Смаколики ягідного літа

Смаколики ягідного літа

0Червень тішить нас розмаїттям ягід, налитих сонцем і теплом. Це чудова можливість для кулінарних експериментів. Тож пропонуємо вам добірку цікавих рецептів, які обов’язково посмакують вашим рідним у будні і свята.

Повітряний кекс з шоколадом і вишнею

Потрібно: 200 г маргарину або вершкового масла, 200 мл сметани, 1,5 скл. цукру, 350 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, 4 великих яйця, 1 банка (800 г) вишень без кісточок без рідини, ванілін, 100 г грубо нарізаного шоколаду, цукрова пудра для посипки.

Приготування: збити маргарин або масло з цукром до пухкої маси. По одному додавати яйця. Після кожного збити масу на великій швидкості до повного перемішування. Зменшити швидкість та додати сметану. Борошно просіяти з ваніллю. Насипати і замісити тісто консистенції густої сметани. Перекласти тісто в миску, покласти шоколад та вишні, перемішати ложкою.

Форму для кексу змастити маслом (якщо не силікон), вилити тісто, розрівняти. Духовку розігріти до 180 гр. Випікати 40 хвилин або до сухої палички.

Охолодити кекс, перекласти на блюдо і посипати цукровою пудрою. Для святкового варіанту можна приготувати ганаш та змастити кекс.

Фруктовий кекс

Потрібно: 4 яйця, 1 скл. цукру, 1 пач. маргарину, 1 пач. порошку до печива. 0,5 скл. молока, 4 скл. борошна, 1-1,5 скл. ягід і фруктів (свіжих або заморожених)

Приготування: збити яйця з цукром, додати розтоплений маргарин, порошок до печива. Вимішати і додати 0,5 скл. молока та борошно, щоб тісто було, як густа сметана. Додати заморожені ягоди і фрукти. Пекти при температурі 180 градусів 1 годину.

М’ятно-банановий тортик

Потрібно: 3 яйця, 1 скл. цукру, 1 п. ванільного цукру, 1/3 скл. молока, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. настойки м’яти перцевої, 1 ч. л. соди/ погашеної оцтом,  2 скл. борошна. Яйця і молоко кімнатної температури.

Крем:  заварний, сметанний (або ваш улюблений).

Начинка: 1.5-2 середні банани.

Приготування: яйця збити з цукром, додати молоко, ванільний цукор, м’яту  та олію, перемішати. Додати половину борошна, коротко вимішати, потім погашену соду та решту борошна, добре перемішати. Заздалегідь розігріти духовку, підготувати форму (невелику). Тісто має бути, як густа сметана. Пекти при температурі 190 градусів 45 хвилин. Для начинки банани порізати кружечками.

Корж розрізати на дві частини, перемастити кремом (можна заварний-напівфабрикат), викласти кружечки бананів, зверху накрити другим коржем, верх прикрасити за бажанням (можна просто посипати цукровою пудрою).

Торт має виражений м’ятний смак.

Кексики з чорницями

Потрібно: 2 великих яйця, 0,5 ч. л. ванільного цукру, 80 г цукру, 0,5 ч. л. куркуми, 120 г борошна, 0,5 ч. л. розпушувача, 2 ст. л. олії, 2 ст. л. окропу, склянка чорниць.

Для декору: 100 г шоколаду, 50 мл жирних вершків або сметани, 2 ст. л. ягід

Приготування:  яйця (кімнатної температури) збити з цукром та ванільним цукром до пухкої густої маси (приблизно 10-15 хв.). Додати куркуму, борошно, розпушувач, олію, окріп (прямо в тісто) і повільно збити на маленьких оборотах міксера до поєднання інгредієнтів (1-2 хв.). В останню чергу додати чорниці і вимішати ложкою (не міксером!). Накладати в паперові формочки на 2/3 об’єму. Пекти при 170 гр. 20 хв. Готовність перевіряти зубочисткою.

Охолодити. Шоколад розтопити з вершками на водяній бані, охолодити, накласти по чайній ложці на кексики, посипати ягодами. Можна прикрасити збитими вершками.

Двоколірний сирник

Потрібно: основа: 200 г світлого печива, 100 г вершкового масла

Начинка: 400 г домашнього сиру, 400 г жирної сметани, 150 г цукру, 20 г желатину, 200 г ягід (чорної смородини, чорниці).

Приготування:  печиво подрібнити в крихту, влити розтоплене вершкове масло, добре перемішати. Підготувати роз’ємну форму для торта. Покласти на дно форми лист пергаменту, замкнути борти форми, зафіксувавши папір, щоб легко можна було вийняти готовий торт. Викласти у форму крихти печива, щільно утрамбувати по дну. Помістити форму в холодильник на час приготування начинки.

Желатин залити 150 мл води і залишити для набухання на 10 хвилин. Потім поставити желатин на повільний вогонь, підігріти приблизно до 40-50 градусів. Перемішати, желатин повинен повністю розчинитися. Остудити.

Ягоди подрібнити в комбайні або блендері. Отриману масу протерти через дрібний друшляк. Якщо використовуєте чорну смородину, додайте пару ложок води, щоб маса легше протиралася.

Сир, сметану, цукор збити в окремій мисці до однорідної кремоподібної маси без крупинок сиру і цукру. Третю частину сирної маси відкласти в іншу ємність, додати ягідне пюре і додатково 2 ст. л. цукру, добре збити. Остиглий желатин розділити на дві рівні частини. У ягідно-сирну масу, при одночасному збиванні, влити половину желатину, збивати ще протягом хвилини.

Так само додати другу половину желатину в білу сирну масу (попередньо помити віночок, щоб не забарвити масу).

Дістати форму з холодильника. Налити в центр форми 5 ст. л. білої маси. Зверху також в центр 5 ст. л. ягідної маси. Таким чином, по черзі, вилити обидві сирні суміші в форму. Вони будуть розпливатися і самі заповнять форму. Відправити торт в холодильник на 4-5 годин або на ніч, до повного застигання.

Манний пудинг з малиною

Потрібно:  20 г вершкового масла + ще 50 г, 1 л молока, ½ склянки цукру, 1 ст. л. дрібно натертої цедри лимона,  ¾ скл. манної крупи, 3 яйця кімнатної температури, розділити на білки і жовтки, 1 ½ склянки малини.

Приготування: розігріти духовку до 180 ° С (160 ° С при конвекції). Змастити форму для запікання вершковим маслом. Вилити молоко у велику каструлю, додати туди ж цукор і цедру лимона, поставити на середній вогонь. Нагрівати, помішуючи, до розчинення цукру. Довести до кипіння. Тонкою цівкою, безперервно помішуючи, всипати в молоко манку. Готувати 2 хвилини, щоб загусло. Зняти каструлю з вогню, додати 50 г масла, ретельно перемішати. Перекласти у велику миску і відставити на 15 хвилин, щоб трохи вистигло (періодично помішуючи), додати жовтки і добре перемішати.

За допомогою міксера збити білки до твердих піків. Ввести білки в суміш із манкою. Викласти тісто у форму, зверху розкласти малину. Випікати 35 хвилин, або до готовності – тісто має піднятися і стати золотистого відтінку.

Подавати пудинг теплим. Можна додати до нього збиті вершки.

До слова, у електричній духовці з конвекцією ягоди можуть підсохнути, тому перед приготуванням варто посипати їх цукром, злегка полити червоним вином і дати настоятися.

Ягідний морс

Потрібно: 2 склянки будь-яких ягід на ваш смак ( смородина, полуниця, малина тощо), 1 лимон, 15-20 листочків свіжої м’яти, 2-3 ст. л. будь-якого натурального меду.

Приготування: лимон ретельно вимити, розрізати на невеликі шматочки. Зауважте, що натирати цедру і прибирати кісточки не потрібно.

У блендер або кухонний комбайн викласти ягоди, шматочки лимона, мед, м’яту і налити близько 1 л чистої фільтрованої води (або охолодженої кип’яченої). Усе ретельно подрібнити. Отриману масу процідити через сито. Ягідний морс готовий! Якщо напій здасться вам дуже концентрованим, то долийте в морс необхідну кількість води.

Плодово-ягідне морозиво

Потрібно: 300 г смородини або інших ягід, 125 г яблучного пюре без цукру, 200 г цукру, 20 г кукурудзяного крохмалю, 530 г води.

Приготування: ягоди подрібнити у блендері, протерти через сито.  Потрібно 125-150 г пюре. Поставити в холодильник охолоджуватися. Крохмаль розвести у невеликій кількості води, а воду, що залишилася, змішати з цукром і поставити на вогонь. Постійно помішуючи, розчинити цукор, довести сироп до кипіння і ввести в нього розведений крохмаль. Довести суміш до густоти, зняти з вогню, остудити і теж поставити в холодильник для застигання.

Коли всі інгредієнти стануть холодними, змішати чорносмородинове пюре з сиропом, додати яблучне пюре, добре розмішати і перелити в мороженицю. Якщо її немає, то потрібно кілька разів підряд з інтервалом у півгодини діставати морозиво з морозилки і знову збивати його. Далі розлити у  форми або одноразові стаканчики.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *