Новорічне меню 2022: що має бути на святковому столі у Рік Тигра

Новорічне меню 2022: що має бути на святковому столі у Рік Тигра

Символ 2022 року – Чорний Водяний Тигр. Це хижа й дуже горда тварина, яка вимагає до себе особливої поваги. Тому новорічний стіл має бути накритим із розмахом.

На святковому столі 2022 року обов’язково має бути м’ясо, причому, за можливості, кілька видів. Гарнір – картопля, овочі-гриль. Салати – ситні, з м’ясними інгредієнтами. Холодні закуски – бутерброди, м’ясні та ковбасні нарізки, свіжі овочі. Десерти – червоного та яскраво помаранчевого кольору. Напої – негазовані. Вино, наливки, компоти, фруктові соки.

Салат «Сніговик»

Потрібно: куряче філе – 500 г, гриби мариновані – 250 г, яйця – 5 шт., огірки мариновані – 4 шт., картопля – 2 шт., майонез – 250 г. Для прикрашення: морква, оливки, помідор.

Приготування: відварити філе, яйця, картоплю, моркву. Натерти картоплю та викласти на великій тарілці у формі сніговика. Зверху полити майонезом. На картоплю викласти подрібнені гриби та знов полити майонезом. Викласти дрібно порізане куряче філе, полити майонезом. Натерти мариновані огірки, викласти зверху, полити майонезом. Наступний шар – натерті жовтки яєць. Полити салат майонезом з усіх боків. Присипати салат натертими білками яєць та прикрасити, як на фото. Помістити в холодильник на 2-3 години, щоб салат добре просочився.

Салат «Тигреня»

Потрібно: картопля – 400 г, морква – 400 г, варена ковбаса – 200 г, свіжі огірки – 2 шт., цибуля – 100 г, яйця – 3 шт., майонез, маслини для прикрашення.

Приготування: відварити, остудити, начистити та натерти картоплю та моркву. Дрібно нарізати огірки та ковбасу. Покришити цибулю, залити її окропом і залишити 15 хвилин, потім злити. Зварити яйця, відділити жовтки від білків та натерти на дрібній терці. Білок від одного яйця залишити для декорування. Починаємо збирати салат. На плоскому підносі викладаємо картоплю у формі голови тигра. Наступні шари – варена ковбаса, огірки, цибуля, яйця. Кожен із них потрібно змастити майонезом. Покрити весь салат тертою морквою. Прикрасити, як на фото, за допомогою яєчного білка, маслин, ковбаси та огірка.

Закуска «Мандаринки»

Потрібно: плавлений сир – 100 г, яйця – 2 шт., морква – 2 шт., майонез – 4 ст. л., часник – 2 зубчики, зелень для прикрашення, сіль.

Приготування: натерти сирок та яйця на дрібній тертці, усе змішати та підсолити. Вичавити часник, додати до сиру та яєць. Додати майонез і перемішати. Маса не повинна рідкою і має добре ліпитись. Відварити моркву та натерти на дрібній терці. Скатати кульки з яєчно-сирної маси та обкатати їх у моркві. Прикрасити гілочками зелені. Помістити в холодильник на півгодини, щоб закуска просочилася й тримала форму.

Сирні кульки з крабовими паличками 

Потрібно: плавлений сир – 100 г, крабові палички – 160 г,  яйце куряче – 2 шт., майонез – 2 ст. л., часник – 1 зубчик, сіль і чорний мелений перець – за смаком. 

Приготування: яйця відварити круто і остудити. У крабових паличок зрізати червоний шар. Окремо дрібно нарізати білі та червоні частини. Сир натерти на тертці, змішати з подрібненим часником і білими крабовими паличками. У миску з сиром вмішати дрібно натерті яйця і майонез. Посолити і поперчити. Вологими руками скачати кульки з маси і обваляти в стружці з червоної частини крабових паличок. Перед подачею на годину поставити в холодильник.

Фарширований гусак у духовці

Потрібно: гусак – 1 шт., гречка – 300 г, чорнослив – 220 г, яблука – 3 шт., цибуля – 2 шт., сметана – 130 г, олія – 50 г, гірчиця – 30 г, часник – 4 зубчики, сіль, перець за смаком.

Приготування: відварити гречку майже до готовності. Обсмажити цибулю на олії. Порізати яблука на шматочки, промити чорнослив. Поєднати ці інгредієнти – і начинка готова. Змішати сметану, гірчицю, почавлений часник, сіль та перець. Обмазати цією сумішшю гусака, після чого нафарширувати його начинкою. Покласти гусака в рукав і запікати в духовці 2,5-3 години за температури 180 градусів. За 20 хвилин до закінчення готовки можна акуратно розрізати рукав і дати м’ясу трішки зарум’янитись.

М’ясо по-французьки з ананасами 

Потрібно: свинина корейка або м’якоть – 600 г, кільця консервованого ананаса – 8 шт., майонез – 8 ст. л., ріпчаста цибуля – 3 шт., твердий сир – 200 г, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Приготування: нарізати свинину на порційні шматки. Ананасові колечка просушити від сиропу. Цибулю нарізати кільцями або півкільцями. Кожен шматок м’яса відбити, не забувши посолити й поперчити. У форму викласти цибулю, потім – шматки м’яса, змастити кожен із них майонезом. На м’ясо розкласти кільця ананасів, їх теж трішки змастити майонезом. Далі засипати кожен шматок м’яса з ананасовим кільцем, твердим натертим на великій тертці сиром. У попередньо розігрітій духовці до 180°С запікати м’ясо близько 40 хв. Накривати ні кришкою, ні фольгою не потрібно.

Картопляна лазанья

Потрібно: картопля – 1 кг, фарш курячий – 500 г, моцарела – 200 г, молоко – 1 склянка, борошно – 1 ст. л., масло вершкове – 1 ст. л., перець і сіль – за смаком, морква – 1 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., помідор – 1 шт., селера – 1 стебло, томатний соус (за бажанням) – 1 ст. л., олія – 2 ст. л., вино (за наявності) – 1-2 ст. л. 

Приготування: у розігрітій в сковороді олії обсмажте протягом кількох хвилин нарізану кубиками цибулю, додайте натерту моркву. Коли морква злегка підсмажиться, додайте нарізану селеру, перемішайте, покладіть курячий фарш. Готуємо на малому вогні 10 хв. Помідор розріжте на чотири частини, натріть м’якуш на тертці, шкірку викиньте. Покладіть м’якуш помідора в сковороду. Можна додати трохи томатного соусу та вина. Коли рідина википить, солимо і перчимо соус. Знімаємо з плити, даємо трохи охолонути. У цей час готуємо білий соус для лазаньї. Розігріваємо вершкове масло, додаємо ложку борошна, обсмажуємо хвилину. Вливаємо помалу молоко, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудочки. Коли соус почне густішати, солимо його, перчимо, знімаємо з плити. Дно форми для запікання змащуємо білим соусом. Картоплю нарізаємо тонкими скибочками, викладаємо першим шаром у форму. На картоплю викладаємо шар червоного м’ясного соусу. Посипаємо натертою моцарелою, поливаємо трохи білим соусом. Шари повторюємо. Верхній шар – нарізана картопля, щедро посипаємо його моцарелою, поливаємо білим соусом, що залишився. Форму накриваємо фольгою та відправляємо у розігріту до 180 градусів духовку на 60-90 хв.

Гарбузово-сирний мус

Потрібно на 6 порцій: 600 г сиру, 6 ст. л. жирних вершків, 6 ст. л. цукру, 600 г очищеного гарбуза, ванільний цукор за смаком, 3-4 шт. печива для декору. 

Приготування: гарбуз наріжте невеликими шматочками. Складіть в каструлю, присипте цукром (3 ст. л.) і влийте пару ложок води. Поставте продукти на повільний вогонь і тушкуйте протягом 30-40 хвилин, поки гарбуз стане м’яким. Ще теплим перетворіть його в однорідне пюре, додайте ваніль. Міксером збийте сир, вершки і цукор, що залишився, до отримання повітряної суміші. На дно келиха помістіть сирну масу, зверху викладіть гарбузове пюре, потім знову сир. Верхівку прикрасьте подрібненим у велику крихту печивом з нейтральним смаком.

Желе з шампанського

Потрібно: пляшка шампанського – 1 шт., полуниця – 400 г, малина – 300 г, цукор – 200 г, горіхи – 100 г, желатин – 20 г, свіжа м’ята – 3 гілочки, цукрова пудра для прикрашення.

Приготування: замочити желатин у холодній воді та залишити на 15 хвилин для набухання. Розігріти шампанське на повільному вогні, щоб вийшов алкоголь і газованість (Тигр цього не любить!). До кипіння напій доводити не потрібно. Додати до шампанського желатин та помістити в холодне місце на 7 хвилин. У келихи красиво викласти ягоди та залити їх желе. Помістити в холодильник на 20 хв. Розтопити цукор на сковорідці, додати туди горіхи та карамелізувати їх, постійно помішуючи. Прикрасити желе з шампанського карамелізованими горіхами, свіжою м’ятою та пудрою.

Сніжний коктейль (безалкогольний) 

Потрібно: морозиво – 250-300 г, сік лимона – 100 мл, лимонад – 0,5-0,7 л (за смаком), кориця мелена – за смаком, ягоди заморожені (за смаком) – 1 жменя. 

Для сиропу: цукор – 100 г, вода – 100 мл, спеції – за смаком, шкірка апельсина – 0,25 шт., шкірка лимона – 0,25 шт. 

Приготування: зробіть сироп. З’єднайте 100 мл води та 100 г цукру. Додайте спеції до смаку (наприклад, паличку кориці, зірочку бадьяну), смужку лимонної та апельсинової шкірки. Досипте у воду цукор. На маленькому вогні доведіть сироп до кипіння. Вимкніть вогонь, перемішайте сироп до повного розчинення цукру, потім повністю охолодіть та процідіть. Змішайте приблизно половину сиропу із лимонним соком. Додайте мелену корицю і близько 0,5 л лимонаду. Далі додайте морозиво та жменю ягід на свій смак. Ретельно перемішайте все до розчинення морозива. Спробуйте напій і до смаку додайте ще сиропу, лимонаду або спецій. Розлийте напій у келихи. Додайте до кожного ще трохи морозива.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *