Літо: їмо легкі фруктові десерти
Літо: їмо легкі фруктові десерти

Літо: їмо легкі фруктові десерти

Літо в розпалі – саме час відмовитися від важкої їжі і дати організму відпочити. На перше місце в раціоні харчування для цього потрібно поставити овочі та фрукти: замість макаронів, пельменів і подібних страв – овочеві рагу і салати, замість калорійних кондитерських солодощів – ягоди і фрукти. Літніх десертів досить багато. І кожному на свій смак. Пропонуємо вам рецепти літньої смакоти з абрикосів, а також інших сезонних ягід і фруктів, які можна легко і швидко приготувати.

Шарлотка з абрикосами

Потрібно:  1 кг абрикосів,  4 яйця, 1 скл. цукру, 1 скл. борошна, 1/8 ч. л. солі, щіпка мускатного горіха, щіпка сушеного імбиру.

Приготування: розігріти духовку до 200 градусів. Промити абрикоси, видалити кісточки і порізати на половинки, а потім кожну половинку ще на 2-3 часточки. Змастити маслом форму і викласти в неї абрикоси. Збити яйця з цукром, потім додати борошно і знову збити. Додати в тісто прянощі та сіль. Залити абрикоси тістом і відправити в духовку на 50 хв. Охолодити і подавати.

Абрикосовий пиріг

Потрібно: 20 г вершкового масла, 150 г цукру, 2 яйця, 200 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, дрібка солі, 1 ст. л. ванільного цукру, 12-13 абрикосів, цукрова пудра для посипання.

Приготування: вершкове масло збити з цукром до кремоподібної консистенції. По одному додати яйця, добре збиваючи після кожного. Додати ваніль і ще раз збити. Ввести просіяне з сіллю і розпушувачем борошно і замісити однорідне тісто. Перекласти тісто в змащену або застелену пергаментом форму. Абрикоси розрізати навпіл і видалити кісточки. Викласти половинки абрикосів на тісто. Якщо абрикоси не надто солодкі – злегка посипати цукром. Поставити пиріг в розігріту до 180 градусів духовку і випікати до сухого сірника, близько 40 хвилин. Готовий пиріг вийняти з форми і ще теплим посипати цукровою пудрою.

Сирно-абрикосове желе

Потрібно: абрикоси – 10 шт., сир – 250 г., желатин – 30 г., сметана – 2 ст. л., молоко – 250 г., цукор – за смаком.

Приготування: перетерти сир зі сметаною і цукром в блендері. Абрикоси вимити і вийняти кісточки. Молоко вилити в блендер, покласти туди ж абрикоси. Збити до утворення піни. Вилити молочно-абрикосовий суміш у сирну масу. Желатин розвести водою, розмішати до однорідності, дати набрякнути. Потім розтопити на водяній бані, щоб крупинки розчинилися. Остудити. Вилити желатин з водою в сирно-абрикосовий масу і збити. Вилити у форми і поставити в холодильник на кілька годин.

Морозиво з йогурту з абрикосами

Потрібно: абрикоси нарізані – 3 скл., йогурт ванільний – 900 г., рідкий мед – 2 ст. л.

Приготування: змішати йогурт, мед, половину абрикосів, збити в блендері до однорідності. Вилити масу в пластиковий контейнер, висипати решту фруктів, перемішати, накрити і поставити в морозилку на 4 години. У холодну велику миску викласти суміш, збити міксером на середній швидкості до пишноти. Знову поставити в морозильну камеру в контейнері на 8 годин.

Грушевий тарт «Татен»

Потрібно: 1 скл. борошна, 1 скл. цукру, 150 г вершкового масла, 4 груші, 1 яйце, кориця.

Приготування: півпачки масла порубати ножем, додати половину цукру, борошно, яйце та вимісити тісто. Скачати з тіста кулю і покласти його в холодильник на 30 хв. Цукор розтопити в сотейнику, помішуючи, до карамельного відтінку. Додати масло, що залишилося, корицю. З груш вийняти серцевину та нарізати шматочками. Додати груші в карамель і перемішати. Готувати на повільному вогні 10-15 хв., щоб груші стали м’якими, але не втратили форму. Форму для запікання змастити маслом. Покласти шматочки груші та полити карамеллю. Розкачати тісто і накрити ним груші. Випікати в духовці 30-40 хв. при температурі 200 градусів. Готовий тарт остудити та перевернути на тарілку.

Ягідний тарт

Потрібно для тіста: 250 г борошна, 200 г вершкового масла, 100 г цукрової пудри, 1 яйце, дрібка солі; для крему: ½ л молока, 4 жовтки, 50 г вершкового масла, 40 г крохмалю, 30 г цукру; для начинки: 500 г ягід (полуниця, малина, ожина, смородина).

Приготування: вершкове масло розм’якшити та перетерти з цукровою пудрою. Додати яйце і гарно перемішати. Всипати борошно та вимісити тісто. Скачати тісто в кулю, загорнути в плівку і покласти в холодильник на півгодини. Приготувати крем. Молоко вилити в каструльку, поставити на вогонь і довести до кипіння. В іншій каструльці жовтки перемішати з крохмалем. Влити в жовтки гаряче молоко, постійно помішуючи. Поставити на вогонь, довести до кипіння і потримати, поки він трохи загусне. Додати вершкове масло, перемішати і зняти з вогню. Остудити до кімнатної температури, постійно помішуючи, накрити плівкою. Розкачати тісто та викласти у форму для запікання. Виделкою по всьому тісту проколоти дірочки. Накрити пергаментом і випікати в духовці 20-30 хвилин при температурі 180 градусів. Готове тісто остудити, покласти на нього крем і прикрасити ягодами.

Смородиновий тарт

Потрібно для тіста: 200 г борошна, 3 ст. ложки цукру або цукрової пудри, 100 г вершкового масла, 1 жовток, 2 ст. ложки холодної води, 1 ст. ложка лимонного соку, дрібка солі; для начинки: 400 г чорної смородини, 150 мл жирних вершків або сметани, ½ склянки меленого мигдалю, 2 ст. ложки цукру, 1 яйце.

Приготування: змішати борошно, цукор і сіль. Холодне масло порубати ножем, змішати з борошном, додати жовток, влити воду, змішану з лимонним соком. Пересипати тісто на суху поверхню і сформувати з нього диск, не розминаючи і не замішуючи. Загорнути диск у пластикову плівку та покласти в холодильник на півгодини. Покласти тісто в форму, проколоти виделкою в декількох місцях, поставити в холодильник ще на півгодини. Посипати тісто мигдалем, зверху рівномірно викласти ягоди. Яйце збити вінчиком з цукром і вершками, вилити суміш на ягоди. Випікати в духовці 30-40 хвилин при температурі 180 градусів.

Фруктові роли

Потрібно: тонкі млинчики, фрукти і ягоди за смаком.

Приготування: спекти тонкі млинчики. Ягоди і фрукти дрібно нарізати: великі – соломкою, дрібні й дрібні ягоди можна залишити цілком. Пересипати ягоди і фрукти цукром, дочекатися, коли вони стануть м’якими і почнуть виділяти сік, викласти на млинці, розрівняти, згорнути кожен млинець рулетом, розрізати гострим ножем на окремі роли. Млинці для ролів можна робити шоколадними, додавши в тісто какао-порошок. Такий ефектний і смачний десерт підкорить всіх ласунів і любителів східної кухні. Часто у фруктових ролах ягоди і фрукти поєднують з м’якими сирами, можна також додати згущене молоко, мед, шоколад, горішки.

Швидкі фруктові тістечка

Потрібно: йогурт або збиті вершки, какао, цукор, фрукти за смаком, печиво солодке.

Приготування: в йогурт або збиті вершки додати за смаком какао і цукор, перемішати до однорідності. Взяти будь-які фрукти за смаком (груші, яблука, банани тощо) і нарізати їх невеликими скибочками, покласти в йогуртову суміш. Взяти печиво і розкришити його якомога дрібніше, додати в суміш (чим більше печива ви додасте, тим більш густою вона вийде), перемішати, сформувати з суміші тістечка або зробити так: взяти невелику чарку/піалу/бокал, в неї покласти харчову плівку, потім масу і акуратно перевернути на плоску тарілку, зняти плівку. Посипати і прикрасити такий десерт можна тією ж крихтою печива, горішками, збитими вершками чи цукровою пудрою.

Йогуртово-желейний десерт з ягодами

Потрібно для йо гуртового желе: натуральний йогурт – 700 г, цукор – 6 ст. ложок, швидкорозчинний желатин – 25 г; для ягідного желе: ягоди (червона смородина, чорниця, малина, ожина) – 250 г, цукор – 3 ст. ложки, швидкорозчинний желатин – 15 г, вода – 300 мл., а також м’ята – для прикраси.

Приготування: спершу зробити йогуртове желе. Желатин насипати в склянку, налити півсклянки гарячої води (не окропу) і ретельно помішувати близько 3-5 хвилин до повного розчинення желатину. Охолодити до теплого стану, періодично помішуючи. До йогурту додати цукор. Розчинений желатин додати до йогурту (кімнатної температури) і ретельно перемішати. Йогуртове желе викласти у форми і поставити в холодильник до повного застигання.

Приготувати ягідне желе. Ягоди залити водою, довести до кипіння і кип’ятити пару хвилин. Процідити компот. До компоту додати цукор, перемішати. Кілька ягід і трохи компоту залишити для прикраси десерту. Желатин насипати у вишневий компот і ретельно розмішувати близько 3-5 хвилин до повного розчинення желатину.

На застигле йогуртове желе викладіть ягоди, злегка вдавлюючи їх у йогуртовий шар. Акуратно залити вишневим желе. Поставтеити в холодильник не менше ніж на 2-3 години до повного застигання. При подачі полити десерт компотом і посипати ягодами. Прикрасити м’ятою.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *