Пиріжечки, пиріжки духмяніють на столі

Пиріжечки, пиріжки духмяніють на столі

Рецепти смачної домашньої випічки для всієї родини

М’які, як пух

Потрібно: 1 скл. кефіру, 0,5 скл. олії, 1 пакет сухих дріжджів, 1 ч. ложка солі, 1 ст. ложка цукру, 3 скл. борошна.

Приготування: кефір змішати з олією й трохи підігріти, додати сіль і цукор. Борошно просіяти і змішати з дріжджами, поступово влити кефірну суміш, замісити тісто, накрити і поставити в тепло на 30 хвилин. Поки тісто буде підходити, можна приготувати начинку. Деко застелити промасленим папером, сформувати пиріжки, укладати на деко швом вгору. Поки нагрівається духовка. дати їм трохи постояти (хвилин 10), потім змастити пиріжки яйцем. Випікати за температури 180-200 градусів до золотистого кольору.

До слова, з цього тіста можна пекти абсолютно все: піцу, пиріжки, булочки (в тісто можна додати ваніль, трохи більше цукру і трохи розтопленого маргарину). Якщо вам здасться, що за 30 хвилин воно не надто сильно підійшло, не турбуйтеся, так і повинно бути, це тісто піднімається при випічці.

Пиріжки на воді й у воді

Потрібно: 2 скл. холодної води, 2 ст. л. олії, 2 ст. л. цукру, 30 г дріжджів, 0,5 ч. л. солі.

Приготування: замісити тісто, підсипаючи борошно, але щоб було не дуже круте. Покласти його в поліетиленовий пакет, витіснити повітря і зав’язати вузликом. Опустити пакет з тістом у відро і залити холодною водою. Через 35-40 хвилин тісто спливе на поверхню. Викласти його в миску, брати частками, ліпити пиріжки, змочуючи руки у воді, смажити на олії.

Млинці-пиріжки

Потрібно: 2 яйця, 500 мл кислого молока (або кефіру), 200 г сиру будь-якої жирності, 1 ч. л. соди, 12 ст. л. борошна з гіркою (300 г), сіль, цукор за смаком, олії приблизно 100 мл.

Приготування: сир збити з яйцями, додати половину молока, сіль, цукор (якщо пиріжки будуть з несолодкою начинкою, то солі трохи більше і навпаки) і всипати борошно. У молоко, що залишилося, додати соду, добре перемішати і з’єднати з сирною масою. Все збити. Маса виходить консистенції густої сметани.

Далі приготувати начинку за смаком. Вона може бути будь-яка: гриби, печінка, капуста, курка, або солодка – персики і сливове варення, сир. На добре розігріту сковорідку налити порцію тіста, зменшити вогонь і накрити кришкою. Як тільки буде помітно що низ млинця зарум’янився – покласти начинку (ближче до центру), акуратно, допомагаючи лопаткою, скласти млинець навпіл. Тісто слухняне і легко згортається.

Накрити кришкою сковороду на 1 хвилину, далі перевернути млинець і знову накрити кришкою.

Сирні пиріжки за 15 хвилин

Потрібно: 600 г борошна, 4 ст. л. цукру, 2 яйця, 50 г маргарину, 250 мл молока (можна замінити кефіром), 1 ч. л. солі, 2 ч. л. сухих дріжджів, ванільний цукор.

Приготування: начинка до цих пиріжків підійде будь-яка: м’ясний фарш, паштет, стегенця, цибуля й зелень, повидло, капуста, гриби, сир, шоколад і т.д. Для приготування тіста дріжджі розвести в теплому молоці або воді з додаванням 1 ст. л. цукру. Дати їм ожити (дріжджам),  і, як почнуть пінитися, змішати всі інгредієнти і замісити тісто, якщо буде рідкувате, додати борошно. Тісто не повинно прилипати до рук. Поставити його в тепле місце на 2-2,5 години. Обім’яти двічі, на третій раз – можна ліпити і пекти. Пиріжки викласти на деко, застелене пекарським папером, змастити яйцем і поставити в розігріту до 200 градусів духовку. Пекти до зарум’янювання.

Круасани

Потрібно: 500 г борошна, 15 г дріжджів, 200 г вершкового масла, 100 мл молока, 1 чайна ложка солі, 1 ст. ложка цукру, 1 яйце, 250 г шоколаду (білого або чорного).

Приготування:  дріжджі розвести з трьома столовими ложками теплого молока, додати трішки борошна й залишити на півгодини. Решту борошна змішати з однією половиною порції вершкового масла, сіллю, цукром і молоком, ретельно все перемішати й додати до опари. Замісити тісто, накрити його рушником і поставити в прохолодне місце на дві години.

Тісто розкачати прямокутником, розкласти по ньому подрібнене масло, загнути бокові сторони до середини. Розкачати, скласти втроє і знову розкачати. Потім знову скласти втроє й поставити на 20 хвилин у холодильник. Повторити так цей процес двічі.

Коли тісто готове, розкачати його прямокутником завтовшки три міліметри, розрізати на 12 рівних трикутничків. На кожен трикутник покласти по 2 часточки шоколаду, закрутити трубочкою починаючи з вузької сторони.

Покласти їх на лист, застелений папером для випікання й випікати в розігрітій до 200 градусів духовці близько 20 хвилин.

Начинка для круасанів може бути різною: шоколад, згущене варене молоко («Іриска»), джем, повидло тощо.

Ватрушки з сиром і маком

Потрібно: 2 скл. і 1 ч. л. борошна, 4 яйця, 2 ст. л. вершкового масла, 3 ст. л. меду, 6 ст. л. маку, 50 г родзинок, 1 ст. л. соку лимона, 0,5 скл. цукру, 0,5 скл. молока, 0,25 ч. л. солі, 10 г сухих дріжджів, 200 г сиру, цедра половини лимона.

Приготування: розвести дріжджі в теплому молоці. Додати сіль, цукор і 2 яйця, перемішати. Всипати 2 скл. просіяного борошна і вимішувати 8-10 хв.

Додати в тісто вершкове масло кімнатної температури, злегка перемішати. Через 2-2,5 год., коли тісто підніметься, обім’яти його і залишити під плівкою на 40-50 хв.

Родзинки промити теплою водою. Сир розтерти з цукром, додати 1 яйце, борошно та родзинки. Перемішати.

Мак промити в теплій воді, відкинути на дрібне сито. Покласти мак в каструлю, додати мед і варити на маленькому вогні  10 хв., Безперервно помішуючи. Зняти з вогню і остудити.

Тісто обім’яти ще раз, викласти на присипану борошном поверхню, розкачати в джгут товщиною 5-6 см. Розрізати на 10 рівних шматочків і скачати з них кульки.

Деко присипати борошном. Викласти на нього кульки з тіста на відстані 5 см. один від одного. За допомогою дерев’яного молоточка зробити в кульках заглиблення. Покласти на половину ватрушок начинку із сиру, на решту – начинку з маку. Навколо маку викласти за допомогою кулінарного мішка сир. Накрити деко з ватрушками рушником і залишити на 30 хв. Змастити їх злегка збитим яйцем. Поставити в розігріту до 180 ° С духовку на 40 хв. Готові ватрушки присипати цукровою пудрою.

Булочки з корицею

Потрібно: 500 г борошна, 200 мл молока, 100 г вершкового масла, 10 г дріжджів, 100 г цукру, 1 яйце, 2 ст. ложки кориці, щіпка солі.

Приготування: розвести в теплому молоці 1 ст. ложку цукру, дріжджі, 1 ст. ложку борошна і залишити на 15-20 хвилин.

Додати в опару борошно, сіль, 3/4 м’якого вершкового масла і замісити тісто.

Тісто має вийти м’яким і ніжним. Залишити його під плівкою в теплому місці на 1-1,5 години, щоб підійшло.

Змішати корицю з цукром. Готове тісто ще раз обім’яти руками і розкачати у пласт прямокутної форми.

Відступити 1 см від одного краю тіста і рівномірно змастити всю поверхню тіста розтопленим вершковим маслом, що залишилося, і посипати сумішшю кориці з цукром. Загорнути тісто в рулет, зліплюючи залишений незмащеним маслом край.

Нарізати рулет на однакові по товщині булочки. Викласти булочки з корицею на застелене папером для випікання і змащене маслом деко на відстані приблизно 5 см одну від одної, щоб при випіканні вони не злиплися.

Накрити булочки рушником і залишити на 20-30 хвилин для підйому. Потім змастити кожну булочку збитим яйцем.

Випікати булочки з корицею у розігрітій до 200-210°С духовці 20-25 хвилин до золотистого кольору.

Завиванець з маком

Потрібно: для тіста – 3 скл. борошна, 180 мл. теплого молока, 150 г маргарину або масла (розтопити і охолодити), 6 жовтків, 45 г дріжджів, 6 ст. л. цукру, 1,5 ст. л. олії, 1/2 ч. л. солі, 1,5 ст. л. спирту або горілки,1 пак. ванільного цукру.

Для начинки: макова маса – 500 г маку запарити і втерти (перекрутити двічі на м’ясорубці через дрібне ситечко), 200 г цукру, 100 г родзинок, 50 г посічених горіхів,1 ст. л. меду, мигдальний аромат, 6 білків.

Приготування: дріжджі розчинити в теплому молоці з 1ст. л. цукру і залишити на 15 хвилин. Замісити тісто, в кінці замісу додати розтоплене масло. Залишити в теплі на 1 годину.

Для приготування начинки білки збити на густу піну з цукром і додати до макової маси. Тісто поділити на три частини, розкачати на пергаментному папері і змастити маком (краї тіста не змащувати). З одного боку піднімаючи пергамент, – звернути тісто в рулет, а потім загорнути його в пергаментний папір, залишивши по 3 см. вільного місця по краях. Пекти при температурі 180 гр.-30-40 хвилин. Полити люкером: ½  скл. цукру-пудри розтерти з 3 ст. л. гарячої (кип’яченої) води.

Булочки із заварним кремом

Потрібно: 250 мл води, 100 г вершкового масла, 30 г кукурудзяного крохмалю,
7 г дріжджів, 60 г сухого молока, 220 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 3 яйця, 550 г борошна, ванілін, 350 мл молока.

Приготування: спочатку потрібно приготувати крем. Змішати 40 г сухого молока, 2 яйця, ванілін, крохмаль, 120 г цукру-піску. Все добре збити віночком в однорідну масу. Молоко з вершковим маслом нагріти. Влити в яєчну суміш половину гарячого молока, розмішати віночком до однорідності. Вилити яєчну суміш в молоко, що залишилося, акуратно і ретельно перемішати і варити на слабкому вогні, помішуючи, поки маса не загусне. Накрити плівкою і залишити для вистигання.

Приготувати тісто. Змішати сухе молоко, цукор і 50 г вершкового масла, борошно з дріжджами, яйце, додати воду, посолити за смаком. Поставити в тепле місце, щоб підійшло. Воно має збільшитися в 2 рази.

Тісто розділити на 18 рівних частин. Розкачати в овал. Покласти крем і скрутити в рулет. Змастити яйцем булочки і посипати кунжутом. Покласти на деко, застелене папером для випікання. Випікати в печі, розігрітій до 180 градусів 30-40 хвилин.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *