Весна – це час, коли нам особливо дошкуляє авітаміноз, а відтак потерпає наш імунітет і ми частенько хворіємо. Штучні вітамінні комплекси не завжди приносять користь, та й ціна на них не тішить. Підкріпити сили організму насамперед допоможе правильне харчування і тут варто згадати про бобові. Так, так – квасоля, горох, сочевиця… І не кажіть, що ви їх не любите. Може просто не вмієте чи не знаєте, як готувати, тоді наші рецепти стануть вам у нагоді.
Крем-суп з зеленого горошку
Потрібно: зелений горошок (можна використовувати заморожений) – 250 г, ріпчаста цибуля – 50 г, часник – 1 зубчик, вершкове масло – 50 г, вершки 20% – 30 мл., овочевий, курячий бульйон або вода – 350-400 мл., сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Приготування: цибулю порізати кубиками, часник подрібнити ножем. В каструлі розтопити вершкове масло і обсмажити на ньому цибулю з часником до прозорого стану. Додати заморожений горошок і на середньому вогні смажити, помішуючи, 5 хв. Після цього в каструлю влити воду чи бульйон, довести до кипіння, посолити, поперчити, накрити кришкою і на невеликому вогні варити приблизно 10 хв. Потім суп подрібнити блендером до пюреподібного стану. На цьому етапі приготування можна зупинитись і в такому вигляді суп подавати до столу, заправивши його вершками. Але, для того щоб отримати власне крем-суп, горохове пюре слід перетерти через сито. Суп ще раз довести до кипіння, додати вершки, перемішати і розлити в порційні тарілки.
Суп-пюре з червоної сочевиці
Потрібно: червона сочевиця – 300 г, морква – 150 г, ріпчаста цибуля – 150 г, часник – 4 зубчики, томатна паста – 1,5 ст. л., мелена зіра (кумін) – 1,5 ч. л., мелена солодка паприка – 1 ч. л., чорний мелений перець – 1/4 ч. л., олія соняшникова рафінована чи оливкова – 4 ст. л., овочевий бульйон чи вода – 800 мл, сіль, лимонний сік – за смаком, зелень петрушки, сметана (при подачі) – за бажанням.
Приготування: цибулю порізати кубиками. Моркву натерти на терці. Часник подрібнити ножем. В каструлі, де буде варитися суп, розігріти олію, додати цибулю з часником і, помішуючи, смажити 5-6 хв. до м’якості цибулі. Додати томатну пасту і спеції (зіру, паприку і чорний перець). Перемішати і посмажити 1 хв. Далі в каструлю влити воду чи бульйон. Слідом додати натерту моркву, сочевицю і сіль. Накрити кришкою, довести до кипіння і на малому вогні варити 30 хв. до готовності сочевиці. Суп подрібнити блендером до пюреподібного стану, приправити лимонним соком і при потребі досолити. Якщо страва вийшла загуста, – влийте ще трохи бульйону чи води і ще раз доведіть до кипіння. Суп-пюре з червоної сочевиці готовий. Подавати з подрібненою зеленню петрушки та сметаною.
Квасоля з тушкованими овочами
Потрібно: біла квасоля – 1 склянка, ріпчаста цибуля – 150 г, помідори свіжі чи у власному соці – 200 г, морква – 250 г, часник – 2-3 зубчики, лавровий лист – 1 шт., соняшникова олія для смаження, сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Приготування: квасолю залити водою і залишити на ніч. Вранці квасолю залити чистою водою, довести до кипіння, додати лавровий лист, посолити, накрити кришкою і на малому вогні варити приблизно 1-1,5 год. до готовності. Щоб квасоля не полущилася, її слід залишити на деякий час у воді, де вона варилась. Після того, як вода охолоне, квасолю відкинути на друшляк. Цибулю очистити від шкірки і нарізати півкільцями. Почищену моркву потерти на крупній терці. Помідори опустити на 20 с. в окріп, охолодити під струменем холодної води, зняти шкірку і подрібнити в блендері або дрібно порізати ножем. Порізану цибулю обсмажити на соняшниковій олії до прозорого стану. Додати моркву, трохи посолити і на невеликому вогні тушкувати приблизно 10 хв., поки морква добре не зм’якне. Потім до моркви з цибулею додати подрібнені томати і вже на середньому вогні, періодично помішуючи, тушкувати ще 5 хв. Після цього до овочів викласти зварену квасолю, перемішати. При потребі досолити, поперчити, витиснути через часникодавку часник, знову перемішати і відставити з вогню. При подачі страву посипати січеною зеленню петрушки чи кінзи. Квасоля з тушкованими овочами готова.
Овочеве рагу з м’ясом та квасолею
Потрібно: яловичий фарш – 500 г, квасоля червона консервована – 2 банки по 400 г, кабачки молоді – 2 шт. (500 г), м’ясний бульйон – 500 мл., болгарський перець жовтий – 2 шт., помідори – 2-3 шт., ріпчаста цибуля – 1 шт., зелена цибуля – 1 пучок, мелений перець чілі – 1/3 ч. л., сіль, чорний мелений перець – за смаком, оливкова олія для смаження.
Приготування: цибулю нарізати півкільцями. Кабачки помити і також нарізати півкільцями. Перець помити, очистити від плодоніжки і насіння, нарізати крупною соломкою. Помідори очистити від шкірки і нарізати довільними шматками. Висипати квасолю в друшляк, зцідити рідину і промити її під протічною водою. У великій сковороді з високими стінками на оливковій олії підсмажити цибулю до золотистого кольору. Потім до цибулі додати кабачки і болгарський перець. Все злегка обсмажити на великому вогні, періодично помішуючи. Не зменшуючи вогонь, до овочів додати фарш і, помішуючи, смажити, поки фарш не стане розсипчастим (приблизно 5 хв.). Після цього додати помідори, квасолю і бульйон. Слідом додати паприку, чорний мелений перець і сіль, все перемішати і тушити на середньому вогні 10 хв. Кришкою не накривати. Рагу викласти в порційні тарілки, щедро притрусити січеною зеленою цибулею і подавати до столу.
Суп квасолевий по-югославськи
Потрібно: біла квасоля – 200 г, цибуля – 2 шт., часник – 2 зубчики, смалець – 3 ст. л., яловичина відварена – 400-600 г, томатна паста – 140 г, консервована кукурудза в зернах – 280 г, свіжолущений, чи заморожений горошок – 150 г, зелень петрушки (порізана) – 1 ст. л., тим’ян (чабрець) – 1 ч. л., розмарин – на кінчику ножа, мелений чорний перець – 1/2 ч. л., сіль до смаку.
Приготування: квасолю на 12 годин замочити в холодній воді (можна в пиві, чи в суміші пива з водою). Потім в тій же воді поставити під кришкою на маленький вогонь і довести до кипіння, варити 1,5 години до м’якості квасолі. Води повинно бути стільки, щоб суп вийшов достатньо густий. Цибулю почистити і нарізати кубиками. Часник почистити і подрібнити, злегка посолити. Розігріти смалець і злегка підрум’янити на ньому цибулю і часник. Нарізати варене м’ясо. М’ясо додати до цибулі і часнику, трохи підсмажити. Розвести томатну пасту в невеликій кількості води і додати до м’яса. Довести до кипіння і зняти з вогню. Додати м’ясо в каструлю з квасолею. Зцідити кукурудзу в друшляку і разом з горошком висипати в каструлю. Швидко довести до кипіння, посолити і все разом поварити на маленькому вогні 10 хв. Після цього приправити суп зеленню петрушки, тим’яном (чабрецем), розмарином та перцем. Зняти з вогню і дати настоятися під кришкою 5-10 хв. Квасолевий суп по-югославськи готовий.
Суп з сочевиці
Потрібно: сочевиця – 300-350 г, бульйон курячий або вода – 2 л., цибуля – 3 шт., помідори – 2 шт., часник – 4 зубчики, оливкова олія для смаження, сіль, чорний перець (горошок), кумін (зіра), лавровий лист до смаку.
Приготування: сочевицю промити 3-4 рази, висипати у киплячу воду і нехай вариться. Тим часом зняти з помідорів шкірку і нарізати їх кубиками. Одну з трьох цибулин нарізати кубиками, дві інші – півкільцями. Часник нарізати крупними шматочками. За 15 хв. до готовності сочевиці (скільки варити сочевицю дивіться на упаковці) в каструлю додати нарізану кубиками цибулину, помідори, часник, сіль, перець, лавровий лист і кумін (зіру). Поки суп вариться, обсмажити решту цибулі до золотавого кольору. Коли сочевиця готова, додати засмажку і нехай суп покипить ще 3 хв. (підсмажену цибульку можна додати як в каструлю з юшкою, так і безпосередньо при подачі страви). Прикрасити суп зеленню петрушки.
Суп гороховий з копченою грудинкою
Потрібно: горох колений – 1 склянка, копчена грудинка – 250 г, сало – 100 г, картопля – 300 г, цибуля – 100 г, морква – 100 г, черствий батон – 8 скибок (товщиною 1 см), порошок карі (лагідний) – 0,5 ч. л., перець духмяний, мелений, сіль, зелень кропу і петрушки – за смаком.
Приготування: горох добре промити, залити 1 л. води, накрити кришкою і варити на малому вогні до готовності. Щоб горох скоріше зварився, можна попередньо замочити його на ніч. Почищену картоплю нарізати кубиками. Додати картоплю до звареного гороху. Закип’ятити, посолити і варити 15 хв. Тим часом нарізати дрібними кубиками сало. Також дрібними кубиками нарізати цибулю. Сало розтопити на сковорідці. Додати цибулю і смажити до золотистого кольору. Шумівкою перекласти шкварки з цибулею в каструлю і варити ще 5-7 хв. Жир, що залишився, використати для обсмажування інших інгредієнтів супу. Вміст каструлі розтовкти м’ялкою до пюреподібного стану (можна використати блендер). Після цього долити 1,5 л. окропу. Моркву нарізати тонкою соломкою, чи потерти на грубій терці. Грудинку нарізати соломкою. На жирі, що залишився, швидко обсмажити карі, духмяний, і чорний мелений перець. Потім додати моркву. Слідом за морквою додати грудинку, смажити 8-10 хв., помішуючи. Обсмажені моркву з грудинкою шумівкою перекласти в каструлю. Поварити ще 5 хв. Тим часом подрібнити зелень, додати в каструлю, накрити кришкою і відставити з вогню. Хай наш гороховий суп настоїться. Хліб нарізати кубиками розміром 1х1 см і обсмажити на жирі, що залишився. Якщо під рукою немає черствого хліба, попередньо нарізаний кубиками свіжий хліб можна підсушити в духовці. Готовий суп розлити в тарілки і подавати з сухариками.