Ходить  гарбуз  по городу…

Ходить гарбуз по городу…

recepti-najsmachnіshix-strav-z-garbuzaГарбуз можна по праву можна назвати справжнім символом осені. Цей овоч не лише тішить нас своїми яскравими кольорами та прикрашає наші подвір’я, а й є справжньою коморою вітамінів та смачним інгредієнтом як основних страв, так і десертів. За вмістом цілющих речовин гарбуз перевершує багато інших овочів. Він містить цукор, каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР.

Каротину в гарбузі у п’ять разів більше, ніж у моркві і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. З цієї причини офтальмологи рекомендують людям з порушеннями зору вживати гарбуз і гарбузовий сік.

Дієтологи всього світу радять вживати гарбуз людям з проблемою зайвої ваги. Гарбуз для схуднення просто незамінний. І все завдяки вітаміну Т, який сприяє засвоєнню їжі і прискоренню процесу обміну речовин. Також він перешкоджає відкладенню жирових клітин з організму. Тому гарбуз це найкращий гарнір до будь-яких м’ясних страв і чудово смакує як самостійна страва.

Суп з гарбузом та грибами

Потрібно: 200 г грибів, 200 г гарбуза, 1 цибулина, корінь петрушки, 2 картоплини, 1 помідор, 5 скл. води, 2 ст. л. олії, зелень, сіль, перець.

Приготування: гриби та цибулю нарізати невеликими кубиками, корінь петрушки подрібнити, перемішати та спасерувати на олії. Гарбуз та картоплю нарізати брусочками, залити гарячою водою та варити 10 хвилин. Додати овочі, гриби, нарізані шматочками помідори, посолити, поперчити та варити до готовності. При подачі посипати рубленою зеленню.

Закуска з гарбузом, м’ясом і помідорами

Потрібно: 1 кг свинини або курятини, 1 гарбуз середньої величини, 150 г рису, 100 г цибулі, 100 г масла, 3 помідора, сіль, перець – за смаком.

Приготування: м’ясо нарізати дрібними шматочками, залити водою, щоб було злегка покрите, накрити посуд кришкою й тушкувати до готовності на слабкому вогні.

Рис відварити до напівготовності. Дрібно нарізати цибулю й пасерувати в олії. Гарбуз очистити й нарізати тонкими скибочками.

Готове м’ясо змішати з рисом і цибулею, поперчити й посолити за смаком.

Потім у глибоку сковороду, змащену маслом, покласти шар гарбуза, потім м’ясо з рисом, знову покрити шаром гарбуза, зверху викласти кружальцями помідорів по всій поверхні, влити трохи окропу або підсоленого бульйону й тушкувати у духовці під кришкою до готовності гарбуза.

При подачі на стіл прикрасити кожну порцію свіжою зеленню та сметаною.

Пиріг з гарбузом, цибулею і сиром

Потрібно: 2 листи тіста листкового бездріжджового, 300 г гарбуза, 150 г сиру твердого або сулугуні, 1 цибуля ріпчаста, 1 яєчний жовток, оливкова олія, сіль

Приготування: гарбуз почистити, нарізати тонкими скибочками і скропити 2 ст. ложками оливкової олії. Розігріти сковороду-гриль і обсмажити скибочки гарбуза з двох сторін майже до готовності. Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями. В окремій сковороді розігріти оливкову олію і обсмажити цибулю. Сир натерти на крупній тертці. Форму вистелити папером для випічки. Тісто попередньо розморозити, один шар злегка розкачати, так щоб вийшов прямокутник, і викласти його у форму. На тісто, відступаючи від країв на пару сантиметрів, викласти цибулю і обсмажений гарбуз, зверху посипати тертим сиром.

Другий шар тіста розкачати в прямокутник трохи більшого розміру, ніж перший, і накрити ним зверху шар з начинкою, щільно притиснувши краї.

Жовток посолити, злегка збити, змастити пиріг і гострим ножем зробити діагональні неглибокі надрізи. Випікати в розігрітій духовці 30 хвилин.

Запіканка з гарбуза з яблуками, горіхами і медом

Потрібно: 500 г гарбуза, 200 г сиру, 4 ст. ложки манної крупи, 2 яблука, 2 яйця, 100 г волоських горіхів, 50 г родзинок, 30 г вершкового масла, 3 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка меду, сіль за смаком.

Приготування: родзинки залити водою і залишити на 20 хвилин. Горіхи трохи підсушити і подрібнити. Гарбуз почистити і нарізати кубиками. Яблука також почистити і нарізати кубиками або соломкою.

Збити міксером яйця з сіллю і цукром. Додати у них манну крупу, знову збити і залишити на 20 хвилин, щоб манка набухла.

Сир протерти через сито, щоб позбутися грудочок. Додати до яєць сир і мед і знову збити тісто до однорідної консистенції.

Викласти частину тіста в змащену маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім покласти шар гарбуза і яблук, посипати родзинками і горіхами. Зверху викласти тісто.

Випікати при температурі 180°С 40 хвилин.

Гарбуз у духовці з картоплею і беконом

Потрібно: 1 кг гарбуза, 500 г картоплі, 1 кабачок, 1 цибулина, 200 г бекону, 50 г твердого сиру, 200 мл молока, 2 ст. ложки майонезу, 1 ст. ложка олії, щіпка меленого коріандру, чорний мелений перець та сіль за смаком.

Приготування: гарбуз і кабачок очистити від насіння і шкірки і натерти на крупній тертці. Картоплю почистити і нарізати тонкими кружечками. Цибулю дрібно порізати. Бекон порізати на шматочки, злегка обсмажити на сковороді, потім додати цибулю і смажити до рум’яності. З’єднати молоко, майонез, спеції, посолити і перемішати. Форму змастити олією і викласти кількома шарами гарбуз, кабачок, картоплю, обсмажену цибулю з беконом. Залити молоком і відправити у розігріту до 180°С духовку на 40-50 хвилин. За 10 хвилин до готовності посипати гарбузову запіканку тертим сиром.

Маринований гарбуз

Потрібно: 1 кг очищеного гарбуза, нарізаного кубиками або брусочками, 800 мл води, 200 г цукру, 1-2 шт. кориці , 5 шт. чорного перцю, 5 шт. гвоздики, 5 шт. запашного перцю, при бажанні трохи кореня імбиру, 200 мл 6% оцту, 1 ч. ложку солі.

Приготування: приготувати маринад з води, спецій, оцту і солі. Коли закипить, додати гарбуз трішки проварити, щоб не розварився. Якщо не заготовляти на зиму, то викласти гарбуз в скляні баночки та залити процідженим маринадом. Дати настоятись. Подавати в холодному вигляді. Такий салат може зберігатися кілька днів.

Якщо робити, як заготовку, то в киплячому вигляді розкласти в чисті стерилізовані банки, залити маринадом, закатати і перевернути вниз кришкою до охолодження. Вихід – 3 банки по 0,5 л.

Гарбузове печиво

Потрібно: 130-150 г борошна, 0,5 ч. л розпушувача, 0,5 ч. л соди (погасити лимонним соком), 0,5 ч. л кориці, дрібка солі, 1 яйце, 1 жовток, 60 г вершкового масла, 50 г родзинок, 30 г горіхів, 120 г гарбузового пюре.

Приготування: 1 яйце з’єднати з жовтком і маслом кімнатної температури. Перетерти все разом з борошном, цукром, корицею, содою та розпушувачем.

Додати родзинки, горіхи, пюре і яйце – все ретельно перемішати. Тісто викладати ложкою на бляшку, застелену папером для випікання, зверху печиво змастити жовтком – випікати при температурі 180 градусів приблизно 20-25 хвилин до золотистого кольору.

Гарбузовий хліб

Потрібно: 1 кг борошна, 30 г свіжих дріжджів, 850 г гарбуза (очищеного і нарізаного скибочками), 2 ч. л. солі, 1-2 ст. л. оливкової (гарбузової) олії

Приготування: в киплячу воду покласти гарбуз, трохи посолити і варити приблизно 20 хвилин (поки гарбуз не стане м’яким). Відкинути гарбуз, залишивши трохи води в якій він варився. Гарбуз протерти через сито або перетворити на пюре за допомогою блендера. Пюре і воду охолодити приблизно до температури 40 градусів. Борошно змішати з сіллю і теплим пюре.

Розвести дріжджі в 6 ст. л. рідини, в якій варився гарбуз (поставити в тепле місце на 8-10 хвилин). Дріжджі вилити в борошно з пюре і вимісити тісто, в кінці додати ложку олії. Залишити підходити в теплому місці 1,5-2 години.

З тіста сформувати хліб. Зверху змастити олією (можна зверху посипати гарбузовим насінням) і залишити ще на 40-50 хв. Випікати в розігрітій духовці 200 градусів 50 хв.

Гарбузовий напій

Потрібно: гарбуз середнього розміру, 2,5 л води, 250 мл цукру, лимон,  2 апельсина.

Приготування: гарбуз почистити, нарізати на кубики, залити водою, аби вона покрила його, проварити 5-10 хв., протерти через сито. Окремо приготувати сироп з 2,5 л води 250 мл цукру.  Коли закипить, змішати з пюре. Як охолоне – додати сік лимона та двох апельсинів. Пити охолодженим. Смачно і  корисно!

Гарбузовий джем

Потрібно: 450 г гарбуза, 1 апельсин, 1 лимон, 2 скл. цукру, дрібка солі.

Приготування: гарбуз натерти та засипати цукром, додати сіль та залишити на 30 хв. З лимона та апельсина натерти цедру та видавити сік.

В каструльці з товстим дном все добре вимішати та поставити на вогонь. Варити, помішуючи, до загусання та прозорості (приблизно 2 години).

Гарбузові мафіни з шматочками шоколаду

Потрібно: 100 г вершкового масла, 0,5 скл. цукру, 2 яйця, 1,5-2 скл. борошна, 3/4 скл. гарбузового пюре, 1 ч. л. розпушувача для тіста, жмені шоколадних капель.

Приготування: масло кімнатної температури перетерти з цукром,  яйця додавати по одному. Далі додати гарбузове пюре, просіяне борошно з розпушувачем (додавати поступово вимішуючи). В кінці додати шоколадні дропси.

Тісто викласти у формочки для кексів. Випікати при температурі 180 градусів до готовності.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *