Від неї страждає кожен третій житель планети. Вона може маскуватися під застуду, а спровокувати її може склянка молока. Іноді від цього можна померти. Усе це – про “звичайну” алергію.
Алергія може розвинутися на будь-що
– Дійсно, побутує думка, що це розплата людини за скупченість проживання, отруєння навколишнього середовища, зміну способу життя, стреси. Насправді ж алергія була описана ще в працях Гіппократа (“алергія” з грецької – це “інша реакція”). На жаль, кількість людей, які з нею стикаються, невпинно зростає.
– Це специфічна реакція людини на звичайні речовини, з якими ми щодня стикаємося (алергени). Здатність до розвитку алергічних хвороб передається по спадковості, але тільки здатність, а не самі хвороби.
– На будь-що! Зокрема, на пил і шерсть тварин, побутову хімію, цвітіння дерев, різні продукти, ліки, навіть на сонце або холод. Справжня алергічна реакція проявляється дуже швидко після контакту з алергеном, буквально за лічені хвилини, але якщо вона наростає поступово, то її часто не відразу помічають. Тип реакції залежить від імунної системи людини. У рідкісних випадках алергія може бути небезпечною для життя і спричинити анафілактичний шок.
– Прояви алергії теж дуже різноманітні. Від невеликого почервоніння, висипу й сверблячки – до величезних пухирів, що призводять до відшарування шкіри. Від легкого нежиттю і першіння в горлі – до ядухи і нападів бронхіальної астми. Іноді можуть розвинутися ураження нирок, суглобів, серцевого м’яза. Найбільш класичними і яскравими реакціями є алергічний риніт і кропив’янка. До речі, період гострої кропив’янки при ненаданні допомоги може призвести до смерті.
– Скажу, що алергенних продуктів не буває, є перелік продуктів, які в тих чи інших регіонах світу статистично частіше стають алергенними для певних осіб, що мають генетичну готовність для такої реакції. У дітей, як правило, з часом формується толерантність до цих продуктів, тобто алергія до них зникає. Серед продуктів – це яйця, молоко, пшениця для малюків, а для дорослих – на першому місці горіхи, зокрема арахіс, риба, приправи. Щодо шоколаду, цитрусових, полуниці, всього червоного або фіолетового – то тут теж є застереження. Важливо, що харчові продукти у дорослих є “другорядними” алергенами, а основними вважаються епідермальні, тобто епітелій тварин, пилок рослин і алергени кліщів домашнього пилу.
Люди роками лікують застуду, а мають алергію
– Ви говорите про антигістамінні препарати. Так, це найвідоміші і популярні протиалергічні засоби. Їх справді застосовують у величезній кількості, часто необґрунтовано і безконтрольно, адже при звичайних дозах непомітно побічних реакцій. Антигістаміни першого покоління викликають сонливість, сухість слизових, біль у животі. Водночас, вони незамінні в гострих ситуаціях. Але, звичайно, в більшості випадків необхідно застосовувати, але лише за призначенням лікаря, антигістаміни другого покоління, до яких належать такі ліки, як кларитин, кестин, еріус, телфаст, зіртек, ксізал. Також при алергічних захворюваннях важливими і незамінними є глюкокортикостероїди. На жаль, попри сучасні досягнення фармакології, боязнь застосування гормональних препаратів продовжує переслідувати не тільки багатьох пацієнтів, але навіть окремих лікарів.
– Зазвичай необхідні антигістамінні препарати. Але використовують й інші засоби для конкретних симптомів: при риніті – назальні спреї місцевої дії, при астмі – спеціальні бронхолітики або препарати, що розширюють бронхи, при дерматиті, який теж може бути проявом весняної алергії, використовують зовнішні засоби.
– Так і є, і саме тому багато хто не звертається до алерголога, незважаючи на повторення нездужання в одну і ту ж пору року. Люди роками лікують застуду, а мають алергію, яка, якщо її не лікувати, може перерости в цілий “букет” проблем. Взагалі, наявність будь-якої алергічної хвороби, особливо в ранньому віці, є сигналом про можливу зміну органу-мішені алергії. Таким може стати, приміром, бронхіальне дерево, тобто може розвинутися бронхіальна астма.
– На жаль, доведеться повестися радикально: хочете жити без алергії – живіть без кішки. І навіть тоді ще півроку алерген буде присутній в квартирі. Я теж дуже люблю тварин і щиро співчуваю таким людям.
– Таке може статися, це називається елімінаційною дієтою. Цим принципом користуються при лікуванні дітей раннього віку, виключаючи з раціону на термін від шести місяців до двох років окремі продукти, алергія на які доведена.
Вирок на все життя чи надія є?
– Якщо в сім’ї немає схильності до алергії, мамі слід харчуватися так, як вона хоче. Сьогодні немає жодного доказу того, що конкретне харчування вагітної збільшує ймовірність прояву алергії у немовляти. Але дитину після народження ні в якому разі не можна догодовувати звичайною сумішшю, якщо молока буде недостатньо або воно зникне. Використовують тільки спеціальні профілактичні суміші з індексом ГА (гіпоалергенна). Загалом, харчування матері та дитини має чіткі встановлені критерії. Отже, треба слухати порад свого сімейного лікаря. Що стосується міфів, то це те, що грудне молоко матері може бути алергеном для дитини.
– Я вже згадувала, що алергію можна “перерости”. І це трапляється дуже часто, тому ще в дитинстві малюкам, які мають схильність до таких реакцій, слід створити безалергенні умови, щоб імунна система сама впоралася. Однак, тут особливо важливий принцип “не нашкодь”, тож потрібне активне спостереження сімейного лікаря. На жаль, якщо у дітей після 3-5 років, у підлітків чи дорослих проявляється алергія до пилку рослин або мікрокліщів домашнього пилу, то толерантність вже не розвивається. Але є вихід і в цій ситуації. Чутливість можна знизити настільки, що симптоми хвороби будуть дуже слабкими або зовсім не будуть проявлятися. Я говорю про алергенспецифічну імунотерапію або алерговакцинацію. Це лікування за певними схемами самими алергенами, очищеними в спеціальних умовах.
– Для профілактики алергічних проявів потрібно створити умови, аби максимально зменшити контакт з алергенами, проводити регулярне вологе прибирання, стежити за функціонуванням шлунково-кишкового тракту, ліквідувати осередки хронічної інфекції в організмі.