Де взяти вітаміни взимку: які продукти корисніші

Де взяти вітаміни взимку: які продукти корисніші

Взимку організм починає відчувати брак вітамінів, і це проявляється у вигляді певних симптомів.

Необхідно своєчасно звертати увагу на безсоння (дефіцит вітаміну В7), випадання волосся (нестача вітамінів С, Н, В3), тріщини на п’ятах (недостатньо А, С), відчуття туги й депресії (дефіцит вітаміну В6), дерматити (нестача В2, В3, В6, Н), хронічні закрепи (нестача вітамінів групи в), висока сприйнятливість до інфекції (недостатньо А, С, в), вугрі, червоні плями на обличчі (дефіцит А, B), запаморочення, шум у вухах (мало В2, Е).

Вітаміни з їжею повинні надходити щодня, тому дуже важлива кількість і якість вживаних фруктів, овочів, зелені, ягід, сухофруктів, горіхів.

Справжнє джерело вітамінів – це свіжоприготовані страви з капусти, моркви, буряка, гарбуза. Ці овочі захистять вас від гіповітамінозу, налагодять процес травлення і поліпшать обмін речовин. Неймовірно корисна квашена капуста, яка позитивно впливає на мікрофлору кишечника, а значить, сприяє зміцненню імунітету. Не можна забувати про гарбуз, який містить багато вітамінів, є природним засобом для очищення організму і поліпшує обмін речовин. Можна робити гарбузовий сік і їсти насіння гарбуза, яке теж дуже корисне. А які смачні каші з цього овоча! 

Ягоди можна їсти з кісточками

Червоні ягоди: гранат, журавлину, калину, малину – рекомендують вживати з кісточками щодня для забезпечення організму вітамінами С, В, Н. Але кісточки потрібно попередньо добре розжувати, інакше вони не перетравляться. Можна з них приготувати сік або морс, а висушені кісточки додавати в чай.

Хороша господиня завжди запасається зеленню на зиму, зберігаючи її в морозильній камері. У листі замороженої зелені (кропу, петрушки, руколи, шпинату) вітамінів вдвічі більше, ніж у вирощеної взимку в теплицях. Зелень обов’язково потрібно додавати в страви, які стануть від цього ще духмянішими і смачнішими.

Смакуйте ківі й мед

Вживання одного ківі на день дає організму немало корисних речовин. В одному фрукті багато вітамінів: С, А, В, РР, Е, В9 (фолієва кислота), а також є залізо, магній, йод і т.д. Ківі благотворно впливає на імунну систему, а значить, захищає від застуди та інших недуг.

Мед – це природне джерело вітамінів, мікро- і макроелементів, а також інших корисних речовин, джерело довголіття. Якщо вживати по 50 г меду щодня, ви захистите свій організм від гіповітамінозу і застуд, отримаєте енергію на цілий день.

Узвар – найкращий зимовий напій

Сушені фрукти зберігають в собі набір корисних вітамінів. У зимовий період з них можна приготувати узвар – напій із настояних на воді сухофруктів. Для цього можна взяти свої улюблені фрукти та ягоди. Наприклад, сушені яблука, груші, сливи, абрикоси, суниці, вишню, родзинки, фініки, інжир. Їх можна також додавати в йогурт, каші або вживати в натуральному вигляді.

Приготований трав’яний чай з м’яти, липи, меліси, листя малини, суниці і ромашки дасть не тільки енергію і приємне самопочуття, але і заповнить нестачу вітамінів. Користь від трав’яного чаю буде більшою, якщо додати імбир, корицю або гвоздику.

Без горіхів – ніяк!

Вживаючи 30-70 г горіхів на день (краще брати жменьку горіхової суміші з волоських, кедрових горіхів, арахісу і мигдалю, фісташок, кеш’ю), ви заповните недолік вітамінів А, Е і прекрасно вгамуєте голод. Слід пам’ятати, що горіхи не тільки містять багато вітамінів, а й досить калорійні.

Якщо ви хочете мати здорові нігті і волосся, нормалізувати роботу нервових клітин і підвищити імунітет, вам необхідний біотин – це вітамін групи B (його знають як вітамін В7). Виробляється він особливими бактеріями в організмі. Як і будь-який вітамін групи B, біотин міститься в продуктах тваринного походження. Найбільше його в яловичій, курячій, свинячій печінці. Біотин допомагає засвоювати фолієву кислоту і знижує рівень глюкози в крові.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *