Відвар з гілок ожини
4 ст. л. гілок ожини залити 2 склянками окропу. Настоювати 2 години. Процідити. Цим чаєм багаторазово полоскати порожнину рота і горло при ангінах, тонзилітах і фарингітах.
Чай з гілок абрикоса
1 ст. л. подрібнених гілок абрикоса залити склянкою окропу. Варити 1-2 хвилини. Настоювати 1 годину. Процідити і вживати по чверті склянки 4 рази на день для зміцнення імунітету та захисних сил організму.
Настій з гілок берези
1 ст. л. молодих гілок берези подрібнити та залити 200 г окропу. Дати настоятися 1 годину. Пити по чверті склянки 4 рази на день. Цей настій використовують як жовчогінний, сечогінний і дезинфікуючий засіб.
Та його не можна вживати при гострих захворюваннях нирок, а також вагітним жінкам.
Відвар з молодих гілок верби
1 ст. л. подрібненої кори з молодих гілочок верби залити 0,5 л окропу, проварити на слабкому вогні 5-7 хвилин. Настояти півгодини. Вживати по 1 ст. л. 3 рази на день. Використовувати для лікування головного болю, невралгії, різних форм неврозу, подагри.
Чаї від грипу і простуди
При застуді або грипі завжди допомагають гарячі напої, а особливо чаї з лікарських рослин чи гілочок з додаваням меду.
Чай з квітів мати-й-мачухи
1 ст. л. свіжих квітів мати-й-мачухи залити склянкою окропу. Настояти 20-40 хвилин, процідити, додати 1 ч. л. меду. Пити гарячим по третині склянки тричі на день.
Малиновий чай
2 ст. л. листя сушеної малини залити 1 склянкою окропу, настояти 15-20 хвилин, процідити. Пити гарячим 2-3 рази в день.
Настій калини з медом
Свіжі або заморожені ягоди калини потовкти і змішати з медом, розбавити кип’яченою водою кімнатної температури. Вживати по 0,5 склянки 2-3 рази на день. Сприяє швидкому одужанню від простудних захворювань.
Підготувала Юля ТОМЧИШИН.