Восени овочевий сезон у розпалі. Чи не найкориснішим серед цих дарів є гарбуз. Вважається, чим яскравіший колір м’якоті, тим більше в ній міститься поживних речовин. Гарбуз багатий на вітаміни А, В, С, РР, Е, клітковину, мінерали кальцію, залізо, цукор, мідь, фтор, цинк, каротин і калій. Його вживають для нормалізації тиску. А ще він містить речовини, котрі пригнічують розвиток туберкульозної палички. Каротин у поєднанні з вітаміном Е в складі гарбуза – прекрасний імуностимулятор, що особливо актуальну у цю пору.
Гарбузово-сирний суп
Потрібно: гарбуз (розміром з великий грейпфрут), 5 середніх картоплин, цибулина, плавлений сирок, 250 г жирних вершків, спеції за смаком.
Приготування: гарбуз, картоплю і цибулю очистити, після чого нарізати на великі кубики і обсмажити в сотейнику на вершковому маслі. Коли овочі обсмажаться, слід залити їх водою на п’ять сантиметрів вище суміші і залишити тушкуватись. Коли овочі стануть м’якими, необхідно перетворити їх на пюре за допомогою блендера. Потім поставити на вогонь і поступово додати плавлений сирок, даючи йому розчинитися. Додати вершки, посолити і поперчити. При подачі можна прикрасити зеленню і сухариками.
Суп з гарбузом і грибами
Потрібно: 200 г гарбуза, 200 г грибів, 2 картоплини,1 помідор, корінь петрушки, цибулина, 2 ст. л. олії, 5 скл. води, сіль, перець за смаком, зелень.
Приготування: гриби та цибулю нарізати невеликими шматочками, подрібнити корінь петрушки, перемішати та пасерувати суміш на олії. Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, залити гарячою водою та варити 10 хв. Додати овочі, порізані помідори, сіль, перець, варити до готовності. Перед подачею додати подрібнену зелень.
Гарбуз, запечений з картоплею і беконом
Потрібно: 1 кг гарбуза, 500 г картоплі, 1 кабачок,1 цибулина, 200 г бекону, 50 г твердого сиру, 200 мл молока, 2 ст. л. майонезу, 1 ст. л. олії, щіпка меленого коріандру, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.
Приготування: гарбуз очистити від насіння і шкірки та натерти на грубій тертці. Кабачок також потерти. Картоплю почистити і порізати тонкими кружечками. Цибулю дрібно порізати. Бекон порізати шматочками, трохи обсмажити його на сковороді, потім додати цибулю і смажити до рум’яності. З’єднати молоко, майонез, спеції, посолити і перемішати. Лист змастити олією і викласти кількома шарами гарбуз, кабачок, картоплю, обсмажену цибулю з беконом. Залити молоком і відправити у розігріту до 180°С духовку на 40-50 хв. За 10 хв. до готовності посипати гарбузову запіканку тертим сиром.
Гарбузово-курячі котлети
Потрібно: 400 г курячого філе, 1 яйце, 200 г гарбуза, 1 цибулина, 2 зуб. часнику, 1 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. манки, 2 ст. л. олії, мелений коріандр за смаком, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.
Приготування: гарбуз очистити від шкірки і насіння, натерти на крупній тертці. Куряче філе пропустити через м’ясорубку разом із цибулею та часником.
З’єднати фарш і гарбуз, додати яйце, розм’якшене вершкове масло, манку, спеції, посолити, добре перемішати. Залишити фарш на 20 хв. Сформувати невеликі котлети і обсмажити їх на олії з двох боків до золотистої скоринки приблизно по 5 хв. Подавати їх гарячими із будь-яким гарніром, салатом або овочами.
Рагу з яловичини у гарбузі
Потрібно: великий гарбуз, 1 кг яловичини, 3 ст. л. олії, 1 скл. води, 5 середніх картоплин, 4 морквини, 1 солодкий болгарський перець, 4 зуб. часнику, 1 цибулина, 2 ч. л. солі, 1/2 ч. л. чорного меленого перцю, 400 г консервованих помідорів
Приготування: нарізати м’ясо кубиками і підсмажити на олії. Після чого додати крупно нарізані картоплю, моркву, солодкий перець, подрібнений часник, цибулю, а також сіль і перець. Додати трохи води і залишити суміш тушкуватися протягом 2 годин. Потім додати помідори. У гарбузі слід зрізати кришечку і ложкою дістати насіння. Далі гарбуз потрібно помістити на деко і змастити зовні олією. Наповнити гарбуз рагу, закрити «кришкою» і випікати близько 2 годин при температурі 170 градусів до розм’якшення гарбуза. Подавати страву на стіл разом з гарбузом, а при накладанні рагу слід зачерпувати зі стінок м’якоть овоча.
Ікра з гарбуза на зиму
Потрібно: 1 кг очищеного гарбуза, 2 цибулини, 1 болгарський перець, 3 зуб. часнику, 2 ст. л. томатної пасти, 4 ст. л. олії, 3 ст. л. 9%-го оцту, 1 ст. л. цукру, щіпка паприки, чорний мелений перець за смаком, 1 ст. л. солі, 100 мл води.
Приготування: очищений гарбуз потерти на крупній тертці. Можна подрібнити гарбуз, пропустивши його через м’ясорубку або блендер. Болгарський перець потерти на дрібній тертці. Цибулю дрібно порізати. Часник пропустити через часничницю.У сотейнику в розігрітій олії спасерувати цибулю 5-7 хв., потім додати гарбуз і болгарський перець. Готувати овочі на середньому вогні, періодично помішуючи, щоб не підгоріли, 15 хв. Томатну пасту змішати з водою і влити в ікру з гарбуза. Перемішати і тушкувати 30-40 хв. на середньому вогні. Наприкінці додати часник, спеції, оцет, а також сіль і цукор за смаком. Залежно від солодкості гарбуза, скоректувати кількість цукру. Готувати ікру з гарбуза ще 5 хв.
Розкласти ікру у підготовлені стерилізовані банки і закрутити. Перевернути банки догори дном, вкутати ковдрою і залишити до повного охолодження.
Зберігати її в прохолодному темному місці.
Запіканка з гарбузом, медом і горіхами
Потрібно: 500 г гарбуза, 200 г сиру, 4 ст. л. манної крупи, 2 яблука, 2 яйця, 100 г волоських горіхів, 50 г родзинок, 30 г вершкового масла, 3 ст. л. цукру, 1 ст. ложка меду, сіль за смаком.
Приготування: родзинки залити водою і залишити на 20 хв. Горіхи трохи підсушити і подрібнити. Гарбуз очистити і нарізати кубиками. Яблука також очистити і нарізати кубиками або соломкою. Збити міксером яйця з сіллю і цукром. Додати у них манну крупу, знову збити і залишити на 20 хв., щоб манка набухла. Сир протерти через сито, щоб позбутися грудочок. Додати до яєць сир і мед і знову збити тісто до однорідної консистенції.
Викласти частину тіста в змащену маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім покласти шар гарбуза і яблук, посипати родзинками і горіхами. Зверху викласти тісто. Відправити запіканку у розігріту до 180°С духовку на 40 хв. Сирна запіканка з гарбузом, яблуком, родзинками і горіхами смакує зі сметаною, варенням або просто чаєм.
Пряний пиріг з гарбузом і горіхами
Потрібно: 1 ¾ скл. борошна, ½ скл. цукрової пудри, 100 г масла, охолодженого і порізаного кубиками, 1 яйце. Для начинки:1 скл. підготовленого гарбузового пюре (гарбуз відварити і збити в блендері), 2 яйця, 2/3 склянки вершків жирністю 33-35%, 1/3 склянки коричневого цукру (можна взяти білий), 1 ч. л. кориці меленої, ½ ч. л. імбиру меленого, ½ ч. л. меленого мускатного горіха, ¼ ч. л. меленої гвоздики, ¼ ч. л. меленого запашного перцю, ½ скл. половинок горіха пекан або волоських.
Приготування: просіяти борошно і цукрову пудру в миску. Додати масло і перетерти його пальцями з борошном і пудрою до отримання крихт. Додати яйце і замісити м’яке тісто. Обгорнути його плівкою і поставити в холодильник на півгодини. Змастити вершковим маслом форму для пирога діаметром 23 см. Розкачати тісто між двох листів пекарського паперу і перекласти його у форму, покривши дно і борти. Охолоджувати тісто у формі ще 30 хв. Розігріти духовку до 180°С і запікати основу 10 хв., поклавши зверху спеціальний вантаж на пекарській папір або придавивши формою меншого діаметру. Вийняти основу з духовки і збільшити температуру до 200°С.
У мисці змішати гарбузове пюре, яйця, вершки, цукор і спеції. Вилити начинку в основу і розкласти зверху горіхи. Пекти 10 хв., потім зменшити температуру до 150°С і пекти ще 25-35 хв., поки начинка не схопиться. Подавати пиріг охолодженим, з вершками.
Пюре для дітей з гарбузом і грушею
Потрібно: 150 г гарбуза, 100 г груші, 50 мл води, цукор за смаком.
Приготування: гарбуз почистити і порізати на невеликі шматочки. Залити водою, накрити кришкою і тушкувати 15-20 хв. до м’якості. Грушу також почистити і порізати дрібними шматочками. З’єднати тушкований гарбуз із грушею і збити блендером до стану пюре. Можна трохи підсолодити за смаком.
Гарбузове лате
Потрібно: 2 чашки молока, кілька невеликих кубиків звареного гарбуза, 2 ст. л. цукру, ваніль, 1/2 ч. л. суміші спецій (меленої кориці, тертого мускатного горіха, кардамону), 2 чашки свіжозвареного еспресо,збиті вершки (за бажанням).
Приготування: у невелику каструльку влити молоко, додати кубики гарбуза і цукор. Проварити все на середньому вогні, помішуючи, до кипіння. Зняти каструльку з вогню, додати ваніль і спеції, перелити суміш у чашу блендера і добре збити до однорідної консистенції. Влити отриману молочно-гарбузову суміш в два келихи для лате. Далі додати еспресо і, за бажанням, збиті вершки.