Страва з Тернопільщини може поповнити перелік нематеріальної культурної спадщини України: стародавній рецепт

Страва з Тернопільщини може поповнити перелік нематеріальної культурної спадщини України: стародавній рецепт

Стародавню лемківську страву з Тернопільщини – киселицю – можуть внести до Національного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини 

Про це повідомили у Тернопільській обласній військовій адміністрації.

“Національний перелік нематеріальної культурної спадщини може поповнитися ще одним елементом з Тернопільщини, а саме “Лемківською киселицею”, – йдеться у повідомленні.

Споживання вівсяного киселю сягає дохристиянських часів

За словами директорки департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА Світлани Байталюк, це лемківська прадавня страва. “Культура споживання вівсяного киселю своїм корінням сягає дохристиянських часів та є реліктом давньоукраїнської їжі Київської Русі. Киселиця була поширеною на всій території Лемківщини, а найбільше – в Центральній та Східній її частинах. Вона залишається символом гастрономічної культурної спадщини лемків”, – зазначила Байталюк.

На Тернопільщині страву найчастіше вживають в Монастириському, Чортківському та Бучацькому районах.

“Як говорили лемки: “Лемкиня без фантазії – не лемкиня”. Так, поєднавши перемелений овес (борошно) зі скибкою чорного житнього хліба і водою, виникла страва киселиця. Вона дуже корисна, поживна і проста в приготуванні. В оригіналі рецепта використовували вівсяне борошно, але з плином часу замінили його вівсяні пластівці. А також почали додавати свіжі дріжджі для прискорення процесу бродіння”, – розповіли в Тернопільській обласній бібліотеці для молоді та поділилися рецептом цієї стародавньої страви.

Потрібно 3 літра води, 0.5 літрової банки вівсяного виробу, туди додаємо 25 грамів дріжджів. Окрайчик чорного хліба залити літрою теплої води і поставити в тепле місце на 1– 2 доби. Потім перецідити цю закваску через сито, долити ще 2–2.5 літра води, додати 1–2 чайні ложки кмину. Після цього  киселицю варять, помішуючи, щоб не підгоріла. Коли закипить, додати цибулю, можна підсмажену, приправити часником та сіллю до смаку. Наприкінці дати лавровий лист, перець, лляну або соняшникову олію.

Лемки зазвичай подають киселицю із картоплею, тому її попередньо потрібно відварити. Також до киселиці додають сир бринзу, білі гриби і сметану.

Загаломи Національний перелік нематеріальної культурної спадщини вже налічує 93 елементи, 2 з них – з Тернопільщини: засівання з конем Василем у селі Вістря, що на Монастирищині, та Кременецькі гречані вареники.

Що таке нематеріальна культурна спадщина

Це усна народна творчість, традиції, звичаї, свята, обряди, народна виконавська майстерність, традиційні ремесла, знання, навички та світогляд народу, що передаються від покоління до покоління та постійно відтворюються спільнотами.

Розвитком нематеріальної культурної спадщини людства опікується ЮНЕСКО (Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури).

У 2003 році було прийнято Конвенцію ЮНЕСКО із захисту нематеріальної культурної спадщини. Україна приєдналася до неї у 2008 році.

У країні діють місцеві, обласні та Національний переліки елементів НКС.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *