Черешнева дивина: відчуйте на смак літо

Черешнева дивина: відчуйте на смак літо

Однією із найбільш смачних і соковитих ягід справедливо вважається черешня. З’являючись на наших прилавках на самому початку літа, вона радує нас своїм прекрасним солодким смаком. Діти й дорослі обожнюють ці чудові соковиті ласощі, що асоціюються з літом і сонцем.

Клафуті з черешнею

Потрібно: на 400 г черешні – 400 мл молока, 40 г вершкового масла, 150 г цукру, дрібку солі, 100 г борошна, 4 яйця, 1 ст. л. цукрової пудри.

Приготування: клафуті – домашній пиріг, тісто якого нагадує млинцеве, а за смаком є чимось середнім між запіканкою і здобною випічкою. У роз’ємну або керамічну форму, змащену маслом, викласти помиту і очищену від кісточок черешню. Для тіста збити яйця з цукром і сіллю, додати молоко і поступово вводити борошно, щоб не було грудок. Змішати інгредієнти також можна за допомогою блендера. Коли тісто буде готове, вилити його в форму поверх черешні і відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 35 хв. Готовий клафуті посипати цукровою пудрою.

Черешнева шарлотка

Потрібно: 1 скл. борошна, 1 скл. цукру, 5 яєць, 5 г ваніліну, дрібка солі, 2 щіпки куркуми, 1 ч. л. розпушувача, 0,5 кг черешні.

Приготування: збити яйця з сіллю, куркумою і цукром, додати борошно, розпушувач, ванілін. Перемішувати до того часу, поки маса стане однорідною, після цього додати очищену від кісточок черешню. Роз’ємну форму застелити пергаментом, змастити невеликою кількістю олії і вилити в неї тісто. Запікати в духовці, попередньо прогрітій до температури 180 градусів протягом 35-40 хв. Готовність шарлотки можна перевірити зубочисткою. Пиріг декорувати білою або шоколадною глазур’ю.

Пікантний десерт з черешні

Потрібно: 300 г черешні, 2 ст. л. горілки, сметана, цукор, кориця, пісочне печиво або шоколад для прикраси. Для сиропу – 0,5 скл. склянки води, 3 ст. л. цукру і цедра половини лимона.

Приготування: цей оригінальний десерт готується з черешні з додаванням алкоголю. Перший етап полягає в приготуванні сиропу. Всі інгредієнти змішати, додати 300 г черешні без кісточок, 2 ст. л горілки, довести до кипіння на сильному вогні, зняти з плити і дати охолонути. Охолоджену сметану збити міксером з 3 ст. л. цукру і 1 ч. л. кориці. Викладати десерт в креманки шарами: сметана, черешневий сироп, сметана. Зверху можна прикрасити крихтою пісочного печива або тертим шоколадом.

Заливний пиріг з черешнею

Потрібно:  для коржа знадобиться борошно – 350-400 г, розпушувач – 1 ч. л., цукор – 100 г, яйця – 2 шт., масло вершкове – 120 г, дрібка солі. Для заливки потрібні крохмаль кукурудзяний – 3 ст. л., цукрова пудра – 120 г, сметана 20% – 300 г, яйця – 2 штуки, ванілін – 5 г. Для черешневого конфітюра необхідно на 500 г черешні взяти 300 г цукру, 50 мл води і пару гілочок м’яти.

Приготування: такий пиріг схожий на чізкейк, але готується з більш простого набору інгредієнтів. Замість вершкового сиру можна використовувати сметану. Борошно просіяти і потім змішати з розпушувачем, яйця збити з сіллю, додати розтоплене вершкове масло і з’єднати з борошном. Замісити тісто, скатати в кулю і прибрати в холод на 30 хв. У цей час приготувати заливку. Збити яйця, цукрову пудру змішати зі сметаною і яйцями, додати ванілін і крохмаль. Роз’ємну форму застелити пергаментом, дістати тісто з холодильника і розподілити його тонким шаром по дну форми, утворюючи бортики. Потім вилити сметанну начинку і випікати при 180 градусах близько 40-45 хв. Поки пиріг у духовці, слід приготувати черешневий конфітюр. Черешню помити, очистити від кісточок, скласти в сотейник, додати цукор і поставити на вогонь на 5 хв., потім додати воду і м’яту, довести до кипіння і зняти з плити. Видалити гілочки м’яти і охолодити. Коли пиріг буде готовий, дістати його з форми, залити конфітюром і посипати тертим шоколадом.

Сирний крем з черешнею

Потрібно: по 500 г сиру і черешні, 200 мл вершків або сметани, 5 ст. л. цукрової пудри.

Приготування: сир протерти через сито, щоб став однорідним, без грудочок. Додати черешню. Окремо збити вершки або сметану з цукровою пудрою. У сирну масу додати 2/3 сметанного крему і розкласти в креманки. Прикрасити кремом, що залишився, і ягодами. Помістити у холодильник мінімум на 2 год., подавати десерт охолодженим.

Сметанне желе з черешнею

Потрібно: 400 г нежирної сметани, 3 – 4 ст. л. цукру, 10 г желатину, черешня без кісточок.

Приготування: змішати сметану з цукром, трохи збити. Желатин залити водою згідно з інструкцією на упаковці (обов’язково її дотримуйтеся, для різного желатину потрібно різну кількість рідини). Помістити желатин на водяну баню і підігрівати, поки він повністю не розчиниться. Влити в сметанний крем, перемішати. У формочки розкласти черешню, залити кремом і помістити в холодильник на 2-3 год.

Баскський пиріг із черешнею

Потрібно: 50 г цукру, 150 г вершкового масла, 2 жовтки, 2 ст. л. рому, 280 г борошна, цедра 1 лимона, черешня.

Приготування: цукор змішати з натертою цедрою одного лимона і розм’якшеним маслом. Додати жовтки й ром. Розмішати в ніжну масу і поступово вмішати борошно, щоб тісто вийшло м’яким. Розділити тісто на дві частини (1/3 і 2/3). Більшу розкатати й вистелити дно та боки форми. Наколоти виделкою і викласти свіжі черешні без кісточок і присипати мигдальною крихтою. Тісто, що залишилося, тонко розкатати і накрити пиріг, наколоти виделкою для виходу пари. Поставити в холодильник на годину. Пекти при 180°С 40 хв.

Черешнянка

Потрібно: 500 г черешень, 3 ст. л. цукру, 2 ст. л. меду, 500 мл молока, 4 ст. л. борошна, ванілін, лимонна цедра.

Приготування: черешнянка – незвичайна старовинна солодка страва з черешні. За цією ж технологією можна готувати слив’янку, вишнянку, ябчанку та ягодянку (суміш-мікс із ягід). Нагадує молочно-ягідний кисіль, але технологія приготування черешнянки трішки відрізняється від приготування звичайного традиційного киселю. Спочатку черешню слід промити й видалити кісточку. Потім відварити у воді із цукром (після закипання буквально 5 хв.). Вода має ледь прикривати ягоди. Потім додати мед, ванілін та лимонну цедру. В окремому посуді розвести борошно в холодному молоці. Отриману суміш влити тонкою цівкою у киплячий черешневий відвар. Добре перемішати й на маленькому вогні довести до кипіння, постійно помішуючи. Готова черешнянка має бути за консистенцією, як не дуже густа сметана. Ще гарячою суміш розлити у креманки, прикрасити свіжою черешнею, м’ятою та лимоном. Можна за бажанням посипати корицею. Вживають черешнянку гарячою зі сметанкою, а також зі свіжою булочкою. Але й холодний десерт смакує пречудово.

Цукати з черешні

Потрібно: на 1 кг стиглих соковитих ягід без кісточок – 0,5 кг цукру, 100 г води.

Приготування: черешні помити, видалити кісточки (якщо немає спеціального пристосування, можна це зробити за допомогою класичної шпильки для волосся). Зварити з води та цукру сироп. Зняти піну й одразу ж киплячим залити ягоди. Залишіть їх так на ніч, щоб пустили сік. Не забудьте накрити кришкою, щоб не завелася на кухні фруктова мушка. Наступного ранку злити сік, що утворився, і закип’ятити. Це займе якихось 5-6 хв. Знову залити ягоди киплячим сиропом. Залишити, поки повністю охолонуть. Повторити цей процес ще кілька разів, поки ягоди не почнуть вкриватися кристаликами цукру. Якщо немає терпіння – просто зцідити ягоди, викласти їх на чисте деко, встелене пергаментним папером, й підсушити у ледь теплій духовці при температурі не вище 40 градусів або покласти десь у тепле місце чи на шафу. Коли черешеньки підсохнуть, як вам потрібно, скласти їх у скляну банку. Якщо трохи липкі, ягідки краще обкачати у дрібному цукрі або цукровій пудрі. Використовуйте замість цукерок для прикрашання кондитерських виробів та десертів або для випічки (кексів, печива, тортів, замість ізюму). За таким же рецептом можна зробити цукати з вишень.

Варення на зиму

Потрібно: 1,5 кг ягід, очищених від кісточок, 1 кг цукру, 1 пакетик ваніліну, 100 мл яблучного соку, 1 ч. л. кориці.

Приготування: у каструлю висипати цукор і влити яблучний сік, коли цукор розчиниться, додати черешню з ванільним цукром. Варити на повільному вогні близько 15-20 хв. після закипання сиропу, періодично знімаючи пінку. За 10 хв. до готовності покласти корицю. Готове варення гарячим розлити в підготовлені банки і закатати кришками для тривалого зберігання.

Маринованi черешнi

Потрібно: 3 кг стиглих черешень, 4 скл. винного оцту, 750 г цукру, паличка корицi, 1-3 лавровi листочки, 1/2 скл. кип’яченої води.

Приготування: черешнi помити i викласти на сито, щоб добре стекли. За цей час закип’ятити воду з приправами, влити оцет i знову закип’яти. Маленькi банки заповнити черешнями, залити гарячим маринадом, пастеризувати 15 хв., пiсля чого закрутити i зберiгати в сухому та прохолодному мiсцi.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *