Дізнайтеся, як використовувати один з найпопулярніших українських овочів з користю
Буряк бадьорить, покращує зір і знижує кров’яний тиск. Корисні властивості столового буряка робить його незамінним у раціоні харчування. Вживають не лише корінь, а й листя. За смаком воно схоже на шпинат і дуже поживне. Добре зберігається в холодильнику і вживається гурманами свіжим, із додаванням невеликої кількості олії, соку лимона або лайма, приправлене спеціями.
Сирий буряк – скоріше лікувальний овоч, а не простий повсякденний коренеплід. Холодний свіжовичавлений буряковий сік розбавляють морквою і яблуками, отримуючи цілющий мультифруктово-овочевий напій, багатий вітамінами, макро- і мікроелементами і різними ферментами.
7 причин, аби його з’їсти!
Можна виділити, як мінімум, сім причин для включення червоного буряка в свій щоденний раціон харчування.
Сік буряка стимулює регенерацію клітин печінки, очищає і захищає жовчні протоки, покращує роботу нирок, допомагаючи вилікувати подагру, діє як проносне, допомагаючи при запорах.
Буряк очищає кров, стимулюючи утворення червоних кров’яних тілець. Їх дефіцит з’являється при анемії, тож щоденне вживання буряка допомагає при комплексному лікуванні анемії, а також лейкемії та інших видів раку. Для здорового організму будуть корисні протиракові властивості столового буряка.
Червоний буряк (коренеплід і бадилля) – цінне джерело фолату. Фолат – це основа для утворення натуральної фолієвої кислоти. А вона, як відомо, омолоджує тканини організму і стимулює утворення червоних кров’яних тілець. Особливо корисна фолієва кислота з буряка для вагітних жінок.
Інші речовини, що містяться в червоному буряку, корисні для здоров’я очей, особливо – для людей похилого віку, адже допомагають впоратися з проблемами із зором.
Буряк володіє сильними антиоксидантними, протизапальними властивостями. Овоч використовується для проведення детоксикації організму.
Буряк корисний при гіпертонії – знижує кров’яний, підтримує еластичність кровоносних судин, лікує варикозне розширення вен.
Червоний буряк містить калій, магній, кальцій, ніацин, залізо і біотин, багатий клітковиною.
Пийте буряковий сік
Про цілющі властивості бурякового соку відомо давно. Він знижує артеріальний тиск, збагачує організм вітамінами С, А, В9, чинить протисклеротичну дію і протидіє ожирінню печінки.
Експерименти виявили: буряковий сік діє, як енергетичний напій, збільшуючи витривалість людського організму.
Вживання чистого соку буряка, особливо в великих кількостях, може викликати нудоту або запаморочення. Для звикання спочатку краще змішувати буряковий сік з морквяним, смородиновим або будь-яким іншим ягідним. Тоді й неприємних відчуттів не буде, і користь – подвійна.