Болгарський перець – надзвичайно смачний і корисний овоч. Червоний, оранжевий, жовтий, зелений – він може прикрасити будь-який стіл і максимально урізноманітнити меню, а корисні властивості болгарського перцю здатні не тільки відновити сили і зміцнити організм, але і позбавити від недуг. У цьому овочі містяться вітаміни А, С, Р, мінеральні солі, клітковина, білки, вуглеводи, алкалоїди. При такому багатому складі, калорійність болгарського перцю – всього 28 калорій на 100 г свіжого продукту, його можна сміливо вживати всім, хто знаходиться на дієті, бажає скинути вагу і зберегти стрункість фігури.
Маринований перець
Потрібно: солодкий перець. Для маринаду: 1 л води, 250 мл оцту 9%, 200 г цукру, 1 ст. л. солі. В кожну банку: кружечок цибулі, 1/2 ч. л. зернят гірчиці, 1 лавровий лист, 1/2 ч. л. духмяного перцю.
Приготування: перець розрізати на 4 частини кожен, видалити насіння. Розкласти у банки четвертинки перців, цибулю, зерна гірчиці, запашний перець і лавровий лист. Перець укладати щільно, щоб якомога більше помістилося в банку.У невеликій каструлі довести до кипіння всі інгредієнти для маринаду, мішати до повного розчинення цукру. Зняти з вогню і розлити гарячий маринад у банки з перцем. Закрутити кришкою. На дно великої каструлі покласти кухонний рушник або спеціальну решітку для пастеризації. На рушник (або на решітку) поставити банки з перцем, так, щоб вони не торкалися одна одної. Залити теплою водою до 3/4 висоти банок. Довести до кипіння воду, зменшити вогонь, щоб вода спокійно побулькувала і пастеризувати 5 хв. з моменту закипання води. Банки акуратно вийняти, витерти насухо, перевернути догори дном і залишити так до охолодження. Маринований перець буде готовий через 1-2 тижні.
Маринований перець особливий
Потрібно: 3 кг болгарського перцю, 1,5 скл цукру, 2 ст. л. солі, 0,5 склянки 9%-го оцту, 1 склянка олії, гіркий і духмяний перець горошком, 1 л води.
Приготування: простерилізувати банки і кришки. Перець помити, очистити від плодоніжок і насіння. Розрізати на смужки. Підготувати маринад. У воду помістити цукор, сіль, оцет, олію і довести до кипіння. Перець розділити на кілька порцій. Кожну порцію опустити у киплячий маринад і варити під кришкою протягом 5 хв. з моменту закипання. Розкласти по банках горошинки гіркого і запашного перцю, болгарський перець, залити маринадом і закатати. Банки перевернути униз кришками, накрити рушником і залишити до повного охолодження.
Ратунда з медом або цукром
Потрібно: на 5 літрових банок – 5 кг ратунди, 2 кг цибулі, 1 скл. оцту, 1 скл. олії, 1 скл. натурального меду (або цукру), 3 ст. л. солі, лавровий листок, перець чорний.
Приготування: солодкий перець почистити та порізати на 4 частини. Потім додати решту складових та кип’ятити протягом 25-40 хв., розкласти у банки та закрутити.
Салат з квасолі і болгарського перцю
Потрібно: на 7 літрових банок – 5 кг болгарського перцю, 3 кг помідорів, 2 кг цибулі ріпчатої, 500 г квасолі, 300 г цукру, 100 г солі, 200 мл оцту 9%, 0,5 л олії.
Приготування: залити водою квасолю, відварити до готовності (близько 1 год). Почистити, вимити перець, нарізати соломкою. Цибулю нарізати півкільцями. Вимити помідори, нарізати дольками. У великій мисці перемішати перець, цибулю, помідори і квасолю. Заправити їх цукром, сіллю, оцтом, олією. Перекласти суміш у каструлю, накрити кришкою і довести до кипіння. Салат з квасолі з болгарським перцем варити з моменту закипання близько 1 год. Гарячим салат розкласти у підготовлені банки і закрутити.
Перці у томаті на зиму
Потрібно: 3 кг солодкого перцю, 2 кг томатів, 1,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. оцту.
Приготування: помідори змолоти на м’ясорубці, кип’ятити близько 15 хв. Потім сік потрібно посолити. Після промивання з перців видалити насіння і плодоніжки, підготовлені овочі додати в ємність з киплячим томатним соком і варити ще близько 20 хв. Додати оцет. Цілі перці розподілити по банках, залити маринадом. Банки закрутити і закутати, допоки не охолонуть.
Перець з медом
Потрібно: 5 кг перцю грубого, м’ясистого ( почищеного і порізаного на частини). Маринад: 1 л води, 200 г оцту, 200 г цукру, 2 ст. л. солі без верху, 1/2 склянки олії, 2 ст. л. меду.
Приготування: перець, почищений та порізаний, кинути в окріп на 2 хв., витягнути за допомогою друшляка і занурити в холодну воду.
Гарячу воду з бланшування (1 л) взяти для маринаду Перець накласти в банки (щільно), маринад закип’ятити і залити перець.
Стерилізувати 10-15 хв. Воду з бланшування залишити, на випадок, якщо не стане маринаду. Має вийти 10 півлітрових банок. Перець дуже смачний та запашний, без сторонніх спецій та приправ. Можна використовувати як самостійну страву, так і до різних салатів, начинок в піцу і т. д.
Перець гіркий на зиму
Потрібно: 200 г гіркого перцю, 200 мл води, 200 мл оцту, 2 ст. л. солі.
Приготування: перець нарізати кружальцями . Від насіння не очищати. Скласти в підготовлену банку і залити гарячим звареним маринадом. Накрити кришкою і простерилізувати 10-15 хв. Це все розраховано на півлітрову банку.
Заготовка для фарширування
Потрібно: на 3 літрову банку – 1 ст. л. солі, 1 ст. л. оцту, 1 ст. л. цукру, 2 лаврові листки, 4 горошини чорного перцю, окріп.
Приготування: перець помити, відрізати хвостики, вибрати серединки. Щільно напхати (один в один) у банку, додавши прямо сюди всі складники та залити окропом. Стерилізувати 10 хв. у киплячій воді. Закрутити та перевернути верх дном і накрити теплою тканиною. Використовувати для фарширування, а також цей перчик підходить взимку для салатів.
Печений перець в лимонному маринаді
Потрібно: на 800 г сирого перцю: 150 мл соку з перців, 1 ст. л. лимонного соку, 3 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. солі, 3 ч. л. цукру або меду, 3 зубчики часнику, 1/2 ч. л. сухого базиліка, 1 лавровий листок.
Приготування: вибрати м’ясистий перець, протерти сухою салфеткою, мити не можна. Перець покласти в рукав для запікання і відправити у духовку при 250 С, пекти до готовності. Потім залишити ще в рукаві на 30 хв. Після цього буде легше зніматися шкірка. Почистити акуратно перець і розрізати його. Робити це над тарілкою, щоб зберегти сік, який витікає. Розмішати маринад і залити ним перець, складений в банку. Як перець охолоне поставити в холодильник на 12 годин. Періодично потрібно стрясати банку, бо мало маринаду, щоб він встигав покривати весь перець.
Перець в желатині
За допомогою цієї універсальної заготовки можна організувати ціле фуршетне асорті з бутербродів або використовувати в якості добавок до маринадів, соусів та заправок до м’ясних страв.
Потрібно: 300 г солодкого або болгарського перцю (суміш жовтого, червоного і оранжевого), 0.5 чашки дрібно нарізаної кураги, 2-4 гострих перці (за смаком), 3/4 скл. білого винного оцту, 3 скл. цукру, 30 г сухого желатину.
Приготування: перці і курагу перемолоти в комбайні або блендері, дрібно і рівномірно. Гострий перець різати на дуже дрібні шматочки. Насіння можна залишити при бажанні – воно буде додавати більше гостроти. Покласти перець, оцет і цукор в емальовану каструлю або з нержавіючої сталі. Довести до повного кипіння при постійному помішуванні і кип’ятити протягом 1 хв. Додати желатин і кип’ятити ще протягом 1 хв. Зняти з вогню. Налити суміш в гарячі стерилізовані банки, залишаючи зверху 6 мм вільного простору. Закрити гарячими прокип’яченими кришками. Стерилізувати в ємності з гарячою водою протягом 10 хв.
Витягнути банки. Щільно закрити кришки, перевернути і залишити остигати під теплим рушником протягом 24 годин або до повного охолодження.
Аджика
Потрібно: 4 кг помідорів, 1,5 кг перцю, 3 шт. перцю чилі, 200 г часнику, 200 мл оцту, 2 ст. л. солі.
Приготування: помідори добре вимити та висушити. Болгарський перець теж вимити, висушити, обрізати плодоніжки. Насіння можна не видаляти. Підготувати часник та перець чилі. У чилі зрізати плодоніжки. Все перекрутити через м’ясорубку, додати оцет та сіль. Добре перемішати і залишити на 1 годину. Потім ще раз перемішати і розкласти в чисті сухі банки. Зберігати в прохолодному приміщенні.
Аджика з базиліка та горіхів
Потрібно: 300 г базиліку, 200 г часнику, 250 г перцю чилі, 200 г грецьких горіхів, 1 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. соєвого соусу, 1 ч. л. оцту, сіль за смаком.
Приготування: зелень помити, часник та перець почистити.
Горіхи легенько обсмажити. Всі інгредієнти помолоти у м’ясорубці.
Все перемішати, додати олію, оцет, соєвий соус. Викласти в стерилізовані банки та закрити. Зберігати у прохолодному місці.