Квашена капуста: спробуйте – результат вас здивує!

Квашена капуста: спробуйте – результат вас здивує!
Щодо квашеної капусти думки розходяться і ведуться запеклі суперечки: чи можна її вживати маленьким дітям, людям з деякими захворюваннями шлунково-кишкового тракту? Адже за смаком квашена капуста є солінням, а вони мають властивість затримувати воду в організмі, викликати набряки, підвищувати тиск. Давайте розберемося, що приносить квашена капуста — користь чи шкоду.

Калорійність і склад

Калорійність квашеної капусти не сильно відрізняється від свіжої, на 100 грамів припадає всього 23 калорії. Вміст білків залишається незмінним – 1,7 г, вуглеводів – 2,9 г, жирів – 0,2 грама.

Кількість харчових волокон залишається в межах двох грамів, органічних кислот – трохи більше одного грама.

Кількість корисних речовин вражає. Вітаміни у квашеній капусті:

– вітамін C – 30,2 мг, вітамін PP – 0,52 мг, вітамін B1 – 0,04 мг,  вітамін B2 – 0,022 мр, вітамін E – 0,18 мг.

Макро- і мікроелементи: натрій – 929 мг,  калій –  301,02 мг,  кальцій – 47,918 мг, фосфор – 31,43 мг, магній – 16,02 мг, залізо – 0,62 м.

Чим корисна

Основна корисна дія квашеної капусти спрямована на поліпшення функцій шлунку та кишечнику. Вона попереджає розвиток виразкової хвороби, як би дивно це не здавалося. Ось так розвіюється міф про те, що квашена капуста шкідлива для шлунку, навпаки, її дуже корисно їсти для профілактики. Звичайно, не варто вживати на голодний шлунок, бо наслідок у вигляді печії вас явно не потішить. Найкраще їсти квашену капусту з якимось нейтральним продуктом – картопляним пюре, хлібом, кашею.

Бактерії, які беруть участь у заквашуванні капусти, потрапляючи в шлунок, сприятливо позначаються на його роботі. Вони пригнічують патогенну мікрофлору і підтримують корисну, таким чином можна вилікуватися від дисбактеріозу. Регулярне вживання квашеної капусти може також посприяти усуненню хронічного гастриту. Але в стадії загострень від цього продукту варто утриматися.

Про користь вітаміну С говорити зайве. Якщо в організмі людини його достатньо, то її імунна система подібна до неприступної фортеці. І навіть серйозні захворювання, якщо їм таки вдалося пробити захист, проходять легше, швидше і без ускладнень. У цьому плані квашена капуста дасть фору апельсинам і лимонам.

У квашеній капусті добре представлені вітаміни групи В, у тому числі і холін. Ця речовина відповідає за ліпідний обмін в організмі, регулює жировий метаболізм. Простими словами, квашена капуста допоможе тим, хто сидить на дієті, скинути зайві кілограми, причому не виганяючи воду з організму, а спалюючи саме жири.

Мінеральний склад квашеної капусти і її розсолу є кращим засобом для лікування зневоднення. Похмільний синдром як рукою зніме. Цей коктейль буде корисний всім, хто відчуває втому, занепад сил.

Також розсіл квашеної капусти корисний для печінки, він виводить токсини, є непоганим жовчогінним засобом. А в народній медицині сік з квашеної капусти застосовують проти паразитів. Щоб позбутися лямблій, треба тричі на день перед їжею випивати по 50 мл розсолу протягом 14 днів. Цих паразитів складно діагностувати і нелегко вивести, капустяний розсіл стане відмінною профілактикою і безпечним засобом лікування.

Побачити ефект квашеної капусти можна і при нетрадиційному її застосуванні. Спробуйте з неї зробити маску для обличчя – просто покладіть на шкіру капустяні листочки або ж просочіть марлю розсолом. Через двадцять хвилин, коли процедура закінчиться, ви здивуєтеся своєму оновленому вигляді – шкіра розгладиться, придбає здоровий, рівний, однотонний колір.

Вважається, що квашена капуста корисна і для потенції. Чоловікам рекомендується вносити цей продукт в свій раціон. Також вчені мають думку, що ті, хто регулярно вживає квашену капусту, рідше страждають онкологічними захворюваннями кишечнику і шлунку.

Для вагітних жінок квашена капуста особливу цінна – вона допомагає переносити токсикоз. Ну і, звичайно ж, є найціннішим джерелом корисних речовин, необхідних матері і дитині.

Шкода і протипоказання

Іноді квашена капуста може приносити не тільки користь, але і шкоду. Неправильне засолення наситить організм зайвою сіллю. Також капуста може викликати метеоризм та печію, тому з цим продуктом треба бути акуратними вагітним, людям після операції, дітям.

Від вживання квашеної капусти краще утриматися: при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, при жовчнокам’яній хворобі, при захворюваннях підшлункової залози, при нирковій недостатності, при гіпертонії, при підвищеній кислотності, схильності до печії, диспепсії.






Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *