Булочки з корицею
Потрібно: для тіста – 0,5 скл. цукру, 0,5 скл. олії, 1 скл. води (можна трішки більше), 50 г дріжджів, борошно; начинка – 0,5 скл. цукру, 1 пакетик кориці.
Приготування: дріжджі замочити в 0,5 склянки теплої води. Закип’ятити 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки води і 0,5 склянки олії. Коли схолоне, вилити рідину у просіяне борошно, додати розчинені у воді дріжджі, замісити м’яке тісто, накрити рушничком і залишити на деякий час (40 хвилин – 1 годину), щоб підійшло. Змішати корицю з цукром. Шматки тіста розкачувати (але краще обходитися без качалки – просто розтягати руками) в прямокутні палянички, насипати по всій довжині начинку, загорнути і ретельно защипати краї, далі отриману «ковбаску» згорнути спіралькою. Викласти сформовані булочки на деко, змащене олією, потримати в теплому місці, поки підрухаються, змастити водою або чаєм і випікати в розігрітій до 170 градусів духовці до рум’яної скоринки. За бажанням готові булочки можна посипати цукровою пудрою.
Пісні мафіни з курагою
Потрібно: 1 скл. борошна, 1,5 ч. л. розпушувача для тіста, 3 ст. л. цукру, 250 мл яблучного пюре, 1 ч. л. кориці, 4 ст. л. олії, курага та горіхи.
Приготування: змішати борошно, розпушувач, цукор, корицю і нарізану курагу. В іншій мисці злегка збити пюре з олією. Додати яблучну суміш до борошна і перемішати до однорідності. Викласти тісто у змащені олією формочки, заповнюючи їх наполовину, розрівняти мокрою ложкою. Зверху посипати подрібненими горіхами. Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці до золотистого кольору (близько 25–30 хвилин). Готовність перевіряти дерев’яною паличкою – вона повинна виходити з тіста сухою. За бажанням готові мафіни можна посипати цукровою пудрою.
До речі, якщо в металеві форми для кексів поставити паперові або скористатися силіконовими, то змащувати їх не треба.
Цукерки із сухофруктів
Потрібно: 70 г фініків, 70 г кураги, 70 г чорносливу, 70 г волоських горіхів, 70 г мигдалю, 2 ст. ложки меду, 1 ч. л. лимонного соку, кокосова стружка для обсипання.
Приготування: сухофрукти залити теплою водою і потримати до розм’якшення (залежно від сухості ягід 30–60 хвилин), обсушити, видалити з них кісточки. Всі інгредієнти пропустити через м’ясорубку. Додати лимонний сік, мед і добре перемішати. Сформувати з отриманої маси кульки, обваляти кожну в кокосовій стружці. Щоб цукерки із сухофруктів не втратили форму, зберігати їх краще у холодильнику.
Лимонно-кокосове печиво на яблучному соці
Потрібно: для тіста – 150 г пшеничного борошна, 50 г кукурудзяного борошна, 100 г цукру, 50 г стружки кокосової, цедра одного лимона, 0,5 склянки яблучного соку, 1 ч. л. розпушувача, 40 мл олії; для посипки – кокосова стружка, смажений арахіс, цукровий сироп.
Приготування: змішати пшеничне й кукурудзяне борошно з розпушувачем, додати цедру, кокосову стружку, цукор, влити яблучний сік та олію і замісити тісто. Розкачати його в пласт, формочками повирізати печиво, викласти на деко, верх змастити цукровим сиропом, посипати подрібненим смаженим арахісом та кокосовою стружкою. Випікати 15–20 хвилин.
Козинаки
Потрібно: 100 г волоських горіхів, 100 г арахісу, 100 г соняшникового насіння, 250 г меду, 50 г цукру.
Приготування: подрібнити горіхи. В каструлі змішати мед із цукром, довести до кипіння і на малому вогні варити 15 хвилин, далі всипати у медовий сироп подрібнені горішки та насіння і добре перемішати. Вилити суміш в емальовану форму, розрівняти. Через 10 хвилин нарізати на порційні шматки й поставити в холодильник. Щоб дістати козинаки, треба посуд із ними кілька хвилин потримати в мисці з гарячою водою.
За бажанням складники можна змінювати: наприклад, додати родзинки, чорнослив, кунжут тощо.
Вівсяне печиво
Потрібно: 2 скл. вівсяних пластівців, 0,5–1 скл. борошна, 2 ст. л. насіння кунжуту (або соняшнику), 1 ч. л. кориці (можна замінити цедрою лимона), 0,5 скл. подрібненого мигдалю (чи будь-яких горіхів), 0,5 скл. сиропу або меду, 3 ст. л. олії, 0,5 скл. подрібнених сухофруктів, дрібка солі.
Приготування: у глибокій мисці змішати вівсяні пластівці, борошно, насіння, сухофрукти, горіхи, корицю та сіль, в іншій посудині – сироп (мед) з олією. Далі влити рідкі інгредієнти до сухих і добре вимішати. Ложкою викладати тісто на змащену бляшку, акуратно розрівняти, щоб печиво було завтовшки близько 1 сантиметра. Поставити в розігріту до 160 градусів духовку і випікати при такій температурі 30–35 хвилин. Можна викласти тісто на деко суцільним пластом, а тоді лопаткою чи ножем сформувати печиво, поділивши його на прямокутники чи ромби.
Морквяно-яблучний торт
Потрібно: для тіста – 2 великі морквини, 2 склянки вівсяних пластівців, 2 склянки борошна, 1 ст. л. розпушувача, 1 склянка цукру, 6 ст. л. олії; для крему – 0,5 л яблучного пюре, 2–3 ст. л. манки, 120 г консервованих абрикосів, 0,5 склянки мигдалевих пластівців, чорний шоколад (за бажанням).
Приготування: стерти на дрібну тертку дві чималі морквини, змішати з цукром, олією, тоді додати борошно з розпушувачем і пластівці, ретельно вимісити. Розділити тісто на 6 рівних частин, підсипаючи борошном, розкачувати круглі коржі (діаметром близько 20 сантиметрів). Форму або деко вистелити папером для випічки, викладати почергово коржі і випікати в духовці при 180 градусах близько 15-20 хвилин.
Поки коржі схолонуть, приготувати крем. Додати до яблучного пюре манку і варити на середньому вогні, постійно помішуючи, 5 хвилин, охолодити і збити до пишної консистенції. Готові коржі перемастити кремом.
Абрикоси за допомогою блендера перетерти на пюре, нанести його на боки та верх торта і обсипати мигдалевими пластівцями. Верх торта за бажанням можна залити розтопленим на паровій бані чорним шоколадом.
Пісні «Брауні»
Потрібно: какао-порошок – 3 ст. л., борошно – 2 ст. л ., цукор – 2 ст. л., волоські горіхи – 0,5 скл., яблучне пюре – 1 маленька баночка, сіль, сода.
Приготування: змастити олією силіконові формочки і на дно кожної з них покласти трохи подрібнених горіхів. Змішати борошно, какао, цукор, соду і сіль. Додати яблучне пюре, влити трохи теплої води, додати решту горіхів і ретельно перемішати. Розлити тісто у формочки і відставити на деякий час. Запікати в мікрохвильовці при максимальній температурі протягом трьох хвилин. Дістати з форми гарячими.
Морквяні тістечка
Потрібно: морква – 3-4 штуки, волоські горіхи – 100 г, фініки – 100 г, кокосова стружка – 40 г, кориця – ¾ ч. л., мускатний горіх – 0,5 ч. л., сіль; для крему: горішки кеш’ю – 100 г, кокосове молоко – 100 мл, мед – 1 ч. л.
Приготування: моркву натерти на дрібній тертці. Волоські горіхи і фініки подрібнити у блендері. Змішати з морквою, додати коксову стружку, сіль і перемішати. Покласти морквяну суміш у форму і поставити в морозилку на 30-60 хвилин. Для крему подрібнити у блендері кеш’ю, потім перемішати його з кокосовим молоком і медом. Змастити кремом морквяну суміш і заморожувати ще протягом кількох годин. Перед подачею на стіл розрізати на маленькі шматочки.