Що приготувати з кабачків: 10 незвичайних рецептів

Що приготувати з кабачків: 10 незвичайних рецептів

Сезон  кабачків в повному розпалі, і господині поспішають потішити сім’ю перевіреними улюбленими, а також новими стравами із цих овочів. Адже кабачок – низькокалорійний і дієтичний продукт, він виводить з організму шлаки і токсини, а також зайву рідину і холестерин. Кабачки містять безліч вітамінів і мікроелементів і чудово омолоджують організм.

Запіканка з кабачками і сиром


Потрібно: два невеликих кабачки, 1 помідор, 100 г будь-якого сиру, 2 ст. л. борошна, 3 яйця, сіль, чорний перець, свіжа зелень і улюблені спеції.
Приготування: молоді кабачки (їх можна не очищати від тонкої шкірки) натерти на терці з великими отворами і покласти в глибоку миску. У цю ж миску покласти інші інгредієнти: борошно, яйця, сіль, перець і акуратно перемішати. Прикрасити страву кільцями із помідорів і помістити в гарячу духовку (не нижче 180 градусів) приблизно на пів години. Потім вийняти запіканку, посипати тертим сиром і пекти ще 5-10 хв. до рум’яної скоринки.

Кабачкова запіканка з фаршем і рисом

Потрібно: 2 невеликих кабачки, 200 г індичого фаршу (або будь-якого іншого), 100 г рису, 1 помідор, 1 яйце, пару ложок олії, сіль, чорний перець, мелений коріандр або інші спеції.
Приготування: насамперед треба відварити рис в солоній воді. У миску з вареним рисом покласти фарш і спеції. Все перемішуємо. Кабачки помити і нарізати кружечками. У змащеній олією, вершковим маслом або жиром формі акуратно розкласти кружечки кабачків, на них розподілити фарш з рисом, а на нього ще один шар кабачків. На останній шар кабачків викласти кружечки помідора та поставити в гарячу (180 градусів) духовку. Накрити форму фольгою і випікати приблизно 50 хв. Потім вийняти, зняти фольгу, посипати тертим сиром і допекти до готовності.

Кекси з кабачків з цибулею та беконом

Потрібно: 1 ріпчаста цибуля, 1 молодий кабачок, 1 ч. л. солі, 2 яйця, 1 ч. л. цукру, 1, 5 ч. л. розпушувача, ⅔ склянки борошна, 70 г бекону.
Приготування: спочатку наріжте ріпчасту цибулю дрібними шматочками, потім обсмажте її на олії, поставивши на середній вогонь, при цьому час від часу помішуйте. Обсмажте цибулю так, щоб вона стала хрусткою й рум’яною, або прозорою і м’якою. Далі натріть на дрібній терці кабачок, посоліть його, перемішайте і залиште на 3-5 хв. Потім розмішайте у мисці яйця з цукром. Всипте у цю суміш борошно з розпушувачем і перемішайте. Поріжте бекон на дрібні шматочки та вмішайте їх у тісто. Відіжміть руками сік із кабачка. Якщо кабачок молодий, після віджимання має залишитися 180-190 г м’якоті. Викладіть в миску з тістом віджатий кабачок із обсмаженою цибулею (разом з олією) й розмішайте. Після цього змажте формочки для кексів невеликою кількістю масла і трохи присипте борошном. Заповніть формочки тістом. Помістіть їх у духовку, розігріту до температури 200-220 градусів, і випікайте близько 12-15 хв., поки кекси не стануть рум’яними.

Кабачкова гармошка

Потрібно: 4 картоплини, 1-2 невеликих кабачки, 3-4 помідори, сира куряча грудка, 1 яйце, 2 зубчики часнику, 100 г сметани, пів склянки молока, 50 г сиру, сіль, перець, мелений коріандр, зелень.
Приготування: картоплю почистити і нарізати круглими пластинками шириною в пів сантиметра. Картоплю можна використовувати сирою, але краще всього заздалегідь відварити нарізані картопляні кругляшки, оскільки цей овоч запікається набагато довше кабачка і курки. Кабачки і помідори (бажано солодкі) порізати на такі ж тонкі пластинки. Курячу грудку нарізати тонкими пласкими шматочками. Викласти своєрідну курячо-овочеву “гармошку” в такій послідовності: пластинка кабачка, потім впритул до неї покласти кружечок картоплі, потім кружечок помідора, шматочок м’яса, і потім знову у такій самій послідовності. Коли гармошка буде готова (можна викладати по колу, а можна у вигляді декількох рядів), її трохи підсолити і поперчити. Потім приготувати соус: змішуємо молоко, сметану, яйця, тертий сир і подрібнений часник, додати трохи солі і перцю за смаком. Для аромату в соус можна покласти рубану зелень. Полити цим соусом кулінарну “гармошку”. Запікати в гарячій духовці близько 45-50 хв. Дати трохи охолонути і можна ставати до вечері!

Пухкі оладки з кабачків


Потрібно: 1 яйце, 1 середній кабачок, 100 г борошна, 100 мл кефіру, 1 цибулина, 4 ст. л рафінованої олії, 1/2 ч. л соди, кріп, сіль, перець.
Приготування: соду висипати в кефір, перемішати та відставити на кілька хвилин. Кислота погасить соду, так готові оладки вийдуть пухкими, та без стороннього присмаку. Кабачок натерти на великій тертці, цибулю та кріп подрібнити ножем. Для приготування тіста в мисці змішати яйце, сіль, перець та кефір з содою. Сюди ж відправити рафіновану олію й борошно. Замісити тісто. Потім додати подрібнені овочі та зелень. Добре перемішати. На суху розігріту пательню викласти ложкою тісто, формуючи круглий оладок. Обсмажити з обох боків.

Кабачок у паніруванні від Євгена Клопотенка
Потрібно: кабачок – 2 шт., панірувальні сухарі – 100 г, сир твердий – 50 г, яйце (жовток) – 1 шт., борошно – 100 г, сушений кріп – 1 щіпка, лимон (часточка або трохи лимонного соку) – 1/2 шт., олія (для смаження) – 3 ст. л., вода – 20 мл.
Приготування: кабачки (2 шт.) помийте і наріжте на стіки – прямокутники, розміром приблизно з вказівний палець. Приготуйте панірування. Просійте в миску 100 г борошна. Умочіть шматочки кабачків спочатку в борошні. Візьміть один жовток, додайте в нього приблизно 20 мл води і перемішайте. Потім умочіть кабачки в яйці. Натріть на тертці 50 г сиру і змішайте його зі 100 г панірувальних сухарів, умочіть кабачки в сухарі. Зробіть одразу багато заготувань. Розігрійте сковорідку з соняшниковою олією (3 ст. л.) і обсмажте кабачки в паніруванні по 2 хв. з кожного боку або до утворення золотистої скоринки. Під час подавання посипте сушеним кропом (1 щіпка) і полийте соком лимона (½ шт.).

М’ясні котлети з кабачком
Потрібно: м’ясо – 600 г, кабачок – 1 шт., цибуля – 1 шт., вершкове масло – 1 ст. л., панірувальні сухарі – 3 ст. л., зелень та спеції за смаком.
Приготування: перемолоти м’ясо. Викласти фарш в окреме місце. Додати натерті або нарізані цибулю та кабачок. Додати також зелені та вершкового масла. Сформувати котлети та смажити.

Сирний суп з кабачків
Потрібно: цукіні – 200 г, плавлений сир – 200 г, вершки – 200 г, бекон – 20 г, спеції за смаком.
Приготування: у каструлі на невеликому вогні доводимо до кипіння овочевий бульйон з кабачками, натертими на крупній тертці. Додаємо вершки, натертий плавлений сир і спеції. Доводимо до кипіння і знімаємо з вогню. Перетворюємо суп за допомогою блендера в пюре. Накладаємо в тарілку, прикрашаємо підсмаженим беконом і насінням.

Грабен з кабачків

Потрібно: 2 кабачки (великі), 2 помідори, 80 мл соусу песто, 200 г твердого сиру, сіль, перець – за смаком.
Приготування: грабен – одна з улюблених страв французів. Якщо коротко, то це страва (зазвичай на основі овочів), запечена в духовці до утворення апетитної скоринки. Отож, розігрійте духовку до 190°С. Змастіть дно і боки скляної форми для запікання олією. Помідори і кабачки наріжте тонкими кружечками і викладіть у форму в один шар. Зверху змастіть песто, посоліть і поперчіть, посипте тертим сиром. Запікайте протягом 45 хв. Подавайте гарячим.

Кабачковий торт з помідорами


Потрібно: 1 кг кабачків, 4 ст. л. борошна, 3 яйця, 4 помідори, 3 зубчики часнику, 700 г домашнього майонезу, зелень, сіль, перець.
Приготування: почистити кабачки, натерти їх на грубій тертці і відтиснути сік. Додати до кабачків яйця, сіль, чорний перець і борошно. Гарненько перемішати тісто – воно не повинно бути з грудочками. При потребі додати ще муки. На розігріту сковороду вилити млинцеву порцію на всю поверхню сковороди. Обсмажити кабачкові млинці з двох сторін до появи золотистої скоринки. Помідори нарізати тонкими кільцями. Подрібнити зелень та часник. У посудині змішати майонез із зеленню і часником – це буде соус для торта з кабачків. Коли кабачкові млинці охолонуть, приступаємо до фінального етапу. Потрібно покласти млинець на блюдо, намазати тонким шаром соусу, викласти кільця помідорів і накрити наступним млинцем. Повторювати дії, поки всі млинці не закінчаться. Торт з кабачків стане чудовою літньою закускою на вашому столі. Перекладати ви можете його помідорами, грибами, сиром чи навіть фаршем.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *