Ніжний, м’який, до кави, на десерт, для гостей і рідних… Що може бути краще за сирник?

Ніжний, м’який, до кави, на десерт, для гостей і рідних… Що може бути краще за сирник?
Цей десерт подають у багатьох українських кав’ярнях, його часто готують на свята вдома. Важко знайти людину, яка б хоч раз не куштувала сирник. Ніжний, смачний, солодкий – для багатьох з нас сирник асоціюється з приємними спогадами дитинства. Сьогодні пропонуємо вам кілька рецептів сирника від звичного всім – класичного, до оригінальних рецептів, про які ви ніколи не чули.

Класичний львівський сирник

Потрібно: 500 г кисломолочного жирного сиру (не мокрого!), склянка цукру, 130 г вершкового масла, 4 яйця, 1 ст. л. манної крупи, 50 г родзинок, 3 ст. л. сметани, 2 ст. л. какао, цедра одного лимона.

Приготування: збити жовтки з цукром, додати манку, масло, родзинки і цедру лимона, все ретельно вимішати. До отриманої суміші додати сир (якщо сир крупинками, пропустити через м’ясорубку або змолоти у блендері), усе збити міксером на низькій швидкості не більше хвилини. Білки збити до густої білосніжної піни і додати в сирну масу, акуратно перемішати і викласти у форму для запікання. У розігріту духовку поставити сирник, випікати 40-60 хв. при температурі 180º.

Поки сирник печеться, приготувати глазур. Столову ложку масла і 2 ст. л. цукру перемішати, поставити на невеликий вогонь, постійно помішуючи, розтопити. Додати 3 ст. л. сметани і 2 ст. л. какао, вимішати до однорідності і довести до кипіння. Готовий сирник полити шоколадною глазур’ю і помістити в холодильник мінімум на 5 годин.

Сирник з чорницями

Потрібно: 500 г кисломолочного сиру, 200 г цукру, 4 яйця, 120 г вершкового масла, півсклянки чорниць (можна заморожених), 1 ст. л. манної крупи, 3 ст. л. сметани, 2 ст. л. какао, цедра лимона, ванільний цукор до смаку.

Приготування: сир, манку, ванільний цукор, 100 г масла, цедру лимона і перетерті жовтки з цукром добре збити міксером. Окремо збити білки до білосніжної густої піни і потроху ввести в сирну масу. Додати чорниці і обережно перемішати. Викласти отриману суміш в форму для запікання і помістити в розігріту духовку. Випікати сирник протягом години при температурі 190º. Коли спечеться, перевернути догори дном і залишити в формі, поки повністю не охолоне.

Тим часом приготувати шоколадну глазур. Змішати в каструлі 1 ст. л. масла, 3 ст. л. сметани, 2 ст. л. цукру і стільки ж какао. Довести до однорідності, постійно помішуючи на маленькому вогні. Полити сирник шоколадною глазур’ю, поставити в холод на кілька годин, а краще на ніч.

Сирник у шоколадному тісті

Потрібно: 750 г сиру, 7 яєць, півсклянки цукрової пудри, 2 склянки борошна, 1 ст. л. крохмалю, ванільний цукор, 175 г вершкового масла, 1 склянка молока, 2 ст. л. какао, півсклянки цукру, 50 г молочного шоколаду, 1 ч. л. розпушувача для печива.

Приготування: щоб приготувати сирну масу, потрібно сир пропустити через м’ясорубку або збити у блендері, додати 4 жовтки, цукрову пудру, столову ложку борошна, ванільний цукор, 50 г масла і крохмаль вимішати до однорідності. Білки збити до консистенції крутої стійкої. Частину з’єднати із сирною масою.

Для приготування шоколадної маси необхідно в каструлю вилити молоко, додати цукор, какао, 125 г масла і шоколад. Варити на маленькому вогні до утворення однорідної маси, постійно помішуючи. Просіяне борошно, розпушувач і жовтки додати до охолодженої шоколадної маси, все вимішати і наприкінці додати частину збитих білків, акуратно перемішати. У форму для запікання спершу викласти половину шоколадної маси, на неї ложкою рівномірно викласти сирну масу і залити все шоколадною сумішшю, що залишилась. Випікати близько години при температурі 180º. Охолоджувати у напіввідчиненій духовці, щоб сирник відразу не осів.

Сирник з вишнями

Потрібно: 500 г кисломолочного сиру, 3 яйця, 120 г цукру, цедра одного лимона, 1 ст. л. крохмалю або стільки ж манної крупи, 0,5 ч. л. куркуми, півсклянки сушених вишень без кісточок, ванільний цукор до смаку.

Приготування: сир, яйця, цукор і ванільний цукор перемішати у блендері. Додати куркуму, цедру лимона, крохмаль (манку) і збивати до однорідності. Залити сушену вишню окропом на 10 хв., обсушити і додати в сирну масу, перемішати і викласти у форму для запікання. Пекти протягом 50 хв. при температурі 180º. Після випікання сирник необхідно остудити, не виймаючи з форми, щоб він не розвалився. За бажання можна полити шоколадною глазур’ю.

Сирник з маком

Потрібно: 1 кг кисломолочного сиру, 250 г цукру, 4 яйця, 180 г вершкового масла, 100 г маку, по 1 ст. л. манної крупи і крохмалю, 100 г родзинок, цедра одного лимона, ванільний цукор до смаку, цукрова пудра для оздоблення.

Приготування: сир перетерти з цукром і додати окремо збиті яйця, добре вимішати. До сирної маси додати манку, крохмаль, ванільний цукор, масло, цедру лимона і вимішати міксером. Додати декілька столових ложок сирної суміші до попередньо запареного і перетертого маку, ретельно вимішати і викласти у форму для запікання. Зверху викласти сирну масу, змішану з родзинками, і помістити в розігріту духовку. Випікати близько години при температурі 180º. Коли сирник охолоне, полити його шоколадною помадкою і притрусити цукровою пудрою.

Сирник із вареною картоплею

Потрібно: 800 г кисломолочного сиру, 350 г цукру, 6 яєць, 150 г вершкового масла, 3 варені картоплини, півсклянки родзинок, цедра одного апельсина, ванільний цукор.

Приготування: сир, ванільний цукор і картоплю подрібнити у блендері до однорідності або пропустити через м’ясорубку. Додати масло, цукор і жовтки яєць, усе добре збити і наприкінці додати родзинки з тертою цедрою апельсина. Окремо збити білки до густої білосніжної консистенції і акуратно вмішати їх у сирну масу, викласти сирне тісто у форму для випікання. Запікати при температурі 180º протягом 40 хв. Полити шоколадною глазур’ю. Бажано, щоб перед подачею на стіл сирник постояв 5-6 годин у холоді.

Краківський сирник з апельсиновим смаком

Потрібно: для тіста: борошно – 300 г, пудра – 200 г, масло м’яке – 200 г, жовтки – 2 штуки, щіпка солі, сметана – 2 ст. л. Для сирної маси: змелений сир – 800 г, масло м’яке – 50 г, яйця – 4 штуки, сметана – 100 мл, пудра цукрова – 100 г, пудинг ванільний або вершковий – 1 упаковка, апельсин – 2 штуки. Для глазурі: цукрова пудра – 1 склянка, сік з 1 апельсина та з 1 лимона, цукати з апельсинової шкірки – для посипки.

Приготування:

Тісто: у миску просіяти борошно, додати цукрову пудру, сіль, яєчні жовтки, сметану і нарізане масло. Замісити тісто, сформувати кулю та поставити в холодильник на 30-60 хв. Вийняти тісто з холодильника, розкачати товщиною 5 мм. Викласти у форму (20х20),  сформувати  невеличкі бортики. Проколоти тісто виделкою та поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 10 хв.

Сирна маса: сир перемішати з маслом, сметаною та пудингом до однорідності. Жовтки перетерти з цукровою пудрою та додати в сир. До сирної маси додати терту цедру та сік з апельсинів, вимішати (можна додати ще 2-3 ложки цукрової пудри, якщо вам маса видається не солодкою).

Білки збити до жорстких піків, акуратно перемішати їх із сирною масою. Викласти на охолоджений підпечений корж. Поставити сирник до нагрітої до 160 градусів духовки, випікати близько години. Сирник має бути злегка коричнюватого кольору. Вимкнути духовку та відкрити. Через 15 хв. вийняти сирник з духовки і залишити остигати, холодний сирник вийняти з форми.

Глазур: цукрову пудру змішати з лимонним та апельсиновим соком і змастити цією глазур’ю сирник. Зверху посипати зацукрованою цедрою.

Відправити сирник в холодильник на кілька хвилин та різати на порційні шматочки до столу.

Простий рецепт сирника

Потрібно: для тіста – 2 жовтки, 3 ст. л. цукру, 100 г м’якого масла, 1 ч. л. порошку до печива, 1 ст. л. сметани, 1 склянка борошна. Для сиру: 1,5 кг сиру, 250 г м’якого масла, 8 яєць, 1,5 склянки цукру, сік і цедра одного лимона, 2 ст. л. манки, 2 ст. л. крохмалю, 1 пакетик ванільного цукру, родзинки, курага.

Приготування: розтерти жовтки з цукром, додати масло, сметану і просіяне борошно з порошком до печива, замісити вільне м’яке тісто, розподілити його по формі з високими бортами, у якій будете пекти сирник, і поставити в холодильник.

Тим часом змолоти сир на м’ясорубці з дрібними вічками. Запарити родзинки і курагу кип’ятком. Жовтки збити з половиною цукру, білки – з другою половиною цукру і ванільним цукром.

У сир додати м’яке масло, манку, крохмаль, сік і цедру 1 лимона, жовтки, добре відтиснені з води родзинки і курагу, все добре вимішати. Потім додати білки і акуратно перемішати рухами зверху вниз, викласти на тісто. Пекти при 190 гр. у попередньо розігрітій духовці приблизно 1 – 1 год. 15 хв. Вийняти і дати вистигнути в формі, а вже потім нарізати.

Цей рецепт можна змінювати за власним смаком. Якщо сир кислуватий, то додати 2 склянки цукру. Можна замість крохмалю додати пакетик пудингу. Можна між тістом і сиром покласти мак розтертий з цукром або насипати шар какао. Добре полити спечений сирник шоколадною помадкою або подати з вишнями у власному соці.

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *