ЗБИРАЄМО АКУРАТНО
Для зберігання годяться не всі яблука, а тільки акуратно зібрані, без ознак псування, гнилі, червивості, побитості. Навіть подряпане яблуко може загнити, попсувавши життя і прилеглих сусідів.
ЯБЛУКА НЕ ОБТИРАТИ!
Неблискучий бочок яблука – це його захисна плівка, природний віск, що охороняє від псування. Тому обтирати його, а тим більше мити – у жодному разі не можна!
ЗНАЙДІТЬ ЯЩИКИ
Кращий спосіб зберігання – в “дірявих” ящиках, можна пластикових, у яких зберігаються фрукти в магазинах.
НЕ НАВАЛЮЙТЕ ЯБЛУКА З ВЕРХОМ!
Намагайтеся не скидати всі яблука в купу. Найкраще, щоб у ящиках було два шари, максимум три. Стежте, щоб ніжки-гілочки не прокололи бік сусіда. Оптимальний варіант, щоб плодоніжки дивилися нагору або злегка вбік.
ЗАКУТАЙТЕ
Найкраще обгорнути кожне яблуко тонким папером – так ви охороните їх від випадкових ударів, а папір забере зайву вологу.
ГОЛОВНЕ – ТЕМПЕРАТУРА
Найскладніше – знайти місце зберігання. Оптимальна температура зберігання для всіх сортів яблук +3, +5 градусів, не вище. Тоді фрукти довше збережуть соковитість. Сухе місце теж не підходить – потрібна середня вологість (у занадто вологому приміщенні яблука теж довго не пролежать – згниють).
НЕ ЗМІШУЙТЕ З КАРТОПЛЕЮ!
Яблука не дуже люблять сусідства, тому ставити їх в одному льосі з картоплею та морквою не варто. По-перше, виділюваний ними особливий газ змушує все навколишнє швидше поспівати, тобто картопля, морква можуть почати стрімко дозрівати, наче навесні. Тобто, вони стануть в’ялими. А яблука можуть просочитися неприємним запахом від овочів.