Краківський сирник
Потрібно: 1 кг сиру, 9 яєць, 225 г вершкового масла, 375 г цукрової пудри, 2 г ваніліну, 100 г родзинок, 250 г борошна, дрібка солі.
Приготування: 125 г м’якого масла збити з 125 г цукрової пудри. Додати 1 яйце, ванілін, перемішати. Просіяти борошно. Замісити тісто, а потім відправити його у холодильник на годину. Відрізати трохи більше половини тіста і розкачати його в пласт. Викласти на деко, застелене пергаментом. Проколоти в декількох місцях виделкою. Поставити форму в холодильник на півгодини. Після закінчення часу відправити основу в духовку, розігріту до 180 градусів, на 12-15 хвилин. Приготувати начинку. Перетерти сир через сито, збити його в блендері. Потім збити розм’якшене вершкове масло з 200 г цукрової пудри.
Продовжуючи збивати, відправити по одному жовтки і по ложці сиру, поки не додасте всю масу. Збити яєчні білки з дрібкою солі. Додати 50 г цукрової пудри і збити до щільної піни. Додати підготовлені родзинки і крохмаль. У сирну масу додати яєчні білки, повільно перемішуючи. Готовий корж викласти у форму, зверху – сирну начинку. Розкачати тонко тісто. Нарізати його смужками і викласти їх у вигляді решітки поверх начинки. Поставити форму з сирником в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин. Вимкнути духовку, відкрити дверцята і дати сирнику постояти годину. Подавати смачний сирник до ароматного чаю або кави. Любителі солодкого захочуть полити сирник глазур’ю. Просто збийте лимонний сік і цукрову пудру. Дуже смачно!
«Бурштинові сльози»
Потрібно: для тіста -1 склянка борошна, 1 чайна ложка порошку до печива, 80 г масла, 2 столові ложки цукру, 1 яйце.
Начинка: 500 г доброго домашнього сиру, 0,5 склянки цукру, 3 жовтки, 1 столова ложка манки, 100 г сметани або густих вершків, ванільний цукор.
Для суфле: 3 білки, 3 столові ложки цукрової пудри.
Приготування: борошно посікти з охолодженим маслом. Яйця збити з цукром, додати до борошна й замісити тісто. Готове тісто загорнути в харчову плівку й покласти в холодильник на 30 хв.
Для начинки змішати всі інгредієнти в блендері до однорідної маси. Охолоджене тісто розкачати, викласти у змащену форму, сформувати бортики й викласти начинку. Випікати в розігрій до 180 градусів духовці протягом 30-35 хвилин.
Білки збити на тверду піну, додаючи потроху наприкінці збивання цукрову пудру. Викласти збиті білки зверху на торт і випікати ще 10-15 хвилин, до золотистого кольору. Головне – не пересушити безе, інакше не з’являться «сльози». Вийняти торт і хай добре охолоне: крапельки з’являться тільки на холодному торті.
Торт горіховий з кавовим кремом
Приготування: для тіста -1,5 склянки мелених грецьких горіхів, 9 яєць, 0,5 склянки мелених білих сухарів, 1 склянка цукру.
Крем: 250 г вершкового масла, 200 г цукру, 3 жовтки, 5 столових ложок міцної завареної й перецідженої кави (щоб не було осаду, можна взяти розчинну каву), 1 столова ложка борошна.
Приготування: жовтки відділити від білків. Білки збити на стійку піну. Жовтки розтерти з цукром до білого кольору, додати мелені горіхи, сухарі, перемішати. Додати збиті білки й легенько вимішати все.
Увага! Горіхи треба молоти тільки на спеціальній машинці: вони мають бути сухими. Або комбайном, або блендером. У жодному разі не на м’ясорубці!
Тортівницю змастити жиром і посипати сухарями. Викласти в неї горіхове тісто й випікати в духовці за температури 180-190 градусів близько 45 хвилин. Перші 20 хвилин духовку не відчиняти. Готовність тіста перевіряти дерев’яною паличкою – якщо вона залишиться сухою, значить корж готовий.
Коли спечений корж охолоне, розрізати його вздовж на дві частини й перемастити кавовим кремом. Боки й верх торта також помастити кремом. Прикрасити половинками й четвертинками горіхів.
Крем готувати так. У банячку, який поставити в інший – з киплячою водою, збити жовтки з цукром. Коли маса стане пухкою, не припиняючи збивати, додати борошно й каву. Коли маса загусне, зняти з плити й охолодити. Масло збити до утворення піни й по ложці додавати, не припиняючи збивати, охолоджену кавово-яєчну масу.
Торт «Рафаелло»
Потрібно: для тіста -100 г борошна, 5 яєць, 180 г цукру, 10 г ванільного цукру, 10 г мигдального екстракту, 1 пачка порошку до печива, щіпка солі.
Для крему: 400 г маскарпоне, 120 г вершкового масла, 1 банка згущеного молока, 100 мл молока, 30 г сухого молока, 80 г кокосової стружки, 100 г мигдалю.
Приготування: блендером збити яйця з цукром і мигдальним екстрактом на піну. До яєчно-цукрової маси, помішуючи, поступово додавати борошно, змішане з порошком до печива, ванільним цукром і сіллю. Отримане бісквітне тісто вилити в змащену маслом форму й випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин. Готовність бісквіта перевіряти за допомогою дерев’яної палички. Якщо увіткнути її в тісто і вона залишиться сухою, значить, бісквіт готовий. Коли бісквіт охолоне, акуратно розрізати його уздовж на 3 частини.
Крем: столову ложку згущеного молока змішати з молоком до однорідної маси.
Окремо збити маскарпоне, масло і решту згущеного молока. Потім додати до крему сухе молоко, половину кокосової стружки і добре перемішати.
Мигдаль трохи обсмажити на сухій пательні й подрібнити.
Кожен корж просочити молочною сумішшю. Нижній шар торта змастити кремом з маскарпоне, посипати половиною мигдалю й накрити другим коржем, який також змастити кремом, посипати рештою горішків. Накрити третім коржем. Верхній корж і боки торта змастити кремом і посипати кокосовою стружкою.
Готовий торт поставити в холодильник щонайменше на 3 години або навіть на ніч. За бажання, торт можна прикрасити цукерками «Рафаелло».
Торт яблучно-горіховий
Потрібно: для тіста – 350 г борошна, 3 жовтки, 3 ложки сметани, 200 г маргарину, 0,5 склянки цукру, 1 чайна ложка порошку до печива.
Яблучна начинка: 1 кг яблук, 3 столові ложки води, 3 столові ложки цукру.
Горіхова начинка: 200 г мелених горіхів, 1 склянка молока, 1 склянка цукру, 200 г масла.
Помадка: 3 столові ложки какао, 50 г масла, 2 столові ложки молока, 0,5 склянки цукру.
Приготування: замісити тісто і поставити на холод на 30 хвилин. Потім спекти з нього три коржі. На перший корж покласти яблучну начинку, накрити другим коржем. На нього покласти горіхову начинку й прикрити третім коржем. Зверху торт полити шоколадною помадкою.
Для приготування яблучної начинки яблука помити, почистити, порізати на невеликі шматочки. Додати три столові ложки води і три столові ложки цукру. Все варити, помішуючи, щоб не пригоріло, на пюре. Охолодити.
Для горіхової начинки мелені горіхи залити склянкою молока, додати склянку цукру і варити, помішуючи, поки не загусне. Охолодити, розтерти з маслом.
Помадку готуємо так: всі інгредієнти змішати і поварити, безперестанку помішуючи, до повного розчинення. Трохи охолодити. Коли помадка почне гуснути, помастити нею торт.
Торт «Капучіно»
Потрібно: для бісквіту – 110 г борошна, 160 г цукру, 20 г какао, 20 г капучіно, 36 г крохмалю, 4 яйця, 1 ч. л. розпушувача, 50 г масла, 50 г води.
Крем: 250 г масла, 150 г згущеного молока, 100 мл. молока, 2-3 ст. л. капучіно.
Для просочування коржів: кава – 1 ст. л, 1 ст.л. цукру, 200 мл.води
Приготування: білки збити, додати поступово цукор, збити, додати жовтки, ще раз збити. Сухі інгредієнти змішати, просіяти крізь сито в збиті яйця, легенько вимішати. Наприкінці поступово додавати гаряче масло, розтоплене з водою, легенько вимішувати. Пекти орієнтовно 50 хв. Коли охолоне, розрізати на коржі. Просочити їх. М’яке масло збити, додати згущене молоко, збити, поступово влити капучіно, розведене в теплому молоці, добре збити.
СИРНИК «БАУНТІ»
Потрібно: 80 г вершкового масла, 200 г просіяного борошна, 2 ст. л. какао, 10 г порошку до печива, 100 г цукру, яйце.
Сирна маса: 1 кг сиру, 4 яйця, 300 г цукру, 2 ст. л. крохмалю, 1 пакетик ванільного цукру.
Для кокосової начинки: 400 г молока 150 г цукру та 300 г кокосової стружки, 200 г м’якого вершкового масла.
Приготування: вершкове масло перетерти з борошном, какао, порошком до печива, цукром і яйцем. Замісити м’яке тісто, рівномірно розподілити його на форму розміром 27х18 см.
У глибоку ємність викласти сир, яйця, цукор, крохмаль. Ретельно збити блендером до однорідної маси. Викласти на тісто сирну начинку, пекти в нагрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин.
Для кокосового крему нагріти молоко до кипіння, додати 150 г цукру та кокосову стружку. Варити на маленькому вогні, помішуючи, до загусання. Охолодити, збити з вершковим маслом.
Для шоколадної помадки розтопити на водяній бані 100 г шоколаду з 3 столовими ложками сметани та 1 столовою ложкою коньяку. На охолоджений сирник викласти кокосовий крем, зверху полити помадкою.
Гламурний пляцок
Потрібно: для коржа -10 білків, 5 жовтків, 1,5 скл. цукру, 1,5 скл. борошна, 1 п. порошку до печива, 1 скл. олії.
I частина – 1 ст. л. какао, ІІ частина – 5 жовтків, 1 ст. л борошна, ІІІ частина – 5 ст. л маку сухого, ІV частина – 1 пачка червоного киселю.
Крем: 300 г масла, 0,5 банки сирого згущеного молока, 300 г домашнього сиру, 200 г кураги, 1 п. ванільного цукру.
Приготування: білки добре збити з цукром, додати жовтки, борошно з порошком, олію. Поділити тісто на 4 частини, до кожної додати окремі інгредієнти. Форму для випічки застелити пергаментом. Тісто викладати купками чи смужками і пекти одним коржем приблизно 30- 40 хв. при 180. Холодний корж розрізати на дві частини.
Курагу запарити, порізати. Сир змолоти чи збити блендером.
Збити масло і додати згущене молоко, ванільний цукор, сир, курагу. Перемастити коржі.