Українські маслини – неймовірні осінні рецепти зі сливами

Українські маслини – неймовірні осінні рецепти зі сливами

Знаєте, до чого сняться стиглі сливи? Виявляється, до швидкоплинної радості. Можна і самостійно здогадатися: наяву все, що пов’язаное з приготуванням слив, дійсно обіцяє радість, причому не обов’язково швидкоплинну. Зараз сезон слив, тож ми відібрали найкращі рецепти – десерти, варення, маринади і не тільки!

Знаменитий сливовий пиріг за рецептом з Нью-Йорк Таймс

Рецепт цього пирога публікувався в газеті “New York Times” щорічно в період з 1983 по 1995 роки. на численні прохання американських домогосподарок, випробовуючи терпіння тодішнього редактора. Нарешті, воно (терпіння, тобто) у багатостраждального редактора трісло, і він надрукував рецепт в останній раз з проханням заламінувати його і повісити на двері холодильника.


Потрібно: цукор (+ 2 ст. л. на посипання) – 3/4 скл., масло вершкове (або маргарин) – 113 г, борошно пшеничне – 1 скл., яйце куряче – 2 шт., розпушувач тіста – 1 ч. л., сіль – 1 дрібка, сливи (сорт “Угорка”) – 12 шт, кориця – 1 ч. л.
Приготування: збити масло з 3/4 ст. цукру. По одному додати яйця, сіль. Збити ще раз. Ложкою вмішати муку, перемішану з розпушувачем. Не до фанатизму! Як бачите, тісто досить густе. На цьому етапі включаємо духовку на 175-180 градусів. Форму змастити маслом, присипати борошном, викласти тісто, розрівняти. (У нас форма діаметром 24 см). Сливи розділити на половинки. Зверху, не вдавлюючи, розкласти половинки слив. Змішати 2 ст. л. цукру з 1 ч. л. кориці. І присипати цукром сливи. Ставимо в добре розігріту духовку і випікаємо 40-45 хв. до хрусткої скоринки. Цукор на сливах карамелізуєтся. Виглядає пиріг приголомшливо. Подавати бажано теплим з кулькою ванільного морозива.

Шоколадний пиріг зі сливами
Потрібно: 4 яйця, 220 г темного шоколаду, 150 г борошна, 2 ст. л. какао-порошку, 120 г цукру, 150 г вершкового масла, 1 ч. л. розпушувача, щіпка солі, 6-7 штук великих слив.
Приготування: у мисці збити розм’якшене вершкове масло і цукор. Додати по одному яйця, ретельно збиваючи після кожного. До суміші додати розтоплений на водяній бані або в мікрохвильовій печі шоколад, перемішати. Додати какао, сіль – перемішати. Потім всипати просіяне разом з розпушувачем борошно, перемішати. У змащену олією роз’ємну форму діаметром 21 см потрібно викласти тісто, зверху викласти половинки слив, злегка вдавивши їх в тісто. Відправити в розігріту до 180 град. духовку на 45-50 хв.

Українські маслини


Потрібно: 10 кг слив, 10 штук лаврового листка, 10 шт. гвоздики, 10 горошин запашного перцю, 10 горошин чорного перцю, 1 ст. л. кориці. Для сиропу – 3,5 кг цукру, 1,5 літра 9% оцту, 3 ст. л. солі.
Приготування: ретельно промийте сливи, проколіть їх виделкою. Потім помістіть в ємність і перемішайте їх зі спеціями. Прокип’ятіть сироп і залийте плоди та залиште на 3 дні. На четверту добу злийте сироп в окрему ємність, заново його закип’ятіть і залийте сливи ним знову. На 5-6 добу повторіть процедуру з сиропом. А на сьому добу знову злийте сироп, прокип’ятіть його, залийте ним сливи і закрийте в банках. Мариновані сливи готові до вживання, особливо смачною закуска буде взимку!

Пікантні сливи з часником


Потрібно: 500 г слив, 100 г цукру, 30 мл оцту, 500 мл води, 2 горошини запашного перцю, 2 шт. гвоздики, зубчики часнику – залежно від кількості слив.
Приготування: промийте сливи, очистіть їх від кісточок, розкривши сливи навпіл, але не розрізаючи. Якщо зубчики часнику маленькі, їх можна використовувати цілком, якщо ж великі, то нарізати зубчик уздовж на кілька частин. У кожну сливу потрібно вкласти по шматочку часнику, і обережно відправити їх у банку. Для маринаду вилийте воду в каструлю, додайте цукор, гвоздику, запашний перець і доведіть суміш до кипіння. Влийте оцет в сироп. Зніміть маринад з вогню, відразу залийте ним сливи в банках і залиште в такому вигляді заготовку при кімнатній температурі на 12 годин. Далі злийте маринад зі слив, прокип’ятіть його знову. Залийте фрукти гарячим маринадом. Закрити банки стерильними кришками, перевернути догори дном, і в такому вигляді треба дати сливам охолонути.

Ткемалі по-грузинськи


Потрібно: 2,5 кг слив сорту угорка (венгерка), 0,5 кг солодкого червоного перцю, 3-6 перчин гіркого перцю, 2-3 головки часнику, склянка цукру, 2 ст. л. солі, 30 г спецій «хмелі-сунелі».
Приготування: сливи відділити від кісточки. Перець та часник почистити й ретельно помити. Потім вам знадобиться блендер-млинок із ножами (в кого немає, цілком можна обійтися м’ясорубкою, але перекручувати все доведеться двічі). Закинути у нього всі овочі й перетерти їх на кашку. Викласти овочеве пюре у каструлю, додати цукор, сіль та хмелі-сунелі. Тут все залежить від ваших уподобань і смаку самої сливи! Але соус повинен бути саме кисло-солодкий. Тільки не переборщіть із сіллю і цукром, адже вони не розчиняться моментально! Нехай маса трохи постоїть, просочиться, сіль і цукор добре розчиняться, а наприкінці ви вже доведете смак до досконалості. Довести соус до кипіння (мають з’явитися маленькі вулканчики). Після цього кип’ятити хвилин 15-20, часто й активно помішуючи, щоб суміш не підгоріла. Потім ще гарячою розлити в заздалегідь простерилізовані і сухі банки або пляшки (найкраще підходять скляні пляшки від магазинних соків і кетчупів, або баночки від томатної пасти). Заливати слід по самий краєчок горлечка. Швидко щільно закатати (можна кришками, які загвинчуються, або звичайними металевими). Накрити ковдрою і залишити до ранку. Зберігати, як і будь-яку консервацію.

Сливове варення з корицею від Євгена Клопотенка


Потрібно: слива – 1 кг, цукор – 500 г, кориця – 2-3 палички.
Приготування: сливи помийте, очистіть від кісточок і перекладіть в каструлю з товстим дном. Засипте цукром і залиште на 20 хв. Поставте каструлю на маленький вогонь і доведіть до кипіння, додайте палички кориці та варіть 10-15 хв. Розкладіть по стерильних банкам і закатайте кришками. Загусне воно згодом!

Сливове варення з м’ятою і корицею
Потрібно: 1 кг слив, 1 гілочка м’яти (можна більше, на ваш розсуд), 0,3 ч. л. кориці або паличку кориці, цукор – 500 г (якщо слива кисла, то до 1 кг).
Приготування: вимийте сливи, дайте стекти воді, очистіть від кісточки, розділіть на шматочки і покладіть в глибоку ємність, бажано алюмінієву. Кожен шар слив потрібно пересипати цукром. А основну його частину засипте зверху. Залиште на 4 години, щоб сливи пустили сік. Поставте ємність зі сливами на середній вогонь, не перемішуючи, доведіть до кипіння. Кип’ятити потрібно 5 хв. Вимкніть вогонь і дайте варенню охолонути. Таку процедуру кип’ятіння та охолодження повторіть 2-3 рази залежно від соковитості слив. У момент останнього нагрівання варення зв’яжіть паличку кориці і гілочку м’яти, опустіть в варення після закипання і варіть 15 хв. Дістаньте прянощі, а варення розлийте в стерилізовані банки.

Клафуті зі сливою


Потрібно: 400 г слив, 1 склянка молока, 1 склянка муки, 2 яйця, 1 ст. л. вершкового масла, 4 ст. л. цукру, 10 г ванільного цукру, 1 ст. л. цукрової пудри, щіпка солі.
Приготування: сливу помийте, обсушіть, видаліть кісточки і поріжте невеликими шматочками – часточками, пластинками або довільної форми. Приготуйте тісто. Збийте яйця з цукром. Додайте у яєчно-цукрову суміш просіяне борошно, ванільний цукор, сіль і молоко. Перемішайте до однорідності. Тісто має вийти рідким, із консистенцією як для млинців. Форму для випічки змастити маслом або застелити папером для випікання. Викласти сливи, трохи присипавши їх цукром. Взагалі кількість цукру можна корегувати залежно від солодкості слив. Залити сливи тістом і відправляти у розігріту до 170°С духовку. Через 15 хв. зменшити температуру до 150°С. Клафуті зі сливою готується приблизно 40-50 хв. Готовність пирога перевірте зубочисткою – якщо вона суха, клафуті готовий. Посипати цукровою пудрою і подавати теплим або холодним.

Печені сливи з йогуртом та гречаною хрусткою посипкою

Потрібно: 1,2 кг слив (кожну розрізати навпіл, кісточки видалити), 1 паличка кориці (поламати), 1 зірка бадьяну (поламати), 2 ст.л. коричневого цукру. Для хрусткої посипки: 30 г пшеничного борошна, 50 г гречаного борошна, 70 г чищених лісових горіхів (можна замінити будь-якими), підрум’янити у духовці, 50 г вершкового масла, 1 ч. л. меленої кориці, 40 г коричневого цукру.
Крім того: 6 ст. л. апельсинового лікеру (можна обійтися без нього), 12 ст. л. густого натурального йогурту, 60 г чищених лісових горіхів (можна замінити будь-якими, підрум’янити у духовці).
Приготування: духовку розігріти до 180 ᵒС. Усі інгредієнти для посипки помістити в чашу блендера й збити до утворення грудок. Велике деко застелити пергаментом й викласти всю масу просто на пергамент, дещо розрівнюючи. Вставити деко до розігрітої духовки. Посипка повинна підрум’янитись, дістати деко з духовки. Залишити вистигати. Тим часом сливи, цукор та спеції помістити у глибокий жаротривкий посуд, вставити до розігрітої духовки й пекти 20-25 хв., поки сливи дещо зм’якнуть. Дістати з духовки й видалити цілі спеції. Перед подачею скласти десерт. Для цього сливи розподілити у глибокі миски, при бажанні, додати до кожної порції по 1 ст.л. апельсинового лікеру й перемішати. Зверху на кожну порцію викласти по 2 ст. л. натурального йогурту. Щедро посипати зверху хрусткою посипкою та рештою лісових горіхів, дещо їх потовкши перед подачею.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *