І без м’яса – не біда: смачні рецепти пісних страв

Смачних пісних страв набагато більше, ніж видається на перший погляд.  Це і салати, і супи, і каші, і навіть пироги.

Пісні пиріжки з капустяно-яблучною начинкою

Потрібно: для тіста – 0, 5 кг борошна, 1 склянка води, 30 г дріжджів, 1 ст. л. цукру, 4 ст. л. олії, 0,5 ч. л.  солі; для начинки – 1 середня капустина, 1 кисле соковите яблуко, 2 цибулини, 1 ч. л. томатної пасти, 2 ст. л. олії, 1 лавровий лист, 1 ст. л. цукру, сіль за смаком.

Приготування: у теплій воді розчинити дріжджі, цукор і столову ложку борошна. Залишити у теплому місці на 15 хв. до появи піни. У просіяне борошно додати сіль, опару, що вже підійшла, й олію. Замісити пісне дріжджове тісто для пиріжків. Прикрити рушником тісто і залишити на 2 год. в теплому місці, щоб воно підійшло. Спасерувати дрібно нарізану цибулю на олії. Додати нашатковану капусту і протушкувати під кришкою на середньому вогні приблизно 10 хв. Потім додати очищене і натерте на крупній тертці яблуко, лавровий лист, томат, сіль, цукор. Перемішати і обсмажувати без кришки ще 7-10 хв. Готове тісто викласти на стіл, посипаний борошном, трохи обім’яти і розділити на 15-20 частин. З кожної частини сформувати невелику кульку, розкачати коржик, покласти в середину начинку і зліпити пиріжок. Покласти пиріжки на змащене олією деко і залишити на 20 хв. Змастити поверхню пиріжків свіжозавареним підсолодженим чаєм для блиску і відправляти у духовку, розігріту до 200°С. Через 10 хв. зменшити температуру духовки до 180°С і випікати ще 20 хв.

Печиво з картоплі

Потрібно: 5 картоплин, 2 склянки борошна, 100 г олії, 50 мл розсолу, суміш сухих трав (розмарин, чебрець, коріандр), 0,5 ч. л. соди, сіль за смаком.

Приготування: відварити картоплю в мундирах до готовності. Гарячою картоплю очистити і подрібнити: розім’яти виделкою або потерти на дрібній тертці. Додати у картопляну масу олію, розсіл, сіль, спеції і перемішати. Поступово всипати просіяне борошно, змішане з содою, і замісити м’яке тісто. Розкачати тісто у пласт завтовшки приблизно 0,5 см. Видавити печиво формочками або порізати фігурним ножем. Викласти пісне картопляне печиво на змащений олією лист і відправити у розігріту до 180°С духовку. Випікати до золотистого кольору приблизно 10 хв.

Зрази з печерицями

Потрібно: 1 кг картоплі, 0,5 кг печериць, 5 ст. л. борошна (окремо — на обкачування), 2 цибулини, цукор, сіль, перець — за смаком і олія для смаження.

Приготування: картоплю відварити «в мундирах», почистити, потерти на крупну тертку, додати по неповній чайній ложці солі та цукру, борошно і вимісити пластичне тісто. Сформувати «млинці» товщиною 1 см.

Начинка: гриби і цибулю подрібнити, цибулю обсмажити до золотистого кольору. Додати печериці, посолити і поперчити та тушкувати, поки не випарується вся рідина.

Викладати по 1,5 ч. л. начинки, формуючи пиріжки. Обкачати в борошні та обсмажити на середньому вогні приблизно по 5 хв. з  кожного боку до рум’яної скоринки. До речі, начинки в зрази можна вигадувати різні. Наприклад, смачні із капусти,  злегка притушковані з подрібненими помідорами (томатною пастою), болгарським перцем і спеціями. Посмакують також начинки з гороху, квасолі чи сочевиці, відварені зі спеціями і потовчені з ложкою запашної олії, або зелень iз рисом.

Салат з буряком і грецькими горіхами

Потрібно: 2 буряки, жменя грецьких  горіхів, 75-100 г чорносливу, олія, сіль, чорний мелений перець.

Приготування: буряк необхідно відварити, остудити, натерти на середній тертці. Чорнослив і горіхи дрібно нарубати (або подрібнити у м’ясорубці), перемішати з буряком, приправити сіллю, перцем, олією.

Салат з картоплею, грибами і капустою

Потрібно: 6 середніх картоплин, 250 г шампіньйонів, 1 велика цибулина, 150 г квашеної капусти, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. бальзамічного оцту, 0,5 ч. л. цукру.

Приготування: картоплю і гриби відварити, нарізати дрібними скибочками. Додати квашену капусту і нарізану півкільцями цибулю. Заправити сумішшю бальзамічного оцту, цукру і оливкової олії.

Запіканка з капусти

Потрібно: 1 капустина (500 г), 1 кг картоплі, 250 г грибів, 100 г соняшникової або оливкової олії, 2-3 ст. л. борошна, мелений червоний перець, лимонна кислота, 1 цибулина, 2 зубчики часнику.

Приготування: у підсоленій воді відварити картоплю до напівготовності. Гриби обсмажити з цибулею і тушкувати у невеликій кількості олії, з додаванням води. Капусту крупно порубати і ошпарити окропом.

Для соусу: обсмажити борошно з олією, додати сік від грибів, лимонну кислоту, червоний мелений перець, сіль, сушену петрушку і кріп, довести соус до кипіння. У глибоку пательню викласти половину капусти, картоплю, гриби, іншу половину, яка залишилася, зверху залити отриманим соусом і поставити у духовку. Запікати при середній температурі до готовності (20-30 хв.), за 5 хв. до готовності часник розрізати навпіл і помістити в середину запіканки.

Пісні гречані котлети з грибами

Потрібно: 1 склянка гречаної крупи, 200-300 г грибів (шампіньйони), 1 цибулина, 1 морквина, 100 г житнього хліба, часник, зелень, сіль, спеції для м’ясного фаршу.

Приготування: варену гречку остудити. Гриби обсмажити на олії з цибулею і морквою. З’єднати гречку і обсмажені гриби, додати розмочений хліб, спеції і зелень, перемішати (можна в блендері). Зробити з гречаного фаршу котлети і обваляти їх у сухарях для панірування. Обсмажити на олії.

Овочева ікра

Потрібно: 800 г будь-яких свіжих грибів, по дві цибулини і морквини, пучок зелені і спеції.

Приготування: цибулю нарізати кубиками, моркву нашаткувати соломкою, обсмажити овочі на олії. Промити і нарізати гриби, відправити їх до овочів. Через 15 хв. зняти з вогню і подрібнити у блендері або м’ясорубці, залежно від того, яку консистенцію ви хочете отримати. Повернути ікру на вогонь, додати спеції, воду, посічену зелень і потримати на вогні ще хвилин 10. Після цього страва готова, викласти її в глибоку тарілку.

Овочеве рагу в горщику

Потрібно (на 2 горщики): 2 морквини, 1 цибулина, 2 картоплини, 1 болгарський перець, 2 стебла селери, 3-4 великі печериці, 4 ст. л. томатної пасти, 2,5 чашки води, кілька столових ложок оливкової олії.

Приготування: обсмажити дрібно нарізані цибулю та гриби в сковороді з олією. Посолити й поперчити. Нарізати кубиками картоплю, викласти одним шаром у горщик. Викласти моркву, а після цього цибульно-грибний шар. Додати нарізані перець і селеру. Покласти по 2 ст. л. томатної пасти і по чашці води в кожен горщик. Посолити і поперчити. Випікати при 180 градусах годину.

Пісні яблучні кекси з курагою

Потрібно: 200 г борошна, 100-150 г цукру, 1,5 ч. л. розпушувача, 1 ч. л. кориці, 4 ст. л. олії,  250 г яблучного пюре, жменя кураги.

Приготування: курагу дрібно порізати. Борошно, цукор, розпушувач, корицю і курагу змішати у великій мисці. Яблучне пюре змішати з олією. З’єднати цю масу з сухими інгредієнтами. Змастити форми олією і наповнити їх тістом. Пекти при температурі 180 градусів близько 30 хв. Готовність перевірити дерев’яною паличкою. Остудити у духовці, посипати кекси цукровою пудрою.

Аби приготувати пюре, потрібно запекти яблука у духовці (видаливши серцевину), потім подрібнити, додавши трохи води. Шкірку викинути. Або взяти готове яблучне пюре для дитячого харчування.

Рисовий пудинг

Потрібно:  1,5 склянки круглого рису, 3 склянки води, 300 г яблук, 50 г родзинок, 1 ст. л. лимонного соку, щіпка кориці, 5 ст. л. цукру.

Приготування: рис ретельно промити і відкинути на друшляк. Закип’ятити воду, посолити і всипати рис. Довести воду на сильному вогні до кипіння, потім зменшити вогонь і варити кашу до напівготовності близько 10 хв. Яблука очистити від шкірки і серцевини і дрібно нарізати. Збризнути лимонним соком. Родзинки залити окропом і залишити на 10 хв., злити воду. Скласти яблука і родзинки у миску, додати корицю, перемішати. Розігріти духовку до 150°С. Викласти у форму (а краще у банячок з кришкою) половину підготовленого рису. На нього покласти начинку з яблук і родзинок, посипати цукром. Викласти рис, що залишився, розрівняти поверхню. Накрити кришкою і запікати 15-20 хв., зняти кришку і залишити кашу ще на 5 хв.

Крамбль з фруктами

Потрібно: вівсяні висівки (4-5 ст. л.), цукор (2 ст. л.), олія (2 ст. л.), будь-які фрукти або ягоди за смаком, ваніль, кориця.

Приготування: висівки змішати з цукром, додати олію, перемішати. Нарізані фрукти або ягоди викласти у форму для запікання або порційні форми, посипати вівсяною крихтою, злегка утрамбувати. Випікати у заздалегідь розігрітій до 180 С духовці 10-20 хв. або до готовності.

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *