У народі цей овоч називають «другим хлібом». І недарма. Адже картопля чи не найпоширеніший продукт харчування серед українців. Її варять, смажать, запікають, з неї готують супи і пюре, її додають в пиріжки і вареники. Цей овоч багатий вуглеводами, клітковиною і білками – протеїном, пептоном, глобуліном і альбуміном. У білках картоплі містяться майже всі амінокислоти, які тільки можуть бути в рослинах. Крім того, в картоплі присутні різні органічні кислоти – яблучна, лимонна, щавлева та інші. Також картопля містить пектинові речовини, вітаміни (А, В1, В2, В6, С), мікроелементи (цинк, мідь, марганець, йод) і мінеральні речовини (калій, фосфор, натрій, магній, кальцій). У 300 грамах картоплі міститься денна норма калію, фосфору і вуглеводів.
Запечена картопля з куркою і грибами
Потрібно: 500 г курки, 1 кг картоплі, 300 г грибів. Для соусу: 2 ст. л. вершкового масла, 1 ст. л. борошна, склянка курячого бульйону, 5 ст. л. вершків, сіль, мелений перець, сир тертий.
Приготування: гриби помити, почистити, нарізати шматочками. Злегка обсмажити на олії на сковорідці. Куряче м’ясо зварити. Охолоджене м’ясо нарізати дрібними шматочками. Не обов’язково брати філе курки, можна у звареної курки відділити м’ясо від кісток і використати в страві. Картоплю почистити і нарізати кружальцями товщиною до півсантиметра. Очищену цибулю нарізати півкільцями.
Тоді приготувати соус: шматочок вершкового масла розтопити на сковорідці, додати борошно, помішуючи, доки воно стане насиченого вершкового відтінку. Потім потроху додавати бульйон, стежачи, щоби не утворювалися грудочки. Усе розмішати, влити вершки й додати приправи. Можна використати і готові соуси, які випускаються з різноманітними присмаками. Форму для запікання вистелити фольгою. Викладати шарами: картоплю, цибулю, курку, гриби. Зверху залити соусом і посипала тертим сиром. Щільно накрити фольгою. Запікати до готовності приблизно 1 год.
Картопляні пончики
Потрібно: 8 шт. картоплі, 4 ст. л. борошна, 2 яйця, 2 ст. л. сметани, 10 г дріжджів, 2 скл. жиру, перець і сіль за смаком.
Приготування: зварену в шкірці картоплю очистити, протерти через сито і охолодити. Потім додати дріжджі, розмішані зі сметаною, яйця, сіль, перець і всипати борошно. Отриману масу ретельно розтерти. Потім робити з неї невеликі кульки або палички і покласти на сковороду у сильно розігрітий жир. Готові картопляні пончики перекласти шумівкою на тарілку. Їх можна подавати як гарнір до м’яса. А ще кулінари радять замість жиру взяти олію, і коли приготовлені картопляні пончики охолонуть, посипати їх цукровою пудрою (звісно, не перчити). Тоді вийде смачна солодка страва.
Картопляні сендвічі
Потрібно: 400 г картоплі (3 великих картоплини), 300 г шинки або ковбаси, 3 помідори, 1 невелика цибулина, 1 зуб. часнику, 1 ст. л. борошна, 2 яйця, 1 ст. л. майонезу, 3 ст. л. нарізаної петрушки, олія для смаження, сіль, перець.
Приготування: очистити картоплю і натерти її на крупній тертці. Відцідити руками зайву вологу. Подрібнити цибулю, 1 помідор, часник і петрушку. Додати в картоплю подрібнені овочі, добре перемішати. Додати яйця, борошно і майонез. Посолити, поперчити і знов добре перемішати. Викласти картопляну масу столовою ложкою на сковороду з розігрітою олією і на слабкому вогні обсмажити до золотистої скоринки. Викласти деруни і шинку на тарілку у вигляді сендвіча. Прикрасити зеленню і помідорами.
Картопляні зрази з грибами
Потрібно: 1 кг картоплі, 500 г грибів, 30 г вершкового масла, 2 середніх цибулини, 1 яйце, 3 ст. л. борошна, 1/2 скл. сметани, 1-2 зубки часнику (за бажанням), зелень петрушки, мелений чорний перець, сіль, борошно для обкачування, олія для обсмажування.
Приготування: цибулю дрібно нарізати. Підсмажити на олії до золотавого кольору. Гриби почистити, помити, дрібно нарізати. Покласти в сковороду до цибулі. Посолити, поперчити і тушкувати до готовності. За 2-3 хв. до кінця можна додати розчавлений часник. Очищену і нарізану крупними шматками картоплю відварити в підсоленій воді до готовності. Крупні шматки не так сильно розварюються, як дрібні. Злити всю воду, поставити каструлю на невеликий вогонь і випарувати всю рідину. Додати до картоплі вершкове масло і мелений перець, зробити пюре.
Злегка охолодити пюре, додати яйце і 3 ст. л. борошна, ретельно перемішати. На дошку або тарілку насипати біля 1/2 скл. борошна. Мокрою ложкою набрати картопляне тісто і покласти його на борошняну гірку. Мокрою рукою зробити з тіста коржик, покласти на його центр грибну начинку. Акуратно з’єднати краї зрази, добре заліпити і обваляти її в борошні. Сформовані зрази смажити з двох боків на олії на середньому вогні до рум’яної скориночки. Перед подачею до столу полити зрази сметаною, посипати ложкою грибів, прикрасити листочками петрушки.
Фарширована картопля з грибами
Потрібно: 10 середніх картоплин, відварених у мундирах, 100 г подрібненої шинки, 100 г печериць або інших грибів, тушкованих на вершковому маслі до м’якості, 2 жовтки, 2 яйця, сухарі, сіль, чорний перець, жир або олія.
Приготування: в картоплин відрізати нижні краї, аби стояли рівно, і верхні, з яких потім будуть кришечки. Ножем або маленькою ложкою вибрати серединки. Серединки подрібнити, змішати з подрібненою шинкою і подрібненими смаженими грибами, додати два жовтки, добре розмішати, і цим фаршем наповнити картоплини. Обваляти картоплини в збитих яйцях, запанірувати в сухарях і обсмажити.
Пюре особливе
Потрібно: картопля, 3 зуб. часнику, 150 мл гарячого молока, 2 щіпки мускату, перець, 1 цибулина, масло.
Приготування: відварити картоплю в підсоленій воді, додати в неї часник. Розім’яти картоплю з гарячим молоком, мускатом, приправити перцем. Додати одну нарізану і обсмажену червону цибулину і масло, в якому вона смажилася.
Картопля по-італійськи
Потрібно: 600 г картоплі, 40 мл оливкової олії, 15 г суміші італійських трав, 100 г сиру, 50 г петрушки, 30 г вершкового масла, сіль і перець за смаком.
Приготування: картоплю почистити, нарізати кубиками або скибочками. Залити крижаною водою. Духовку розігріти до 200°C. Петрушку помити, просушити і подрібнити. Деко змастити невеликою кількістю олії. Дістати картоплю, просушити її паперовими рушниками. На деко викласти картоплю. Сир натерти на дрібній тертці. У мисці змішати сіль, перець, спеції, сир, петрушку. Посипати цією сумішшю картоплю. Збризнути оливковою олією. Зверху викласти скибочки масла. Поставити картоплю в духовку і запікати близько 45-50 хв.
Печена картопля у солі
Сіль є відмінним провідником тепла, і такий метод запікання, завдяки дуже рівномірному розповсюдженню цього ж тепла, дає приголомшливий результат! Головне не поспішати і дати картоплі добре пропектися.
Потрібно: 6 невеликих картоплин, 2 гілки розмарину, 1 головка часнику, розділити на зубки, не чистити, крупна морська або кам’яна сіль, скільки поміститься в посуді, 50 г вершкового масла.
Приготування: розігріти духовку до 200˚С. Картоплю добре помити, потерти губкою і обсушити. На дно високого жаротривкого посуду всипати таку кількість солі, щоб вона повністю покривала дно. Розмістити на солі картоплю, розмарин і зубки часнику. Повністю засипати картоплю сіллю, так щоб верх був покритий нею, і вставити в розігріту духовку. Пекти 40-50 хв., до м’якості картоплі. (Проткнути ножем, картопля повинна бути повністю м’якою). Дістати картоплю з духовки, розрізати навпіл і насолоджуватись зі шматочком вершкового масла і зубцем запеченого часнику!
Неймовірна картопля у горщиках
Потрібно: 300 г свинини, 4 середні картоплини, 2 середні помідори, 1 маленька цибулина, 2 зубки часнику, 50 мл густої сметани, 100 г тертого сиру (якого душа забажає), сіль та перець до смаку.
Приготування: почистити та нарізати кубиками картоплю і попередньо відварити в підсоленій воді протягом 10 хв. Вона повинна бути аль денте («на зубок»), якщо можна так сказати про картоплю, тобто злегка твердою. Відцідити та відставити у бік. Розігріти духовку до 180С. Вимити м’ясо під проточною холодною водою, просушити паперовим рушником і нарізати кубиками з гранню десь 1,5-2 см. Очистити та нарізати кубиками помідори і цибулю. Тепер приготувати ваші горшечки і розподілити по них усі інгредієнти. Спочатку викласти на дно половину картоплі, ту, що залишилась, зоставити для верхівки. Потім розкласти м’ясо, посолити та поперчити, викласти помідори, цибулю та розподілити вичавлений часник, ще раз посолити і поперчити, потім знов викласти картоплю та добру ложку сметани зверху. Все повинно бути викладено шарами у такій послідовності: картопля, м’ясо, помідори, цибуля, часник, картопля і сметана зверху. Накрити горшечки кришками та відправте на 1 годину в духовку. Зняти кришки, посипати зверху сиром і запікати ще 10 хв., доки сир не зарум’яниться. Подавати в гарячому вигляді! Краще за все з квашеною капустою або соленими огірками.