Ягідна феєрія: корисно, оригінально, смачно

Ягідна феєрія: корисно, оригінально, смачно

Ягідний сезон – у розпалі! У саду і на ринку розмаїття черешень, вишень, поричок. З’явилася вже чорниця і малина. Тож, дорогі господині, вперед – творити кулінарні шедеври!

Завиванець бісквітний з малиною

Потрібно: 4 ст. л. борошна, 4 яйця, 4 ст. л. цукру, 2 пачки ванільного цукру, 1 склянка сметани, 1 ч. л. желатину, 200 г малини.

Приготування: з білків і цукру збити тверду піну, додавати по одному яйцю і по ложці борошна, далі збиваючи. Готове тісто вилити на широке деко, вистелене змащеним пергаментом. Спечене тісто відразу викласти на чистий вогкий рушник і завинути в рулет. Желатин замочити в кількох ложках води, коли набухне, підігріти до повного розчинення (не доводити до кипіння). Сметану легко збити й вимішати з желатином і ванільним цукром. Розгорнути рулет, помастити збитою сметаною, на сметану викласти ягоди малини й знову завинути в рулет. Посипати цукром-пудрою і поставити на 20-30 хв. у холодильник.

Крихкий пляцок з фруктами

Потрібно: 3 скл. борошна, 250 г маргарину, неповна склянка цукру, 2 жовтки, 4 білки, цукор-пудра, 0,5 кг фруктів або ягід.

Приготування: борошно посікти з маргарином, додати цукор і жовтки, замісити тісто. Якщо тісто занадто тверде, додати трошки сметани. Поставити на годину в холодильник. Потім тісто розкачати, викласти на змащене деко й випікати за температури 200 градусів, щоб легенько зарум’янилося. Вийняти з духовки й викласти на тісто приготовлені фрукти (помиті, осушені, без кісточок). Білки збити з цукром на тверду піну, вкрити нею фрукти. Поставити в духовку, поки піна трохи підсохне.

Ягідні кексики

Потрібно: 400 г борошна, 100 г маргарину, 200 г цукру, 200 г сметани, 1 яйце, 1 пачка порошку до печива, по кілька ложок різних ягід: малини, порічки, ожини.

Приготування: розігрітий до кімнатної температури маргарин збити зі сметаною і яйцем, окремо перемішати борошно, цукор і порошок до печива. Усе з’єднати, вимішати, додати ягоди й перемішати. Тісто викласти у змащені формочки й випікати в духовці за температури 180 градусів 15-20 хв.

Пісочний пиріг з вишнями

Потрібно: 350 г борошна, 150 г масла або маргарину, 5 яєць, 250 г цукру, лимонна цедра, ванільний цукор, 500 г вишень (черешень).

Приготування: маргарин посікти з борошном, додати 100 г цукру, жовтки, ванільний цукор і замісити тісто. Розкачати його завтовшки 1 см і викласти в бритванку (змащену або вистелену пергаментом), зверху викласти вишні без кісточок. Випікати в духовці за температури 240 градусів 35 хв. Із білків і решти цукру збити круту піну й вкрити ними ще гарячий спечений пляцок. Поставити на кілька хвилин у духовку, щоб підсохла піна.

Вишнево-бананове морозиво

Потрібно: 3 банани, 200 г вишні, 6 фініків, кориця, 1 ст. л. какао.

Приготування: очистити банани від шкірки і подрібнити в блендері. Якщо суміш вийде дуже густою, додати 2-3 ст. л. води. Залити фініки теплою водою і відставити на 10 хв., дістати кісточки. Збити в блендері фініки, вишню без кісточки і корицю. Змішати обидві маси, додати какао і відправити морозиво в холодильник на 30 хв.

Кавові мафіни з вишнею

Потрібно: 200 г вишні, одне яблуко, одне яйце, 100 г вівсяних пластівців, 200 мл нежирного кефіру, 2-3 ст. л. міцної кави, стевія для підсолодження або півсклянки цукру, 1 ч. л. розпушувача, кориця, мигдальна стружка.

Приготування: залити вівсянку кефіром і залишити на 15 хв. Потім додати в отриману суміш натерте яблуко, яйце, стевію, вишню, розпушувач, каву і корицю. Перемішати всі інгредієнти і залишити на 15-20 хв. Помістити тісто в форми для випікання мафінів і прикрасити мигдальною стружкою. Випікати 30 хв. при температурі 190 градусів.

Ягідний квас

Потрібно: 300 г червоних порічок, по 100 г білих порічок і смородини,1 пучок м’яти, 2,5 л води,1 скл. цукру, 0,5 ч. л сухих дріжджів.

Приготування: ягоди (мож­на використати будь-які) перебрати, помити, розтовкти. Закип’ятити воду, додати м’яту, варити 1-2 хв., вимкнути. Додати ягоди, накрити кришкою, залишити на 12 год. Відтак процідити через 2 шари марлі, додати цукор і дріжджі, вимішати, накрити марлею і залишити у теплому місці на 12 год., відтак процідити і поставити у холодильник.

Вишневий джем

Потрібно:  1 кг вишень, 0,7 кг цукру, 40 г пектинового порошку, 200 г цукрової пудри.

Приготування: неперезрілі вишні промити, обсушити, видалити кісточки.

Додати трохи води, швидко довести до кипіння, варити 10–15 хв. Додати пектиновий порошок, змішаний з цукровою пудрою, варити ще 3 хв.

Потім всипати дрібними порціями цукор, не перериваючи кипіння, і варити, доки джем не почне желеподібно загусати. У кінці варіння зібрати піну. Гарячий джем розкласти в стерильні сухі банки, закатати.

Смарагдове агрусове варення

Потрібно: 1 кг аґрусу,1,5 кг цукру, 10 вишневих листків.

Приготування: не зовсім зрілий аґрус треба промити та перебрати. Дрібні ягоди можна залишити цілими, великі надрізати збоку і видалити шпилькою насіння з частиною м’якоті. Перекласти аґрус промитим вишневим листям, обдати окропом і залишити в прохолодному місці на 8-10 год, доки пустить сік.

Приготувати сироп із 2 скл. процідженого соку й цукру, закип’ятити.

У киплячий сироп помістити підготовлені ягоди, видаливши вишневе листя, зняти посуд з вогню і залишити на 2-3 год. Після витримки довести варення для кипіння, зняти з вогню, дати охолонути. Потім варити до готовності й охолодити якнайшвидше, щоб варення не втратило колір. Охолоджене варення розкласти у чисті сухі банки, накрити пергаментним папером або кришкою, обв’язати і зберігати в прохолодному місці.

Чорничний кекс

Потрібно: 1 скл. чорниць (свіжих або заморожених), 3 яйця, 1 скл. цукру, 100 г масла або маргарину, 200 мл сметани, 2 скл. пшеничного борошна, 2 ч. л.  розпушувача для тіста, цедра половини лимона, ваніль на кінчику ножа, цукрова пудра для посипання.

Приготування: яйця змішати з цукром та збити міксером у густу піну. Масло (маргарин) розтопити та охолодити, додати до яєчної маси. Туди ж влити сметану та продовжувати збивати на невеликій швидкості. Борошно просіяти, додати розпушувач і перемішати. Поступово додати суху масу до рідкої і ще раз добре перемішати, щоб не було грудочок. Тісто має вийти консистенції густої домашньої сметани. В останню чергу до тіста додати промиті та перебрані чорниці (якщо заморожені, не розморожувати) і обережно перемішати, щоб розподілилися рівномірно.

Форму для кексу змастити будь-яким жиром та присипати борошном. Викласти туди тісто і поставити у розігріту до 180-190 градусів духовку. Випікати приблизно 40 хв. до утворення рум’яної поверхні (перші 20 хв. духовку не відчиняти!). Дістати готовий кекс із духовки, дати трішки схолонути і звільнити від форми. Посипати цукровою пудрою, можна прикрасити свіжими ягідками чорниці та листочками м’яти.

За цим же рецептом можна випікати кекс і в мультиварці. Для цього лише варто вибрати режим «випікання» та час 60 хв.

Американські мафіни з чорницею

Потрібно: суха частина: 250 г просіяного борошна, 200 г цукру, 2 ч. л. розпушувача, 0,5 ч. л. солі, 0,25 ч. л ваніліну, мускатного горіха або інших мелених спецій. Рідка частина: 1 яйце, 100 г рафінованої олії, 180 мл кислого молока чи кефіру. Начинка: 0,5-1 скл. свіжих або заморожених чорниць чи інших ягід, фруктів або горіхів.

Приготування: у мисці з’єднати всі сухі інгредієнти, ретельно перемішати.

У другій мисці перемішати, але не збивати, рідкі складники. Вилити рідку масу в суху (не навпаки!), перемішати силіконовою чи дерев’яною лопаткою.

Зробити лише 10–15 рухів лопаткою: однорідна маса не потрібна. Якщо ягоди заморожені, розморожувати їх не потрібно. Кількома рухами вмішати їх у тісто. Щоб ягоди рівномірно розподілилися у тісті, заздалегідь трохи притрусити їх борошном і перемішати. Щоб мафіни були з шапочкою, тіста у форми класти майже до країв. Керамічні або металеві форми змастити маслом, із силіконовими цього робити не треба. У форми можна покласти спеціальні   паперові вкладки для кексів.

Одразу поставити мафіни в духовку, розігріту до 200–205 градусів. Випікати 15 хв. (може знадобитися трішки більше часу). Вимкнувши духовку, не поспішайте виймати мафіни, відчиніть дверцята і дайте випічці постояти там кілька хвилин. Потім вийняти, дати мафінам кілька хвилин охолонути у формах, а відтак викласти на решітку.

Сирна запіканка у мультиварці

Потрібно: 400 г кисломолочного сиру найвищої жирності, 200 г чорниць (можна замінити іншими ягодами), 1 скл. цукру, щіпка солі, 3 яйця, 3 ст. л. манки,1 пакетик ванільного цукру, 0,5 ч. л. соди, цедра одного лимона, 1 ст. л вершкового масла, цукрова пудра, листочки м’яти.

Приготування: яйця збити з цукром і сіллю в пишну світлу масу міксером.

Сир перетерти через сито або пропустити через м’ясорубку, щоб не було грудочок. Додати сир до яєць, добре вимішати. Додати манку, ваніль, цедру і соду. Залишити сирну масу на 15 хв., щоб манка розбухла і сода почала реагувати з сиром. Дно і стінки чаші мультиварки змастити маслом, притрусити манкою. Викласти сирну масу, зверху викласти ягоди. Обрати режим «випічка», час -1 год. Після звукового сигналу відразу запіканку не виймати, дати постояти 30-40 хв., і тільки тоді дістати з допомогою решітки для пароварки. Охолодити випічку на решітці, притрусити цукровою пудрою, прикрасити листочком м’яти.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *