Досі вчені так і не вирішили, що таке гарбуз, овоч чи ягода. Ми з дитинства звикли її називати овочем, тож залишимо суперечку вченим, а самі дізнаємось про незаперечні корисні властивості гарбуза.
Корисні в гарбузі й насіння, і м’якоть. Його тушкують, запікають, готують кашу. Він підходить для дієтичного та дитячого харчування. Гарбуз довго зберігається, тому ним можна запасатися на зиму.
Вирощувати гарбузи почали в Північній Америці ще близько 4-5 тисяч років тому. Їх смажили на багатті, варили, видаляли насіння і наповнювали серединку молоком.
Калорійність гарбуза на 100 грамів всього 22 ккал. Тому він просто незамінний продукт для охочих схуднути.
Яка користь?
- Гарбуз містить величезну кількість вітаміну А (каротину). І за кількістю каротину прирівнюється до моркви.
- Має проносний ефект.
- Виводить з організму шлаки і токсини.
- Покращує обмінні процеси, що відбуваються в організмі.
- Особливо цінний гарбуз тим, що в ньому міститься вітамін К, який сприяє згортанню крові, цей вітамін практично відсутній в інших овочах.
- Гарбуз – чемпіон серед овочів за вмістом заліза.
- Оскільки в гарбузі міститься багато калію, його корисно включати в раціон людям з серцево-судинними захворюваннями, бо калій позбавляє від набряків, сприяє зміцненню судин, покращує роботу серця.
- Також багатий гарбуз на вітаміни С, Е, РР, В1, В2.
- У гарбузі містяться: залізо, магній, калій, кобальт, фтор, кремній, цинк, мідь.
- Завдяки вмісту в гарбузі клітковини і органічних кислот його можна вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
- Дуже корисний гарбуз при анемії (зниженому гемоглобіні в крові) та при захворюваннях печінки.
- Вживання гарбуза сприяє поліпшенню потенції, бо в його складі є цинк.
- Чудово зміцнює наш імунітет, а також є джерелом вітамінів і мікроелементів.
- Сік гарбуза – хороший засіб від закрепів.
- Сира м’якоть гарбуза покращує роботу жовчного міхура.
- А гарбузове насіння застосовують для лікування глистів у дітей.
- Гарбуз корисний при гіпертонії, а свіжий гарбузовий сік ще й нервову систему заспокоює.
- При екземі, опіках та інших захворюваннях шкіри застосовують компреси з тертого гарбуза.
Кому не можна?
- З обережністю до гарбуза потрібно ставитися при цукровому діабеті.
- При діареї, розладах кишечника гарбуз протипоказаний.
- При індивідуальній непереносимості або алергії.
Їжте гарбуз на здоров’я. Готуйте з нього смачні страви. Щоб не втратити всі корисні властивості, його потрібно зберігати в погребі. Якщо немає таких умов, то цілком підійде прохолодна комора або засклена лоджія.