![На Тернопільщині збирають гриби і в січні](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2023/03/326917699_696925355236570_3293703382064638736_n.jpg)
Тепла погода взимку подарувала грибникам можливість вирушити на тихе полювання у січні. У лісах Тернопільщини Альбіна Павлівець з Шумська зібрала зимові опеньки, гливи та саркосцифу.
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2023/03/326983631_858040338813031_9167889371487052270_n.jpg)
“Зимові опеньки або фламмуліни, дають врожай максимум до середини січня, поки не починаються стабільна зима і морози на Водохреще, – розповідає Альбіна Павлівець. – Та цього року у лісах ще купа молодих грибочків. А ось саркосцифа з’являється весною – у березні. Вперше збирала її у січні. Цей гриб ще називають чашею ельфів через форму, в його середині збирається роса. Всі ці зимові гриби, зазвичай, ростуть на стовбурах відмерлих дерев”.
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2023/03/326977951_563674188742773_5369074867793750143_n.jpg)
Жінка розповідає, що гриби зібрані взимку мають дуже ніжний смак. У їжу в цих видів не використовують ніжку, а ось шапки відварюють і смажать чи готують підливу. Цікаво, що саркосцифа, яка має яскравий червоний колір, не втрачає забарвлення при термічній обробці.
Фото Альбіни Павлівець.