Смажимо чебуреки і пампухи! 11 оригінальних рецептів страв у фритюрі, якими можна потішити рідних

Смажимо чебуреки і пампухи! 11 оригінальних рецептів страв у фритюрі, якими можна потішити рідних

Чебуреки по-домашньому

Чебуреки – національна страва багатьох народів. Готують їх з різними начинками – овочами, сиром, яблуками, ягодами, і, звичайно, з м’ясом.

Потрібно: для тіста – 2 скл. борошна, 1 скл. води, 1 яйце, 1 ст. л. рослинної олії, 1 ч. л. оцту, 1 ч. л. цукру, сіль – на кінчику ножа.

Начинка: 1 кг м’ясного фаршу, 3-4 цибулини, 1/2 скл. води, сіль, перець, пучок зелені.

Приготування: з усіх інгредієнтів замісити тісто, накрити рушником і дати полежати близько години. Приготувати фарш: до м’яса додати дрібно нарізану цибулю, зелень, сіль, перець за смаком, воду, добре перемішати, фарш повинен бути м’який. Тісто розділити на невеликі порції-кульки, кожну розкачати в тонкий коржик діаметром приблизно 20 см. У центр коржика викласти порцію фаршу, закріпити краї і відразу смажити на олії. Щоб начинка була соковитою, найкраще брати свинину або баранину. Якщо вирішили готувати з яловичиною, додайте трохи свинячого сала в фарш, він буде соковитішим. У фарш потрібно додавати багато сирої цибулі і не шкодувати води. Смажити чебуреки в глибокій сковороді у великій кількості олії на сильному вогні відразу після формування.

Хрустке тісто для чебуреків

Потрібно: 250 мл води, 300 г борошна, 1 ст. л. рослинної олії,1 ч. л. солі.

Приготування: хрустке тісто для чебуреків готуємо в глибокій ємності. Налити в неї воду, далі всипати борошно з сіллю та додати олію. Добре вимісити тісто. Як тільки тісто перестане прилипати до рук, стане пружним і еластичним, його потрібно загорнути в харчову плівку і прибрати в холодильник. Через півгодини можна готувати чебуреки.

Незвичайні чебуреки на мінералці

Потрібно: 3 скл. борошна, 0,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. цукру, 1 скл. холодної води (мінералки газованої, краще), 125 г розтопленого маргарину.

Приготування: борошно, сіль і цукор змішати, додати холодну газовану воду, вимішати ложкою, додати розтоплений маргарин. Замісити тісто. За потреби, можна підсипати трішки борошна. Покласти в холодильник не менше, ніж на 2 год. (можна на ніч). Розкачувати тонко, вирізати кола, викласти начинку (заправлений фарш, до нього можна додати трішки води, щоб був соковитішим), смажити з двох боків на олії.

Чебуреки з грибами та сиром

Потрібно: 250 мл мінеральної води, 1 ч. л. солі, 2 ч. л. цукру, 1 яйце, 4 скл. борошна, 500 г грибів, 150 г твердого сиру, 5 пер зеленої цибулі.

Приготування: гриби обсмажити на сковороді, охолодити, додати тертий сир, дрібно нарізану зелену цибулю, посолити та перемішати. Всі інгредієнти змішати та дати тісту відпочити, накрити серветкою на 20 хвилин. З тіста зробити кульки, розкачати, в середину покласти начинку, краї защипнути. Обсмажити на розжареній олії до золотистого кольору з кожного боку.

Хачапурі з сиром і зеленню

Потрібно: для тіста – 200-250 г сиру, 150 г вершкового масла, 1\4 ч. ложки цукру, 2 яйця, борошно, 1\5 ч. ложки соди.

Начинка: 200-300 г сиру, часник до смаку (від 1 зубчика до голівки), свіжа зелень.

Приготування: пачку сиру змішати з розтопленим вершковим маслом, додати соду, погашену оцтом, цукор, яйце. Всипати борошно та замісити тісто. Приготувати начинку: натерти сир, змішати з яйцем і ложкою сметани, додати дрібно нарізаний часник і зелень. Тісто розділити на дві частини та розкачати у вигляді круглих коржів. На нижній корж викласти начинку, краї верхнього коржа загнути під нижній. Верх змастити яйцем, проколовши в кількох місцях виделкою. Випікати 45 хвилин на маленькому вогні.

Ліниві біляші

Потрібно: 1 яйце, 400 мл кефіру чи кислого молока, 1 ч. л. цукру, 2,5-3 скл. борошна, 0,5 ч. л. соди, 0,5 ч. л. солі.

Начинка: 300 г м’ясного фаршу, 1 невелика цибулина, 2 зуб. часнику, сіль за смаком, чорний мелений перець за смаком, 1 ст. л. подрібненої зелені (зелена цибуля, кріп), соняшникова олія для смаження.

Приготування: у борошно всипати цукор, сіль, соду, вбити яйце, влити кефір і ретельно вимішати. Тісто має бути, як густа сметана. Якщо зарідке, досипте ще борошна. У фарш потерти цибулину, посолити, поперчити і вимішати. Фарш викласти у тісто, всипати зелень і все вимішати. На сковороду налити кілька ложок олії і, коли вона розігріється, ложкою викладати тісто. Смажити, як оладки: з обох боків.

Біляші в духовці

Потрібно:  для тіста – 4 склянки борошна, 360 мл води чи молока, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 2 ч. л. сухих дріжджів, 2 ст. л. олії, 1 білок.

Начинка: 500 г свинно-яловичого фаршу, 2 цибулини, сіль, перець за смаком.

Приготування: змішати молоко (воду), борошно, цукор, сіль, дріжджі і олію. Вимішати і поставити в тепле місце на підйом. Обсмажити на рослинній олії половину цибулі. У фарш додати смажену і сиру цибулю, сіль, перець. Добре перемішати і влити трохи води для отримання соковитого фаршу. Розкачати тісто в тонкий пласт і вирізати кружечки, діаметром 6-8 см. На середину кожного кружечка викласти фарш, по колу обмастити тісто білком, зверху покласти другий кружечок тіста і защипнути по колу. Обсмажити біляші з обох боків, потім викласти на деко і накрити фольгою. Поставити в розігріту до 175 градусів духовку, приблизно, на 20 хвилин. Після цього біляші скласти в каструлю і накрити кришкою або рушником. Остиглі біляші виходять м’якенькими.

Пиріжки з квашеною капустою

Потрібно: 0,5 л води, 3 ст. л. олії, 30 г дріжджів, цукор і сіль, борошно, квашена капуста, цибулина, олія для смаження.

Приготування. розвести дріжджі в невеликій кількості теплої води зі щіпкою цукру. У просіяне борошно всипати сіль, влити воду, 3 столові ложки олії, розчинені дріжджі і вимісити тісто. Поки воно підходитиме, готуємо начинку. Капусту, якщо дуже кисла, промити або злегка вимочити. Відтиснути і підсмажити з цибулею на олії, додавши за смаком спеції. Для приготування пиріжків шматочки тіста розкачувати на палянички, класти по центру начинку, защипувати і, коли трохи підростуть, смажити на олії з обох боків.

Міні-пампушки з «Nutella»

Потрібно: 200 борошна, 2 яйця, 60 г цукру, 250 г нежирного сиру, 0,5 ч. л. солі, 0.5 пачки ванільного цукру, 2 ч. л. розпушувача, олія для смаження, цукрова пудра для посипання, 3 ст. л. «Nutella» або вареного згущеного молока.

Приготування: у великій мисці змішати яйця, цукор, ванільний цукор, сир, сіль. Борошно просіяти з розпушувачем, додати до яєчно-сирної суміші і перемішати до однорідності. Нагріти олію. За допомогою ложки сформувати пампушки. Опускати по 2-3 штуки в розігріту олію. Обсмажувати кожен по 2 хв. з обох боків. Пампушки робити маленького розміру, інакше вони всередині не просмажаться. Після обсмажування викласти готові пампушки на паперові серветки для видалення зайвого жиру. При подачі посипати цукровою пудрою.

Пампухи «як пушинка»

Потрібно: 460 г борошна, 120 г вершкового масла розтопленого, 2 яйця, 20 г свіжих дріжджів, 100 мл молока кімнатної температури, 100 г цукрової пудри, 2 пакетики ванільного цукру, 200 г відвареної картоплі

Приготування: борошно, цукрову пудру, злегка збиті яйця і охолоджене розтоплене вершкове масло помістити в глибоку миску. Дріжджі розчинити в молоці, збити за допомогою виделки і влити до решти інгредієнтів. Додати в тісто ванільний цукор. Замісити однорідне тісто. Відварену картоплю потовкти в пюре. Остудити і додати до тіста. Ще раз добре замісити тісто і місити 4-5 хвилин до еластичності. Воно має бути м’яким і не дуже липнути до рук. Тісто помістити в глибоку миску, накрити кухонним рушником і залишити на 1 годину 30 хвилин підходити. Воно має вирости в два рази. Тісто обім’яти і розкачати на присипаній борошном поверхні товщиною приблизно 1 см. Можна вирізати з нього кружечка і готувати без начинки або ж  начинити їх варенням. Розділити тісто на  2 однакові частини і за допомогою кола для вирізання або невеликого горнятка чи склянки, злегка втиснути в тісті, на одній половині, кола (для розмітки), але не до кінця. У центр кожного кола покласти трохи варення. Акуратно накрити другою половиною тіста. Тепер вирізати пампушки таким чином, щоб гірка з варенням була  посередині. Залишки тіста знову замісити, розкачати, виконати те ж саме або ж просто вирізати пампухи без начинки, з діркою чи без. Якщо будете розкачувати тісто для пампухів без начинки, тоді товщина розкачаного тіста має становити 2 см. Пампухи викласти на присипану борошном поверхню, прикрити кухонним рушником і залишити на 30 хвилин. У каструлі чи сковорідці розігріти олію і смажити пампухи. Вийняти на тарілку, застелену паперовим рушником. Дати трохи охолонути і щедро посипати цукровою пудрою.

Пампушки швидкі сирні з яблуком

Потрібно: по 100 г сметани, кефіру і сиру, 1 велике яйце, 1 велике яблуко (потерти без шкірки), 350 г борошна, 2 ч. л. розпушувача, по 2 ст. л.  рому (горілки, коньяку) і олії, 0.5 ч. л. кориці, 1 ч. л. цедри лимона, ванільний цукор, борошно (має бути, як густа сметана).

Приготування: яйце, сметану, кефір, сир, цукор, дрібку солі збити міксером. Акуратно вимішати з борошном, додати решту складників. Розігріти олію, за допомогою двох чайних ложок набирати тісто і викладати невеличкі пампушки у олію. Смажити до готовності. Цікаво дивитися, як вони самі перевертаються на інший бік. Викладати на паперові серветки, посипати цукровою пудрою.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *