При будь-якій формі гастриту відмовтеся від жирного та копченого м’яса і риби, сала, смажених яєць. Утримайтеся від свіжих хлібобулочних виробів, великих макаронів, квасолі, гороху. Забудьте про шоколад, цукерки, торти і тістечка, спеції та гострі приправи, а ще про тверді й гострі сири. Всі ці продукти слід виключити з раціону на час лікування, а після одужання вживати в помірних кількостях.
А от правильний вибір при гастриті – продукти, що дають шлунку спокій. Їх вживання сприятиме нормалізації процесу виділення шлункового соку. Це, зокрема, закуски з нежирних сортів м’яса, сиру. Дієтичні сосиски і сардельки, нежирна риба теж можуть урізноманітнити ваше меню. З хлібобулочних виробів повинен бути присутнім тільки білий підсушений хліб, сухарі.
Можете потішити себе знежиреним цільним молоком. Цілком припустимі кисломолочні нежирні продукти. З жирів рекомендують вершкове масло і рафіновану рослинну олію. Яйця їсти тільки вареними «некруто» або ж приготованими на пару.
Овочі – один з найважливіших компонентів в раціоні хворого гастритом. Їх можна просто нарізати до столу, відварити або спекти. Фрукти вживати переважно солодких сортів і м’які. Їх теж можна запекти.
Чим же можна потішити себе з солодкого? Підійдуть желе, киселі, компоти, протерті ягоди і заварні креми.
Найбільш корисними вважають супи молочні, всілякі овочеві, з протертими крупами і грибні. Благотворно впливають на шлунок каші з усіх видів протертих іподрібнених круп.
Рекомендовані напої під час лікування гастриту – це какао з додаванням молока або вершків, неміцний чай і кава середньої міцності, розведена молоком.