолієвої кислоти через споживання зелені, печінки, цитрусових, бобових, курячих яєць. При регулярному дефіциті вітаміну В9 можуть виникнути такі наслідки як:

  • Анемія мегалобластна – вид недокрів’я, при якому виробляється недостатня кількість еритроцитів. Серед симптомів найпоширеніші – втома, випадіння волосся, ранки у ротовій порожнині.
  • Порушення вагітності – загроза викидня, відшарування плаценти, передчасна поява малюка на світ.
  • Безпліддя – частіше у жінок, але можливий розвиток і чоловічої.
  • Відхилення у розвитку плода – гідроцефалія, порушення у розумовому розвитку, виникнення заячої губи, неправильне формування кровоносної системи.
  • Депресія та когнітивні порушення – псується сон, пам’ять, виникає підвищена тривожність, панічний стан, безпричинна агресія.

Виникає симптоматика протягом кількох тижнів.Спочатку погіршується апетит, виникає сильна втома та дратівливість. Не тільки дефіцит вітаміну В9 негативно впливає на стан здоров’я, але і його надлишок, що призводить до погіршення сну, виникнення небезпечних новоутворень, алергічних реакцій.

Профілактика дефіциту

Дослідження щодо дисбалансу фолієвої кислоти в людському організмі проводяться досі. Вони показують, що незважаючи на підвищення рівня життя, багато людей не отримують повноцінного харчування, що містить достатню кількість вітаміну В9.

Як уже згадувалося, продукти, багаті на цю поживну речовину – броколі, рання зелень, вирощена у відкритому грунті, банани, яйця, спаржа і спаржева квасоля, бобові, гречана крупа, печінка, особливо яловича, яйця.

У багатьох розвинених країнах, з метою профілактики, займаються збагаченням продуктів першої необхідності, наприклад хліба, зернових продуктів, борошна тощо. Подібні дії дозволили знизити дефіцит фолієвої кислоти у населення, але проблему вирішити не вдалося, тому рекомендується періодично проходити курс прийому вітаміну В9, попередньо порадившись зі спеціалістом.

Фолієва кислота – дуже важливий компонент для організму людини, але приймати його необхідно тільки за призначенням лікаря.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares