Насправді каркаде – зовсім не чай, а гібіскус, рослина з сімейства мальв, що називається також суданською трояндою. Її батьківщина – Індія, зараз же вона росте в Судані, Таїланді, Єгипті, Алжирі, Мексиці, Китаї і на Шрі-Ланці.
Напій каркаде готують із висушених квіток цієї рослини. Місце зростання гібіскуса визначає смак і колір: наприклад, у Єгипті каркаде буде вишневим, на смак – кислуватим, в Таїланді – пурпурним і солодким, а в Мексиці – помаранчевим і солонуватим.
В Єгипті каркаде називають напоєм фараонів: вважається, що він здатний подарувати безсмертя і життєву силу тому, хто його п’є. Пелюстки гібіскуса були навіть виявлені археологами в гробницях фараонів.
Що містить каркаде
- Антиоксиданти, які здатні призупиняти процес старіння і виникнення безлічі захворювань. Антоціан – також один із найсильніших антиоксидантів, надає напою насичений червоний колір, бореться з запальними процесами в організмі, а в поєднанні з вітаміном Р, який також міститься в каркаде, зміцнює стінки кровоносних судин, регулює їх проникність.
- Пектин – виводить з організму солі важких металів.
- Каптоприл – особливо необхідний для хворих на діабет. Ця речовина регулює рівень цукру в крові.
- 13 органічних кислот, у тому числі лимонна, винна, яблучна. Лимонна кислота покращує загальний стан організму, є чудовим засобом для профілактики інфекційних захворювань. Лінолева кислота – попереджає появу холестеринових відкладень на стінках судин і розчиняє зайвий жир в організмі.
- Вітамін С і незамінні жирні кислоти – позбавляють від стресу і хронічної втоми.
- Корисні макро- і мікроелементи.
- Легкозасвоювані вуглеводи.
Що лікує?
Напій каркаде покращує роботу і попереджає захворювання шлунково-кишкового тракту. Слід пам’ятати, що має м’який проносний ефект. Для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту рекомендується пити каркаде протягом 15 днів, потім зробити перерву на 7 днів, і повторити прийом ще протягом 7 днів.
Антипаразитична дія проявляється при прийомі каркаде натще.
Корисний для профілактики серцево-судинних захворювань.
Позбавляє організм від токсинів і «поганого» холестерину.
Спазмолітичний і сечогінний засіб.
Покращує вироблення жовчі, добре діє на печінку.
Зміцнює імунітет, поліпшує обмін речовин.
Підвищує фізичну витривалість, знижує нервову напругу;
У косметології: кубики льоду, приготовлені з завареного каркаде, добре освіжають шкіру.
Відзначимо ще деякі цікаві особливості цього чудового напою. Каркаде не містить щавлевої кислоти, яка призводить до утворення каменів у нирках, тому його можна вживати тим, хто страждає на ниркові захворювання.
З каркаде пов’язана одна поширена помилка: вважається, що в гарячому вигляді цей напій здатний підвищувати тиск, а холодному – знижувати. Однак доказів цьому поки немає.
У каркаде існують й деякі протипоказання. Його не слід вживати в разі гастриту з підвищеною кислотністю – він підвищує кислотність шлункового соку. Не рекомендують, якщо є виразкова хвороба, загострення жовчнокам’яної та сечокам’яної недуги. Також каркаде має досить високу алергенність, тому перед його вживанням слід переконатися в тому, що вам він не протипоказаний.
При вживанні каркаде слід пам’ятати, що він розріджує кров, і це збільшує навантаження на серце. Такий ефект може проявитися тільки в разі вживання каркаде більше трьох чашок на добу. Вживання меншого обсягу не матиме такого негативного ефекту.
Зверніть увагу, що хороший каркаде має бути великолистовим, насиченого рожево-бордового кольору, без добавок і ароматизаторів.
Як приготувати?
Існує безліч способів приготування «чаю» з каркаде. Головне, на що слід звернути особливу увагу – це посуд. Він не повинен бути металевим, це може зіпсувати смак і властивості напою. Краще вибрати скляний або фарфоровий посуд.
Рецепт № 1. Холодна настоянка каркаде
Цей спосіб приготування каркаде особливо рекомендують дієтологи. Холодна настоянка дозволяє отримати найкращий за складом, смаком і користю для організму напій.
В ємність для настоювання налити 1,5 л води, насипати 3 ст. л. сухого каркаде. Настоювати протягом 1–8 годин. Квіти гібіскуса також можна їсти: вони містять безліч корисних речовин, які ефективно очищають кишечник від токсинів.
Рецепт № 2. Заварювання каркаде
Каркаде можна приготувати так само, як і чай: залити окропом, дати настоятися 5–10 хв. На відміну від чаю, який не рекомендується вживати через години після заварювання, з усе довшим настоюванням каркаде стає тільки кращим.
Рецепт № 3. Варіння каркаде
В ємність налити 1,5 л води, насипати 2–3 ст. л. каркаде, довести до кипіння, проварити на слабкому вогні 3 хв. Важливо не переварити каркаде, інакше він стане синім і втратить свій смак.
Суданская роза и гибискус – это абсолютно разные растения.