Хтось не їсть м’яса з ідейних переконань, хтось – у піст або ж під час дієти. Іноді дається взнаки брак коштів. А часом вдома – лише овочі. Все це не так важливо. Головне питання, яке часто не дає спокою багатьом: що приготувати без м`яса швидко і смачно. Сьогодні ми розповімо рецепти страв, які будуть до смаку всій родині.
Гратен з цукіні
Потрібно: 600 г цукіні, 1 ч. л. солі, 100 г твердого сиру, 2 ч. л. картопляного крохмалю, 1/8 ч. л. меленого мускатного горіха, 120 мл вершків 36-40% жирності.
Приготування: цукіні порізати скибочками по 3 мм, помістити в друшляк і посолити. Перемішати, встановити друшляк над мискою й залишити на годину. У мисці змішати твердий сир, картопляний крохмаль і мускатний горіх. Розігріти духовку до 175°C. Віджати зайву рідину з цукіні. Викласти 1/3 цукіні рівним шаром на дно форми для випічки. Посипати 1/3 сиру. Викласти ще по два шари цукіні і сиру. Залити вершками. Поставити в духовку і випікати до готовності цукіні і щоб сир підрум’янився.
Суп-гуляш
Потрібно: 1 болгарський перець, 1 ріпчаста цибуля, 2 картоплини, 2 помідора, 1 ст. л. томатної пасти, 3 зуб. часнику, 0,5 ч.л. кмину, 1 ч. л. солодкої паприки, сіль за смаком, близько 800 мл води.
Приготування: бланшовані помідори, цибулю і перець нарізати кубиками. Викласти на сковороду, додати томатну пасту, паприку і трохи води, потушкувати 10 хвилин під кришкою, періодично помішуючи. Кмин розтерти у ступці. Нарізати картоплю кубиками. Помістити тушковані овочі в каструлю, додати до них картоплю, сіль і гарячу воду. Варити близько півгодини до готовності картоплі. Заправити суп кмином і видавити часник за 5 хвилин до закінчення готування.
Запечений гарбуз
Потрібно: 1 маленький гарбуз або 1/4 великого гарбуза, 1 ст. л. оливкової олії, морська сіль, мелена гвоздика, мелена кориця, мелений мускатний горіх, 1 ст. л. коричневого цукру.
Приготування: розігріти духовку до 200°C. Металевою ложкою вибрати насіння і м’якоть. Порізати гарбуз скибочками завтовшки приблизно 2,5 см. Перекласти скибочки гарбуза на деко. Скропити оливковою олією і натерти з обох боків. Приправити сіллю, цукром і іншими спеціями. Випікати 20-25 хв., в залежності від товщини скибочок.
Хрусткі “Картопляні квіточки”
Потрібно: картопля (8 шт.), 50 г вершкового масла, кімнатної температури, 3 ст. л. оливкової олії, 2 ч. л. солі, 1 ч. л. свіжозмеленого білого перцю.
Приготування: змастити 8 формочок оливковою олією. Покрити дно пергаментним папером. Почистити картоплю і порізати уздовж максимально тонко, використовуючи для цього шатківницю. Відразу ж помістити скибочки картоплі у велику каструлю. Промити і залити холодною водою. Довести до кипіння, додати 1 ч. л. солі і зменшити вогонь до середньо-високого. Готувати 4-5 хв., щоб скибочки залишалися цілісними. Процідити і перекласти на деко. Дати трохи охолонути. Просушити. Розігріти духовку до 200°С. У невеликій мисці ретельно перемішати вершкове масло і оливкову олію. Змастити картоплю з обох сторін. Приправити сіллю і перцем. Сформувати з скибочок трояндочки в приготованих формочках для випічки. Посолити.
Поставити формочки на деко і випікати 30 хв. Потім збільшити температуру до 220°C. Випікати ще 10-15 хв., поки красиво підрум’яниться.
Гречані млинці з виноградом і фетою
Потрібно: для млинців – 60 г гречаного борошна, щіпка солі, 1 яйце (збити), 240 мл молока, вершкове масло.
Для начинки: 200 г винограду, 1 маленька головка червоної цибулі або 2 головки цибулі-шалот, 20 г вершкового масла, кілька гілочок свіжого чебрецю, цедра від 1/2 лимона, сіль, перець, 100 г фети, 2 ст. л. меду.
Приготування: для млинців у великій мисці змішати гречане борошно і сіль. Зробити заглиблення і додати яйце. Поступово збити, доливаючи молоко, поки сформується однорідне тісто. Розігріти сковороду і змастити вершковим маслом. Посмажити млинці приблизно по 1 хв. з кожного боку. Для начинки розігріти духовку до 180°C. Викласти млинці в 4-6 формочок для випічки. У сковороді розтопити вершкове масло і підсмажити подрібнену цибулю, поки вона стане м’якою і підрум’яниться. Додати виноград, чебрець, лимонну цедру, трохи солі і перцю. Готувати на невеликому вогні, поки виноград стане дуже м’яким. Перекласти приготовану начинку у формочки з млинцями. Посипати фетою і полити медом. Випікати 10-12 хв. Подавати страву теплою.
Смажені банани з вівсяними пластівцями
Потрібно: 8 міні-бананів, 35 г пшеничного борошна, 25 г вівсяних пластівців, 1 яйце, 1 ст. л. меду, олія.
Приготування: у сотейник налити олію до рівня 2,5 см. Розігріти на середньому вогні до 170°C. Приготувати решітку, покриту паперовим рушником. Приготувати три миски (з борошном, яйцем і з вівсяними пластівцями). Яйце збити. Спочатку обваляти очищені банани в борошні. Потім вмокнути в яйце, після чого обваляти в вівсяних пластівцях. Обсмажити, поки поверхня підрум’яниться. Перекласти на решітку, покриту паперовим рушником. Перекласти в сервірувальну тарілку і полити медом. Можна подавати з морозивом.
Марокканський морквяно-буряковий салат
Потрібно: 3 моркви, 1 буряк середнього розміру, 50 г родзинок, 1/2 ч. л. солодкої паприки, 1/4 ч. л. меленої зіри, 1/4 ч. л. кориці, невелика щіпка солі, невелика щіпка каєнського перцю, 2 ст. л. лимонного соку, 2 ч. л. меду, 2 ст. л. листя свіжої м’яти.
Приготування: моркву й буряк почистити і потерти. Моркву перекласти в миску середнього розміру. Буряк промити холодною водою. Просушити паперовими рушниками і додати в миску з морквою. Додати родзинки і акуратно перемішати. У невеликій мисці збити паприку, зіру, корицю, сіль і каєнський перець. Додати лимонний сік і мед. Збити до однорідної консистенції. Полити салат приготованою заправкою і акуратно перемішати. Дати настоятись 1 год. перед подачею до столу. Можна поставити на деякий час в холодильник або залишити при кімнатній температурі. Перед подачею до столу додати трохи подрібненої м’яти.
Оладки з цукіні, грецькими горіхами та лимоном
Потрібно: для оладок – 450 г цукіні, сіль, свіжозмелений чорний перець, жменя цибулі-різанця, 3 яйця, 75 г вівсяних висівок, 1/2 жмені кропу, 1/2 жмені листя петрушки, 2 ст. л. листя базиліку, 70 г грецьких горіхів, оливкова олія.
Для соусу – 500 мл йогурту, 2 подрібнені зубчики часнику, 2 ст. л. свіжовіджатого лимонного соку, 1/2 жмені подрібненого листя м’яти та 2 ст. л. листя петрушки, сіль, свіжозмелений чорний перець.
Приготування: для соусу перемолоти всі інгредієнти за допомогою кухонного комбайна до однорідної консистенції. Поставити в холодильник. Для оладок помістити терті цукіні в миску. Посолити і залишити на 30 хв. Віджати максимальну кількість рідини. У великій мисці ретельно змішати потерті на грубій тертці цукіні, подрібнену цибулю-різанець, збиті яйця, вівсяні висівки, подрібнені кріп, петрушку та базилік, сіль і перець. Додати грецькі горіхи, перед подачею їх слід підсмажити і теж подрібнити. Розігріти оливкову олію в сковороді на середньо-високому вогні. Порціями посмажити оладки. Викладати їх в гарячу олію приблизно по 1 ст. л. з гіркою. Підсмажити до готовності і щоб вони підрум’янилися, по 3-4 хв. з кожного боку. Подавати відразу після приготування з соусом.
Яблучний салат з руколою і селерою
Потрібно: 1/4 ч. л. дрібнозернистої морської солі, листя розмарину, 1 маленька головка часнику, 1 ч. л. цукру, 120 мл сметани, 2,5 ст. л. білого винного оцту, свіжозмелений чорний перець, за смаком, 3 великі стебла селери, 2 яблука, 4 жмені листя молодої руколи або салату, 70 г грецьких горіхів, фундука, мигдалю або кедрових горіхів.
Приготування: зробити заправку. Для цього в ступці з товкачиком розтовкти морську сіль, подрібнений розмарин, почищений часник і цукор. Додати сметану і оцет. Збити, спробувати і приправити за смаком. Змішати селеру (порізану тоненькими скибочками), яблука (кожне розрізати на 6 частин і теж порізати тоненькими скибочками), листя руколи або салату, більшу частину горіхів. Додати половину заправки. Перемішати і додати ще необхідну кількість заправки. Посипати горіхами і листям селери. Подавати відразу після приготування.
Картопляно-гречані котлети
Потрібно: 150 г гречаної крупи, 3 картоплини, 2 ст. л. борошна, 1 ст. л. олії, сухі трави (кріп, петрушка), спеції (чорний мелений перець, карі, куркума), сіль за смаком, 400 мл води.
Приготування: гречку промити, залити водою, довести до кипіння, посолити і варити до готовності на мінімальному вогні. Гречана каша має повністю розваритися. Картоплю натерти на середній тертці і відтиснути сік. Змішати гречану кашу з картоплею, посолити, додати спеції і збити блендером до однорідної липкої маси. Сформувати невеликі пласкі котлетки, обваляти в борошні. Обсмажити вегетаріанські котлети в олії під кришкою по 3-4 хвилини з кожного боку до золотистої скоринки.