Як приготувати ідеальні, фантастичні та шалено смачні страви з гречки? Сьогодні про це – на кулінарній сторінці «Нашого ДНЯ». Адже гречка – не тільки неймовірно зручна, а й дуже смачна крупа. З неї можна готувати другі страви, поживні та корисні, і прекрасні десерти, в яких вона стає живильною, але некалорійною основою. До речі, традиції у цих страв давні. Ще за Київської Русі гречану кашу часто комбінували з іншими інгредієнтами, а млинці з неї, пишні та високі, обов’язково готували для масляного тижня.
Гречана каша в банці
Потрібно: 1 склянка гречаної крупи, 25 г вершкового масла, тепла кип’ячена вода, сіль за смаком.
Приготування: перебрану і промиту гречку насипати в банку. Зверху покласти масло, посолити. Води налити на 1,5 см вище крупи. Поставити банку в холодну (щоб не тріснула банка!) духовку. Увімкнути середній вогонь. Готувати близько 1 години.
Крепи – французькі гречані млинці
Потрібно: 70 г гречаної та 100 г пшеничної муки, 3 яйця, півлітра молока, 1 ст. л. цукру, ¼ ч. л. морської солі, 80 г (3 ст. л.) масла.
Приготування: слово «креп» в перекладі з французької означає «млинець». Крепи традиційно готують з грецької муки, тому вони темніші, ніж звичні для нас пшеничні. Отож, у блендері або за допомогою вінчика змішати гречану та пшеничну муку, після цього додати яйця, а потім тонким струмком влити молоко, водночас помішуючи. Додати цукор, морську сіль і розтоплене масло. Розмішати, щоб одержати консистенцію рідкої сметани. Якщо хочете, щоб млинці були зовсім тонкими, долайте на одну столову ложку більше молока. З цієї кількості продуктів може вийти 18-20 тонких млинців. Інгредієнти для тіста не повинні бути холодними, витягніть всі продукти з холодильника заздалегідь. Перед тим, як пекти, дайте тісну настоятися близько години. Помістити в центрі розігрітої сковороди з антипригарним покриттям маленький шматочок масла, потім обережно й швидко розмістити тісто по всій поверхні. Випікати крепи в середньому 30 секунд з кожного боку. Тісто в мисці слід час від часу перемішувати, так як воно сходить донизу.
Щоб надовго зберегти млинці теплими, помістіть їх у круглу форму для випічки, застелену фольгою, та залиште у трохи розігрітій духовці.
Наповненням для крепів можуть бути: розтоплене масло з цукром або шоколадно-горіхова паста – це найбільш поширені варіанти. А також – свіжі фрукти, мед, варення.
Солоні млинці з яйцем
Спробуйте чудові млинці, які полюбляють у французькій Бретані. Для цього слід приготувати млинці, як у попередньому рецепті. А коли перевернете млинець на інший бік, то в центр потрібно покласти скибочку шинки, вилити яйце і посипати тертим сиром. Посолити й поперчити, смажити 2-3 хв., поки білок не «схопиться», а сир не почне плавитися. Далі слід загнути краї млинця всередину, акуратно перекласти на тарілку і відразу ж подавати.
Банановий хліб з гречкою
Потрібно: 4 середніх за розміром банани, 100 г гречаного борошна, 100 г рисового борошна, 100 г масла, 2 яйця, 90 г цукру (бажано коричневого), 1 пакетик розпушувача, дрібка солі, 1 ст. л. гречаної крупи.
Приготування: збити яйця з цукром і маслом. В окремій мисці змішати 2 види борошна і розпушувач. Розім’яти виделкою 3 банани, щоб вийшло бананове пюре, і змішати з сухими інгредієнтами. Отриману масу з’єднати із збитими раніше яйцями і перемішати до отримання однорідного тіста. Викласти тісто в прямокутну форму, застелену пергаментом. Зверху викласти розрізаний вздовж банан і посипати гречаною крупою. Випікати хліб в попередньо розігрітій до 180С духовці 35-40 хв.
Гречані тефтелі
Потрібно: 1/2 склянки гречаної крупи, 500 г печериць, 2 цибулини, 2 ст. л. крохмалю, 1 склянка сметани, олія для смаження, борошно для панірування, сіль, перець, зелень за смаком.
Приготування: гречку відварити до готовності в підсоленій воді. Гриби промити, обсушити і обсмажити на олії з подрібненою цибулею. Остудити. Гриби з цибулею подрібнити в блендері або м’ясорубці, додати гречку і крохмаль. Перемішати масу до однорідності. У глибоке деко вилити сметану. Сформувати тефтелі, обваляти їх у борошні, викладати на деко. Помістити в духовку на 25-30 хв. при температурі 200 градусів.
Овочевий плов з гречкою
Потрібно: 1 склянка гречки, 2 помідори, 1 морква, петрушка і кріп, 100 г листя шпинату, болгарський перець, сіль, мелений перець, 2 стручки селери.
Приготування: гречку перебрати, промити. Моркву очистити, нарізати або натерти на крупній тертці. Помідори, перець і селеру нарізати. У сотейник з розігрітим маслом розкласти моркву і перець, пасерувати на невеликому вогні 3 – 5 хв. Додати гречку, пасерувати все разом ще 5 – 7 хв. Додати сіль, перець, помідори. Долити воду. Тушкувати до пів готовності гречки. Додати шпинат. Тушкувати все разом до повної готовності крупи. Зелень вимити, подрібнити, додати в плов до подачі, змішати.
Гранола з гречкою
Потрібно: 150 г гречки, 150 г суміші насіння і горіхів (кешью, фундук, насіння соняшнику в будь-якій пропорції), 150 г гарбузового насіння, дрібка солі, 50 мл олії, 150 мл рідкого меду, 2 ч. л. ванільного екстракту, 50 г в’яленої журавлини.
Приготування: це неймовірно смачна й корисна страва – улюблений сніданок в американських зірок. Спершу слід зварити розсипчасту гречану кашу. Для цього на кожну частину крупи взяти стільки ж гарячої води. Далі потрібно розігріти духовку до 150 С й застелити папером для випічки два дека. У великій мисці змішати варену гречку, крупно нарізані горіхи, насіння і сіль. Влити олію і ретельно перемішати. Змішати мед з 75 мл води і ванільним екстрактом, залити суміш у мисці і добре розмішати. Розкласти суміш на листи і помістити в духовку на 50 хв. За цей час кілька разів перемішати суміш. В середині запікання розгорнути листи на 180 градусів. Остудити гранолу, додати журавлину. Перекласти в банки, які щільно закриваються. Так гранола зберігається кілька тижнів. Подавати гранолу як є або залити молоком чи йогуртом. Або фруктовим компотом, як вам більше подобається.
Цукерки з гречки
Потрібно: 50 г гречаної крупи, 150 г білого шоколаду, 20 г вершкового масла, 50 мл вершків (30%), 25 г цукру, 3 г солі.
Приготування: гречку промити, відварити у воді з сіллю та цукром впродовж 10 хв. Потім викласти на деко та підсушити у духовці при температурі 50 °C впродовж 40 хв. Після цього обсмажити її на вершковому маслі 2 хв. Розтопити на паровій бані білий шоколад. Додати вершки. Охолоджену підсмажену гречку з’єднати з шоколадом. Ретельно перемішати. Викласти шоколадно-гречану масу у форми для цукерок. Помістити цукерки у холодильник на 2 год.
Крем-брюле з гречки
Потрібно: 1 ст. л. гречаної крупи, 200 мл молока, 6 яєчних жовтків, 300 мл вершків 33%, 100 г цукру, 1 лимон.
Приготування: гречку обсмажити на сухій сковороді до золотисто-коричневого кольору. Молоко закип’ятити і додати вершки. Через деякий час всипати 3 ст. л. гречки і варити на повільному вогні. Трохи остиглу кашу розім’яти блендером. Жовтки збити з цукром, з’єднати з гречаним мусом. Духовку розігріти до 120 градусів і випікати суміш в спеціальній посудині протягом 20-30 хв. до утворення золотистої скоринки. Готовий десерт охолодити і подавати холодним.
Морозиво з гречки
Потрібно: 250 мл молока, 200 мл вершків 33%, 40 г цукру, 50 г меду, 3 ч. л. кукурудзяного крохмалю, 50 г вершкового сиру, 1 стручок ванілі, 100 г гречки.
Приготування: обсмажити гречку на розпеченій сковороді до золотистого кольору. Молоко, вершки, цукор, мед, щіпку солі, зерна ванілі та гречку змішати, помістити на вогонь і довести до кипіння. Залишити на 2-3 години. Крохмаль розчинити в 50 мл молока, залишити настоятися. Суміш з гречкою процідити, знову довести до кипіння і додати молоко з крохмалем. Варити на повільному вогні до загусання. Зняти з вогню і додати вершковий сир. Перемішати, остудити до кімнатної температури, а потім помістити в морозильник на кілька годин. Іноді діставати й помішувати морозиво.