Як правильно заморожувати фрукти-овочі на зиму

Технологія заморозки продуктів нескладна, але необхідно точно слідувати правилам. Перш за все овочі-фрукти необхідно очистити від бруду, промити, висушити. А ще важливо, щоб продукти були свіжі, стиглі та без гнилі. Після розморожування продукти не можна заморожувати повторно. Тому треба їх розфасовувати на порції в контейнери або целофанові пакети.

Якщо у вас є морозильна вітрина, на зиму можна заморожувати практично всі овочі. Але в разі підвищення температури деякі можуть втратити смак і якість і при розморожуванні перетворяться в кашу. Наприклад, цибулю, часник, редьку або кавуни заморожувати не варто.

Заморожені продукти повинні зберігатися при температурі -18 … -20 градусів і нижче. Саме морозильна камера забезпечує потрібне середовище для зберігання «заморозки».  Існують і правила розморожування таких продуктів. Наприклад, спочатку треба їх вийняти з морозилки і помістити в холодильник. Тільки через деякий час можна вийняти з холодильника і продовжити розмороження при кімнатній температурі. Якщо покваптеся і розморозити за допомогою гарячої води, то корисні властивості будуть втрачені.

При дотриманні всіх умов овочі можна зберігати від 3 до 12 місяців, фрукти – від 9 до 12, зелень – 3-4, гриби і болгарський перець – 3-6 місяців. Якщо порушити технологію, можна навіть отруїтися.

Які продукти можна заморожувати і як

  • Абрикоси і сливи

Вимийте плоди і звільніть їх від кісточок. Після цього покладіть у контейнери і помістіть в морозильник.

  • Яблука, айва, груші

Щоб вони не почорніли, треба нарізати їх великими шматочками і помістити в воду з лимонним соком. Потім витягнути, просушити і лише тоді помістити в морозилку.

  • Горох, кукурудза

Ядра гороху і кукурудзи опустити в киплячу воду на кілька хвилин. Вийняти, просушити і відправити в морозилку.

  • Болгарський перець

Після очищення нутрощів помістіть перці один в одного, покладіть в мішечок або контейнер, а потім в морозилку.

  • Морква

Після очищення наріжте моркву як вам зручно, покладіть в целофановий пакет і відправте в морозилку. Якщо хочете, можете, як горох і кукурудзу, помістити на кілька секунд в гарячу воду.

  • Баклажани

Перед заморожуванням наріжте баклажани невеликими шматочками і відправте в морозилку. Заморожені таким чином овочі добре додавати в супи.

  • Цвітна капуста, брокколі

Їх на кілька хвилин поміщають в гарячу воду, а після нарізають на дрібні частини. Перед відправкою в морозилку овочі треба ретельно висушити.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *