Ходить гарбуз по городу: їжте і будьте здорові!

Ходить гарбуз по городу: їжте і будьте здорові!

Досі вчені так і не вирішили, що таке гарбуз, овоч чи ягода. Ми з дитинства звикли її називати овочем, тож залишимо суперечку вченим, а самі дізнаємось про незаперечні корисні властивості гарбуза.

Корисні в гарбузі й насіння, і м’якоть. Його тушкують, запікають, готують кашу. Він підходить для дієтичного та дитячого харчування. Гарбуз довго зберігається, тому ним можна запасатися на зиму.

Вирощувати гарбузи почали в Північній Америці ще близько 4-5 тисяч років тому. Їх смажили на багатті, варили, видаляли насіння і наповнювали серединку молоком.

Калорійність гарбуза на 100 грамів всього 22 ккал. Тому він просто незамінний продукт для охочих схуднути.

Яка користь?

  • Гарбуз містить величезну кількість вітаміну А (каротину). І за кількістю каротину прирівнюється до моркви.
  • Має проносний ефект.
  • Виводить з організму шлаки і токсини.
  • Покращує обмінні процеси, що відбуваються в організмі.
  • Особливо цінний гарбуз тим, що в ньому міститься вітамін К, який сприяє згортанню крові, цей вітамін практично відсутній в інших овочах.
  • Гарбуз – чемпіон серед овочів за вмістом заліза.
  • Оскільки в гарбузі міститься багато калію, його корисно включати в раціон людям з серцево-судинними захворюваннями, бо калій позбавляє від набряків, сприяє зміцненню судин, покращує роботу серця.
  • Також багатий гарбуз на вітаміни С, Е, РР, В1, В2.
  • У гарбузі містяться: залізо, магній, калій, кобальт, фтор, кремній, цинк, мідь.
  • Завдяки вмісту в гарбузі клітковини і органічних кислот його можна вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
  • Дуже корисний гарбуз при анемії (зниженому гемоглобіні в крові) та при захворюваннях печінки.
  • Вживання гарбуза сприяє поліпшенню потенції, бо в його складі є цинк.
  • Чудово зміцнює наш імунітет, а також є джерелом вітамінів і мікроелементів.
  • Сік гарбуза – хороший засіб від закрепів.
  • Сира м’якоть гарбуза покращує роботу жовчного міхура.
  • А гарбузове насіння застосовують для лікування глистів у дітей.
  • Гарбуз корисний при гіпертонії, а свіжий гарбузовий сік ще й нервову систему заспокоює.
  • При екземі, опіках та інших захворюваннях шкіри застосовують компреси з тертого гарбуза.

Кому не можна?

  • З обережністю до гарбуза потрібно ставитися при цукровому діабеті.
  • При діареї, розладах кишечника гарбуз протипоказаний.
  • При індивідуальній непереносимості або алергії.

Їжте гарбуз на здоров’я. Готуйте з нього смачні страви. Щоб не втратити всі корисні властивості, його потрібно зберігати в погребі. Якщо немає таких умов, то цілком підійде прохолодна комора або засклена лоджія.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *