Сьогодні ми з радістю допоможемо вам у пошуках відповідей на щоденне нелегке запитання зголоднілої сім’ї: “А що ми будемо їсти?”. Читайте наше меню на кожен день. Ви можете на власний розсуд змінювати, коригувати і доповнювати запропоновані нами рецепти, залежно від смакових уподобань своєї сім’ї.
Понеділок
Курячі котлети з гарбузовим гарніром
Потрібно: 1 кг гарбуза, 400 г курячого фаршу, 1 яйце, 1 цибулина, 2 зубки часнику, зелень (петрушка, кріп), 2 ст. ложки борошна, 50 г вершкового масла, 1 ст. ложка олії, мелений імбир за смаком, щіпка меленої паприки, щіпка меленого кардамону, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.
Приготування: гарбуз очистити від шкірки, насіння і волокон. Половину гарбуза порізати великими шматочками, решту потерти на крупній тертці. Цибулю дрібно порізати. Часник пропустити через часничницю. Подрібнити зелень. З’єднати курячий фарш, яйце, подрібнений гарбуз, цибулю, часник, борошно, чорний мелений перець, сіль і добре перемішати. З отриманого фаршу сформувати котлетки. Викласти шматочки гарбуза на змащений олією лист, посипати спеціями, посолити крупною сіллю, зверху викласти котлети. Вершкове масло порізати невеликими шматочками, викласти на котлети і гарбуз і відправити у розігріту до 200°С духовку. Гарбуз у духовці готується приблизно 40 хвилин. Дістати гарбуз із духовки, розкласти по тарілках, зверху покласти котлетки, посипати зеленню і подавати страву гарячою.
Вівторок
Лагман із грибами
Потрібно: 300 г локшини, 2 картоплини, 1 морква, 2 болгарських перці, 2 помідори, 2 цибулини, 3 зубки часнику, пучок зелені, 200 г капусти, 300 г печериць, 1 ст. ложка томатної пасти, 2 ст. ложки олії, спеції за смаком – чорний і червоний мелений перець, лавровий лист, зіра, бадьян, сіль за смаком, 0,7 л води.
Приготування: цибулю дрібно порізати. Капусту нашаткувати. Часник пропустити через часничницю. Всі інші овочі помити, почистити і нарізати кубиками. Подрібнити зелень. В олії спасерувати цибулю, потім додати моркву, помідори і болгарський перець. Помішуючи, обсмажити овочі до напівготовності, 7 хвилин. Потім додати гриби і тушкувати ще 10 хвилин. Додати капусту, потім картоплю і обсмажити ще 3 хвилини. Залити овочі водою так, щоб вона покрила їх. Посолити, поперчити, накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 15-20 хвилин до готовності, періодично перемішуючи. Окремо на сковороді трохи обсмажити в олії часник із меленим червоним перцем. Наприкінці додати у лагман томатну пасту, спеції, зелень і часник. При необхідності додати воду. Лагман має вийти насиченим і густим. Поки настоюється лагман, підготувати локшину. Відварити її в підсоленій воді до готовності. Промити в холодній воді та відкинути на друшляк. Полити локшину олією, щоб вона не злиплася. Заключний етап: по тарілках викласти локшину, потім овочеву підливу з грибами, посипати зеленню і подавати гарячим.
Середа
Картопляна запіканка з фаршем і грибами
Потрібно: 500 г картоплі, 400 г м’ясного фаршу (свинина, яловичина або змішаний), 200 г печериць, 200 г моркви, 2 цибулини, 100 г вершків, 100 г сметани (або майонезу), 200 г твердого сиру, 50 г білого столового вина, 2 ст. ложки олії, базилік за смаком, паприка за смаком, перець чорний мелений за смаком, сіль за смаком.
Приготування: картоплю почистити і порізати тонкими кружальцями. Гриби не крупно порізати. Цибулю дрібно порізати. Моркву потерти на крупній тертці, а сир – на дрібній. У м’ясний фарш додати спеції, посолити, поперчити і налити вершки. Гарненько вимісити фарш, щоб він став м’яким і трохи рідким. Гриби обсмажити з половиною цибулі на олії, поки не випариться рідина. Решту цибулі спасерувати на олії 5 хвилин, потім додати моркву і обсмажити 5 хвилин. Влити вино, додати 1 ст. ложку сметани, посолити, перемішати і тушкувати 3 хвилини під кришкою на середньому вогні. Форму для запікання змастити олією і пошарово викласти всі інгредієнти. На дно шаром помістити половину картоплі. Потім викласти і розрівняти м’ясний фарш. На м’ясо покласти гриби. Наступний шар – морквяний. Зверху картопляну запіканку з фаршем накрити шаром картоплі. Змішати залишки сметани, вершки, сир – має вийти соус із консистенцією сметани. Рівномірно залити запіканку зверху соусом. Відправити картопляну запіканку з фаршем у розігріту до 200°С духовку і випікати 40-50 хвилин до утворення рум’яної скоринки. Картопляна запіканка з м’ясним фаршем подається гарячою. Можна прикрасити її свіжою зеленню і помідорами.
Четвер
Збірна м’ясна солянка
Потрібно: 400 г яловичини на кістці, 400 г різних копченостей (реберця, шинка, грудинка, ковбаса, сосиски), 2 цибулини, 2 шт. солоних огірків, 50 г оливок, 50 г каперсів, пучок зелені, 0,5 лимона, 1 ст. ложка томатної пасти, 1 ст. ложка олії, 2 ст. ложки сметани, 1 ст. ложка вершкового масла, 2 лаврових листа, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком, 2,5 л води.
Приготування: зварити яловичий бульйон з додаванням 1 цибулини і лаврового листа. Якщо є реберця, також додати їх у бульйон. Дістати м’ясо з бульйону, а сам бульйон процідити. Варене м’ясо відокремити від кісток і нарізати соломкою. Всі копченості також нарізати соломкою. М’ясні інгредієнти відправити у бульйон і варити 10 хвилин. Огірки очистити від шкірки і нарізати соломкою. Цибулину нарізати четвертинками колечок.
Приготувати заправку для солянки збірної м’ясної. Для цього в сковороді розігріти олію і вершкове масло. Викласти цибулю в масло і обсмажити на середньому вогні до м’якості 10 хвилин. Потім додати огірки і обсмажити 10 хвилин. Наприкінці додати томатну пасту, перемішати і обсмажити ще 3 хвилини. Відправити заправку в солянку і варити 10 хвилин.
Додати у солянку оливки разом із розсолом, подрібнену зелень, каперси, посолити, поперчити, вимкнути вогонь і дати настоятися 10-15 хвилин. Будьте акуратними із сіллю, бо деякі інгредієнти й так солоні. Подаючи солянку, в кожну тарілку покласти скибочку лимона і додати ложку сметани.
П’ятниця
Пшоняна каша з гарбузом
Потрібно: 300 г гарбуза, 1 склянка пшона, 50 г вершкового масла, 2 склянки молока, 1 склянка води, 1 ст. ложка цукру, сіль за смаком.
Приготування: пшоно перебрати, гарненько промити теплою водою. Гарбуз очистити від шкірки, насіння і волокон і порізати маленькими кубиками. Помістити в каструлю пшоно, гарбуз, залити їх гарячою водою і довести до кипіння. Зняти піну, додати цукор, сіль і варити на середньому вогні, не перемішуючи, поки не випариться вода, приблизно 10-15 хвилин. Влити у пшоняну кашу з гарбузом гаряче молоко, накрити кришкою і варити на повільному вогні ще 20 хвилин. Потім додати у кашу вершкове масло і відправити у розігріту до 180°С духовку на 15 хвилин. Подавати пшоняну кашу з гарбузом гарячою.
Субота
Спагетті з куркою у вершковому соусі
Потрібно: 200 г курячої грудки, 160 г спагетті, 10 г вершкового масла, 2 ч. л. соняшникової олії (рафінованої), 16 г солі, 1 ст. ложка білого сухого вина, 2 ч. л. меду, 1 ст. л. цукру, 1,5 ст. л. соєвого соусу, 10 мл вершків (30-33%), 2 яйця.
Приготування: курячу грудку нарізати смугами. Заздалегідь відварити спагетті. На середньому вогні розтопити соняшникову олію та вершкове масло, обсмажити курку. Коли підсмажиться, додати спеції і продовжувати смажити. У масу влити жирні вершки, розмішати. Додати спагетті, обваляти в соусі на вогні. Викласти на тарілку і прикрасити вареним яйцем.
Неділя
Піца «Кальцоне»
Потрібно: 2,5 скл. борошна, 1 скл. води, 1 пакетик сухих дріжджів, по 1/2 чайної ложки меду, солі та оливкової олії, 250 г італійської ковбаси, 8 кружалець ковбаси «Папероні», 1 ріпчаста цибулина, 150 г моцарели, 150 г твердого сиру, 1 яйце, чорний перець – до смаку, 200 г томатного соусу, 1/2 чайної ложки італійської приправи, по 1/4 чайної ложки сушеного базиліку і часникового порошку, червоний перець – щіпка.
Приготування: у миску покласти мед. Влити у мед підігріту до 30-35 градусів воду. Всипати у воду з медом сухі дріжджі. Залишити підходити на 5-10 хвилин. Коли дріжджі почнуть пінитися, додати олію. Всипати сіль. Усе добре перемішати. Додати склянку борошна. Добре перемішати. Поступово підсипаючи борошно, замісити тісто. Викласти тісто на стіл, посипаний борошном, і добре вимісити. Готове тісто змастити оливковою олією і покласти в миску. Накрити чистим рушником і залишити в теплому місці підходити протягом 40-60 хвилин. Цибулю порізати і трохи присмажити. У маленькій каструлі змішати томатний соус, італійську приправу, сушений базилік, часниковий порошок, сіль і чорний перець. Можна також додати щіпку цукру. Проварити соус 5-7 хвилин. Папероні порізати. Фарш посмажити у невеликій кількості олії. Натерти два сорти сиру. Коли тісто підійде, розділити його на 4 частини. Розкачати кожен шматочок тіста і змастити його соусом. Зверху покласти фарш і трохи смаженої цибулі, тертий сир і папероні. Фігурно защипнути край піци. Зверху змастити яйцем. Випікати до золотистого кольору.