Зелена ферма… у багатоповерхівці: тернополяни об’єдналися і вирощують живу корисну їжу в однокімнатній квартирі (ФОТО)

Про творчу майстерню «ЯRостОК» я дізналася із фейсбуку. Зацікавила незвична ідея, яскраві фото зелені та цікава інформація про живу їжу, що дуже корисна для людського організму. Вирішила не лише побачити все на власні очі, але й скуштувати продукцію, яку так натхненно і щиро популяризують тернополяни.

«Навіть 50 грамів пророслого зерна щодня принесуть користь людині»

Зелену ферму обладнали в однокімнатній квартирі. Мікрозелень горошку, соняшника та конюшини вирощують вертикально. У спеціальних лотках пророщують зерна пшениці, вівса, ячменю, соняшника. Вся ця конструкція  обладнана системою поливу, виглядає вона надзвичайно цікаво. Це ніби невеличка  грядка у звичайній міській квартирі.

Творча майстерня «ЯRостОК» – це соціальний експеримент, об’єднання людей, які люблять природу і хочуть жити у гармонії з нею.

«Наша мета – поєднати творчість, працю, приносити користь суспільству, а також мати можливість отримувати необхідний мінімальний рівень матеріального самозабезпечення для себе і своїх близьких в умовах міста», – заявляють учасники проекту. Вже за кілька місяців роботи вони змогли цього досягти і тепер радо розповідають про свої напрацюваннями іншим.

Здоровий спосіб життя і корисна їжа поступово стають популярними в Україні. Тому ідея тернополян має хороші перспективи на майбутнє.

– Звичайно, для когось ми виглядаємо диваками, але якщо це корисно, чому не випробувати і не поділитися з іншими, – розповідає один із засновників «ЯRостОК»  Олег Гром. – Наша ціль не стільки, щоб в нас купляли продукцію, а щоб звернути увагу людей, що є така проста річ – і ви можете цим зайнятися. Це як альтернатива продуктам, які ми купуємо в супермаркеті. Варто щодня включити в раціон п’ятдесят грамів зерна – і це вже принесе вам велику користь.

«Їмо живу їжу і взимку не хворіємо»

Тернополяни надзвичайно відповідально ставляться до своєї роботи. Вертикальні ферми для пророщування сконструювали самотужки – все налаштували і відрегулювали, щоб отримувати якісний продукт. Зерно, яке використовується для пророщування, вирощене без застосування хімікатів. Є навіть відповідний сертифікат, еквівалентний стандарту Європейського Союзу, що це засвідчує. Вода для виробництва – джерельна.

– «ЯRостОК» – це творча майстерня. Жива їжа – це основа харчування, – додає Олег Гром. – Ми те, що ми їмо, і ми на цьому будуємо власну справу. Це перший рівень самозабезпечення, і він себе виправдав. Ми платимо податки. Я, як підприємець, зареєстрований офіційно. Ми оплачуємо оренду квартири, поточні витрати, і вже щось заробляємо.

«ЯRостОК» – це справа з душею, команда, яка любить свою роботу. Паперові горнятка, у яких доставляють пророщені зерна,  розмальовують власноруч. Ще тут виготовляють ярбокси вирощування мікрозелені, які максимально прості і зручні у використанні, кожен може встановити їх у своїй оселі.

Тернополянин Євген придбав ярбокс для своєї родини і тепер вони мають можливість самотужки вирощувати мікрозелень та пророщувати зерно.

– Про те, чи відчуваємо користь від живої їжі, ще рано говорити, але точно вона піднімає настрій, – каже він. – Дуже цікаво спостерігати за тим, як росте зелень, це відбувається дуже швидко – просто на очах, і це насправді милує око.

Також вже з’явилася настільна гра «ЯRостОК», яка допоможе відволікти і дітей, і дорослих від мобільних гаджетів і зацікавити чимось новим.

Засновники «ЯRостОК» переконані, жива їжа допоможе відновити зв’язок з природою.

– Сучасні люди не ходять босі, більшість живе у багатоквартирних будинках, ми втрачаємо гармонію з навколишнім світом, – каже Олег Гром. – Сьогодні пройти пішки одну зупинку стає важко, телевізор нам замінює спілкування, а  мобільний – всю довколишню природу. Ми ж вирощуємо і популяризуємо живу їжу, яка дає людині життєву енергію, здоров’я, сили і багато користі. Ми переконалися на власному досвіді, що жива їжа позитивно впливає на здоров’я. У мене двоє дітей, у напарника – троє. У наших сім’ях ця зима минула без хвороб. Звичайно, для нашого менталітету такий спосіб харчування не зрозумілий. Українські ґаздині люблять готувати багато – насмажити, наварити всього. Наша їжа значно простіша. Ми завжди обідаємо тут разом з хлопцями. Наріжемо собі салатику, візьмемо пророслого зерна, поллємо трішки олією і смакуємо.

І смачно, і красиво

Проросле зерно і мікрозелень сьогодні для багатьох з нас залишаються ноу-хау. Насправді виростити їх вдома може кожен мешканець багатоповерхівки і регулярно споживати. Зерно для пророщування і насіння для мікрозелені можна сьогодні легко купити. Та й технологія зовсім не  складна. Якщо є бажання, то можна це зробити самому. Зелень чудово смакує. Цікаво, що паростки гороху, соняшника, якими мене пригостили, нагадує смак самого насіння соняшника або ж молодого гороху. У «ЯRостОК» запевняють, радо допоможуть усім, хто зацікавиться такою справою. Це навіть може бути маленьким бізнесом для жителів багатоповерхівок, які не мають роботи, але мають вільну кімнату у квартирі.

У «ЯRостОК» вже є база постійних клієнтів. Але вони стараються постійно популяризувати цю їжу – пригощають знайомих, друзів.  Багато з тих, хто скуштував раз, починають замовляти постійно.

Окрім пророщеного зерна і мікрозелені, ентузіасти виготовляють зубну пасту на основі березового вугілля «Берегиня». Кажуть, саме так в давнину чистили зуби наші предки – вона абсолютно не шкідлива, її можна з’їсти. До вугілля додають мед та трішки ефірних олій. А ще самі створюють натуральний антисептик для рук.

У «ЯRостОК» переконані: саме за живою їжею і природними засобами майбутнє людства. Адже сьогодні усі ми починаємо усвідомлювати, що чим більше віддаляємося від природи, тим складнішим стає наше життя. Тернополяни перевірили на собі, що жива їжа зміцнює здоров`я і рятує від хвороб. До того ж, це смачно. Тож, спробуйте і ви!

  • 31052018-23
  • 31052018-26
  • 31052018-28

Автор

Юлія Томчишин

журналіст, "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *