Полунична пора наступає! Залишити без уваги найсмачнішу ягоду сезону неможливо. Ех, яскраво-червоні, а ще краще – темно-червоні, соковиті ягоди гарні в будь-якому вигляді: хоч прямо з грядки смакуй, хоч цукром пересипай. З полуниці можна приготувати не лише свіжі десерти, а й салати, й основні страви. «Наш ДЕНЬ» подає добірку рецептів смачних страв із полуниці, які можна приготувати у найближчі вихідні.
Полуничне морозиво
Потрібно: 300 г свіжої полуниці, 2 скл. домашнього йогурту (можна замінити на магазинний, обов’язково густий і без добавок), 1 скл. згущеного молока, 2-3 ст. л. цукру.
Приготування: ягоди очистити й помістити в чашу блендера або кухонного комбайна. Додати йогурт, згущене молоко, цукор. Бажано, щоб йогурт був жирний і густий. Від його якості залежить смак морозива. Все добре збити. Готову масу перелити в ємності для заморозки і відправити в морозилку. Через кілька годин, коли маса “схопиться”, вийняти з морозилки і ретельно розмішати ложкою, щоб не було кристалів льоду. І знову відправити назад. Процедуру треба повторити три-чотири рази. Готове морозиво перекласти в креманки.
Вишуканий бісквіт з полуницею
Потрібно: для тіста – 4 яйця, 100 г цукру, 70 г борошна, 0,5 ч. л. розпушувача, щіпка солі;
для начинки – 1 кг полуниці, 500 мл жирної сметани, 100 г цукру, 1 ч. л. цукрової пудри.
Приготування: полуницю промити, відкинути у друшляк, щоб стекла вода, і почистити. Приготувати тісто для бісквіта. Для цього збити яйця з цукром до повного його розчинення, потім додати просіяне борошно, розпушувач і сіль. Тісто помістити в форму для випікання, присипану борошном, і відправити у розігріту до 180°С духовку на 30-40 хв. Готовність бісквіта перевіряється дерев’яною паличкою – якщо паличка суха, бісквіт готовий. Поки випікається бісквіт, приготуйте начинку. Для цього збийте сметану з цукром. Обсушену полуницю порізати скибочками. Бісквітний корж акуратно розрізати уздовж навпіл. Бісквітні коржі змастити сметанним кремом, викласти шар полуниці, знову змастити сметаною і з’єднати коржі. Зверху прикрасити ягідками полунички і посипати цукровою пудрою. Помістити бісквіт з полуницею в холодильник на дві години, щоб він охолов і просочився.
Полуничне бланманже
Потрібно: 500 г полуниці, 200 г сиру, 400 мл молока, 20 г желатину, 100 г цукру, 10 г ванільного цукру.
Приготування: бланманже – це різні види непрозорих желе. Чудовий смак можна отримати, додавши полуницю. Для цього желатин залити молоком і залишити набухати. Потім помістити на вогонь і, постійно помішуючи, нагріти до температури приблизно 60°С. Додати до суміші сир, цукор, ванільний цукор і збити блендером. Полуницю помити і обсушити. Кілька ягідок залишити для прикраси, а інші порізати. Викласти полуницю одним шаром у силіконову форму. Зверху залити її желатиновою масою. Остудити і помістити у холодильник на 2 год. до повного застигання. Викласти полуничне бланманже на тарілку і прикрасити ягодами, що залишилися.
Сирно-кокосовий рулет
Потрібно: 200 г полуниці, 200 г сиру, 50 г білого шоколаду, 50 г кокосової стружки, 30 г вершкового масла, 25 г цукру, 10 г ванільного цукру, 20 г желатину, 50 мл води.
Приготування: желатин залити водою і залишити набухати. Поламати шоколад на шматочки і розтопити на водяній бані. Додати до шоколаду вершкове масло і перемішати. Набряклий желатин трохи підігріти до повного розчинення і додати до нього шоколад. Сир з’єднати з цукром, ванільним цукром, 1 ст. л. кокосової стружки, шоколадною сумішшю і ретельно перемішати. Кокосову стружку розсипати по фользі у вигляді прямокутника. Викласти і акуратно розподілити по ній сирну масу. Зверху викласти полуницю. За допомогою фольги згорнути пласт рулетом і поставити у холодильник на 3-4 год. Охолоджений рулет нарізати скибочками і подавати до столу. Цей десерт надзвичайно ніжний і м’який, зі смаком білого шоколаду, ароматом кокоса і приємною полуничною кислинкою.
Полуниця в шоколаді
Потрібно: 100 г гарного чорного, молочного або білого шоколаду, поламаного на шматочки, 250 г полуниці, вимитої, очищеної від хвостиків та обсушеної, 12 шт. зефіру маршмеллоу, зубочистки.
Приготування: покласти шматочки шоколаду в ємність для мікрохвильових печей, увімкнути піч на 50% потужності і протягом 30 секунд розтоплювати шоколад, постійно перемішуючи. Можна розтопити шоколад на плиті на водяній бані. До столу слід подавати добре охолоджені ягоди, зефір маршмеллоу, зубочистки для наколювання і кілька ємностей з уже підігрітим шоколадом. Вмочуйте ягоди в шоколад і смакуйте із зефіром! Або можна наколоти на зубочистки полуницю і маршмеллоу (окремо). Вмочити їх у розтоплений шоколад, надлишок струсити та викласти на деко, вкрите фольгою. Охолодити перед подачею.
Салат із полуницею, сиром та куркою
Потрібно: 1 ст. л. оливкової олії, 2 курячих філе, 1 пучок салатного листя, 250 г полуниці, очищеної та розрізаної на половинки, 200 г сиру, нарізаного шматочками (найкраще – сир брі, можна взяти також сир фету або інший за смаком), ½ склянки листя свіжої м’яти;
для заправки: 125 г полуниці, очищеної, 2 ст. л. яблучного оцту, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. меду, 1 ч. л. гірчиці діжонської, 2 столові ложки зеленої цибулі, дрібно нарізаної.
Приготування: розігріти олію в сковороді на сильному вогні. Обсмажити філе 4-5 хв. з кожного боку до золотисто-коричневої скоринки і готовності. Злегка остудити і нарізати скибочками. Приготувати заправку: помістити полуницю із другого списку, оцет, олію, мед та гірчицю у блендер. Збити до однорідного стану. Додати цибулю і приправити за смаком. Розкласти у тарілки листя салату, полуницю, сир, м’яту і курятину. Перед подачею полити заправкою.
Зелений салат із полуницею, грушею та горіхами
Потрібно: 300 г салатного листя, 2 груші, 1 ч. л. вершкового масла, 100 г полуниці, 120 г сиру горгонзола (можна замінити на плавлений сирок або інший, який вам смакує), 2-3 столові ложки лимонного соку, 7 столових ложок оливкової олії, ½ склянки волоських горіхів, сіль, мелений чорний перець за смаком.
Приготування: очистити від серцевини і нарізати тонкими скибочками грушу. Розігріти в сковороді вершкове масло, викласти шматки груші та обсмажити з двох боків до м’якості. Розрізати полуницю навпіл. Розкласти по тарілках салатне листя. Зверху викласти грушу, полуницю, посипати горіхами і розкришити сир. У мисці змішати оцет, сіль, перець та оливкову олію. Злегка збити і збризнути салат. Відразу подавати до столу. Чудово смакує з м’ясом.
Полуниця у клярі
Потрібно: полуниця, мед або карамель з цукру;
для кляру – 120 г борошна, 8 ст.л. води, 1 ч.л. олії, 1 ч.л. крохмалю, 1 яйце, полуниця.
Приготування: підготувати кляр із зазначених інгредієнтів. Занурити в нього невеликі цілі або розрізані навпіл, “сердечками”, ягоди полуниці. Після цього залити розтопленим медом або карамеллю, приготованою зі 150 г цукру, розплавленого до світло-коричневого кольору. Якщо ягоди вийняти з гарячої карамелі і занурити в крижану воду, вийдуть найоригінальніші тендітні переплетення ниток.
Суп із полуницею
Потрібно: свіжі фрукти (вишня, полуниця, абрикос), 200 г пшеничного хліба, 500 г ревеню, 2 л води, 100 г цукру, 2 яйця, 250 г сметани чи кислого молока, ванільний цукор, гвоздика і кориця.
Приготування: хліб нарізати кубиками і підсушити, ревінь очистити, нарізати кубиками і опустити в киплячу воду. Додати сухарики, корицю, гвоздику і варити до готовності. Всипати цукор і ще раз довести до кипіння. Жовтки збити з кислим молоком або сметаною і, помішуючи, влити в суп. Збиті з ванільним цукром білки у вигляді кльоцків опустити в гарячий суп. При подачі до столу в тарілки покласти свіжі фрукти і залити супом.
Біла риба з полуничним соусом
Потрібно: 250 г полуниці, очищеної та порізаної кубиками, ½ склянки зелені м’яти, дрібно посіченої, 1 довгий червоний перчик чилі, очищений від насіння і дрібно порізаний, 1 ст. л. білого соусу бальсаміко, 1 ст. л. цукру, 4 філе по 200 г щільної білої риби, оливкова олія, рукола для подачі.
Приготування: у маленькій мисці акуратно змішати полуницю, м’яту, чилі, оцет і цукор. Поперчити за смаком і поставити в холодильник на годину. Розігріти сковороду на середньому вогні. Змастити рибу олією за допомогою пензлика і обсмажити протягом 4-5 хв. з кожного боку до золотистої скоринки і готовності. Викласти рибу на порційні тарілки, зверху покласти полуничним соус і подавати з руколою.