На фестивалі цитрусових у французькому містечку витрачають 150 тонн вітамінних плодів!
Неймовірні композиції з цитрусових, казкові фігури і персонажі, велетенські конструкції і просто цілі гірки лимонів серед квітів, на зеленій траві – усе це можна побачити лише у Ментоні. Містечко розташоване на Лазуровому узбережжі Франції, практично на кордоні з Італією. А ще – по сусідству з улюбленою туристами Ніццою. Славиться Ментон всесвітньо відомими фестивалями лимонів. Цьогоріч карнавал святкував 80-річний ювілей, тож тематикою основних витворів стала назва роману Жуль Верна «Навколо світу за 80 днів».
Французька Рів’єра завжди вабила на відпочинок королів, принців, художників, які спеціально будували тут красиві вілли і проводили весь холодний сезон. Адже зими, як такої, тут просто не існує! М’який клімат дозволяє вирощувати цитрусові весь рік. А ще ментонці стверджують, що їхні лимони – «найлимонніші». У них, мовляв, і вітамінів найбільше, й олія зі шкірки особлива. Як би там не було, але нині свято стало не менш популярним, ніж карнавал у Венеції і є прикладом геніального маркетингового ходу, коли на цитрусовій фантазії можна заробити і гроші, і славу. Між іншим, раніше Ментон належав князівству Монако, але черговий правитель продав його Франції, щоб з отриманих коштів побудувати казино в Монте-Карло. Що з цього вийшло – знають усі. Але і ментонці виявилися не промах. Крихітне містечко оголошує себе столицею лимонів. Уже всередині 19 столітті тут росте 80 тисяч лимонних дерев, з яких збирають 12 мільйонів плодів.
У 1920-х роках місто стає найбільшим постачальником цитрусових у Європі. Але туристи не поспішають відвідувати його. Сільськогосподарські землі стало вигідніше віддавати під будівництво готелів і вілл. Здавалося, час лимонів минає. Але… Якось одному з власників готелю прийшла ідея влаштувати виставку цитрусових у своєму саду, виклавши з них різні фігури. Подія мала настільки великий успіх, що наступного року фестиваль вже проводили на вулицях: по них «пливли» човни з лимонними і апельсиновими деревами разом з прекрасними дівчатами Ментона. Офіційно свято було вперше проведене у 1934 році. Сьогодні на нього з’їжджаються близько чверті мільйона туристів. Розпочинається фестиваль у середині лютого і триває майже три тижні. Паркова зона (ботанічний сад – Бьове) є головною ареною свята. Вхід сюди коштує для дорослих 9 євро. Зате враження – незабутні!
Деякі фігури з лимонів, апельсинів, грейпфрутів досягають 10 і більше метрів у висоту. Тут виростають цитрусові замки, казкові персонажі та величезні їстівні фігури. Усе це в обрамленні різнокольорових, густо розквітлих цикламенів, інших квітів, дерев мімози, дивовижних фонтанчиків, під якими ви можете просто присісти і відпочити. Утім, часу якраз на це і нема, хоч і гудуть ноги. Адже хочеться усе обійти, побачити, доторкнутися, скуштувати щойно достиглі лимони, напої з цього прекрасного фрукта, а також солодощі і випічку з додаванням інших цитрусових. Апельсиновий мед, грейпфрутовий лікер, мандаринове желе, надзвичайно смачнючі міні-апельсинки, які, виявляється, слід споживати разом із шкіркою. Крім їстівного, продавці пропонують лимонне мило, лимонну «оливкову» олію, свічки із запахом лимона, всілякі сувенірчики…
Лимон став символом міста – він і на гербі, і на печатках, і, напевне, в серцях самих жителів. Тут вам із задоволенням розкажуть легенду, за якою Єва, зірвавши таємно лимон в райському саду, закопала його у місці, де в подальшому і виникло місто Ментон.
Усі 80 років на фестивалі намагаються вибирати нову тему для композицій, аби туристам щоразу було цікаво приїжджати. Близько 300 митців складають фігури та мозаїки, при цьому використовується 150-180 тонн вітамінних плодів.
У яскраві шати «одягають» всілякі конструкції та скульптури, здатні утримати на собі сотні кілограмів цитрусових.
Процес організації фестивалю дуже довгий і кропіткий. Моделі конструкцій повинні бути продумані до деталей, адже важливо, щоб вони не лише казково виглядали, а й міцно трималися на землі, чи навіть приводили в рух певні механізми. Під час фестивалю майже сотня працівників замінюють зіпсовані фрукти. Робота нелегка, адже треба замінити 4-5 тонн підгнилих плодів. Та відвідувачі карнавалу цього не помічають, вони просто насолоджуються чудовим, до деталей продуманим святом. І, повірте, ніхто не повертається з Ментона без сувеніра, кількох кілограмів цитрусових, які мають дійсно неймовірний смак, бо не оброблені хімікатами кільканадцять разів, як ті, що купуємо вдома на ринках. А ще величезного букета мімози, який коштує тут не більше євро.
Атмосфера свята захоплює і на вулицях Ментона. Тут танцюють смішні клоуни і професійні артисти, грають оркестри, проводяться ярмарки, де, знову ж таки, можна поласувати різноманітними цитрусовими стравами. Поруч – море, і в лютому купаються не лише місцеві відчайдухи, а й дехто спробував з моїх колег-журналістів. Пальми і сонце. І – спокій.
Однак свято закінчується, слід демонтувати конструкції, на створення яких пішло кілька місяців, і «оновити» всі рослини і траву в саду Бьове, адже він є пам’яткою міста. На це дається робочим всього 4 дні. І як вони самі зізнаються, їм дуже сумно руйнувати таку красу.
А куди ж іде така величезна кількість фруктів після закінчення фестивалю? Як розповідав наш гід, плоди в хорошому стані продають за досить низькою ціною до радості любителів мармеладу, сиропу, апельсинового вина чи лімончелли. До речі, майже у цей час у Ніцці триває не менш захоплююче дійство – квітковий фестиваль. На Лазуровому узбережжі, біля самого моря тисячі туристів споглядають казкову феєрію особливої краси. Але це вже інша історія.
Зіна КУШНІРУК.
Тернопіль – Франція.
P. S. Висловлюю щиру вдячність голові Українського журналістського фонду Людмилі Ольховській за організацію поїздки.
яка неймовірна краса! чому б у тернополі не придумати якийсь класний фестиваль, щоб приваблювати туристів? а то навіть “Цвіт вишиванки” щороку стає біднішим на вироби і дорожчим на гроші. не хочемо чи не можемо?
тепер у Тернополі на подібних фестивалях взагалі продають китайське барахло. Але видають це за оригінал, та й ще й деруть втридорога