Цукати з моркви
Потрібно: 1 кг моркви, 0,5 кг цукру, 200 мл води, трішки лимонного соку.
Приготування: моркву помити, почистити, порізати брусочками чи кружечками. З води та цукру зварити густий сироп, викласти в нього моркву, варити 15 хвилин. Дати настоятися кілька годин. Процедуру повторити 3 рази, доки морква не стане прозорою. При останньому варінні додати лимонний сік. Далі моркву відцідити і просушити (можна просто на серветці, а можна в духовці). Готові цукати обкатати в цукрі чи цукровій пудрі. Зберігати їх можна в щільно закритій банці в холодильнику кілька тижнів.
Ікра з моркви
Потрібно: 1 кг моркви, 0,5 кг цибулі, 3 зубки часнику, 200 мл томатної пасти, 200 мл олії, 1 шт. лаврового листа, сіль, перець – за смаком.
Приготування: розбавити томатну пасту і воду, вилити в каструлю. Додати дрібно порізану цибулю, олію, лавровий листок, сіль, перець. Накрити кришкою, поставити на сильний вогонь, щоб закипіло. Потім вогонь збавити і продовжувати варити, доки суміш стане червонуватого кольору. Моркву натерти на великій тертці, підсмажити, періодично доливаючи воду. Змішати цибулеву суміш і моркву, поставити в розігріту духовку. Коли ікра буде готова, додати до неї перетертий з сіллю часник. Коли охолоне, розкласти в банки, накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник.
Морквяні деруни з гірчичним соусом
Потрібно: 2 скл. натертої на дрібній тертці моркви, 6 скл. води, ¼ скл. пшеничного борошна, 2 яйця, 3 ст. ложки молока, 2 ст. ложки дрібно порізаної цибулі, ¼ ч. ложки солі, 2 ст. ложки подрібненої петрушки, олія для смаження у фритюрі.
Для соусу: 1 ст. ложка подрібненої петрушки, 1 ст. ложка винного оцту, 1 ст. ложка готової гірчиці, 1 ч. ложка дрібно порізаної зеленої цибулі, ¼ скл. оливкової олії.
Приготування: в каструлі закип’ятити 6 склянок води. Викласти подрібнену моркву, накрити кришкою і варити 3 хвилини. Відцідити і промити в холодній воді. Знову процідити і викласти на паперовий рушник. У великій посудині змішати борошно, сіль і перець. В іншій – молоко і жовтки, збити. З’єднати обидві маси, добре перемішати. В тісто викласти варену моркву, подрібнену петрушку, цибулю. В невеликій посудині на швидкому режимі міксером збити білки до пишноти. Додати білки в тісто, перемішати. У велику сковорідку налити олію, сильно розігріти. В склянку на третину налити тіста, вилити на сковорідку і смажити близько 2-ох хвилин з кожного боку. Так – все тісто. У посудині змішати петрушку, оцет, гірчицю і зелену цибулю. Подавати деруни з соусом.
Пиріжки з морквою та горіхами
Потрібно для тіста: 700 г борошна, 1 скл. молока, 3 яйця, 100 г вершкового масла, 2 ч. ложки сухих дріжджів, 2 ч. ложки цукру. Для начинки: 4 морквини, 150 г очищених грецьких горіхів, 4 ст. ложки меду, 20 г вершкового масла, кориця мелена, цукор – за смаком.
Приготування: 2/3 борошна просіяти в миску, зробити поглиблення, збити 2 яйця і помішуючи, тонкою цівкою влити молоко. Додати сіль, цукор і дріжджі, все перемішати. Розтопити вершкове масло і теплим додати до суміші. Замісити не дуже круте тісто, зробити з нього овал, накрити рушником і поставити в тепле місце, щоб сходило. Як зійде, ще 2 рази замісити. Тісто розділити на шматочки, зробити з них кульки, розміром, як грецький горіх, накрити і залишити на 20 хвилин. Потім кожен шматочок тоненько розкачати. Моркву нашаткувати і тушкувати на вершковому маслі до м’якості. Додати перемелені горіхи, мед і зняти з вогню. Додати корицю і цукор. На кожен шматочок тіста викласти 1-2 ч. ложки начинки, з’єднати краї і викласти на змащене олією і присипане борошном деко. Змастити збитим жовтком і залишити на 15 хвилин. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці до готовності.
Турецький десерт Чезерьє
Потрібно: морква – 1 кг, цукор – 1,5 склянки, нарізані горіхи – 0,5 склянки, кокосова стружка – за смаком.
Приготування: очищену моркву натерти на дрібній тертці і уварити разом з цукром до стану пюре, постійно помішуючи, щоб не маса не підгоріла. Додати подрібнені горіхи (можна також подрібнене сухе печиво, корицю, лимонний сік і т.д.), добре перемішати масу і вилити в широку форму. Охолоджувати кілька годин. Масу, що остигнула, нарізати ромбиками або сформувати кульки, батончики, обваляти в кокосовій стружці.
Запіканка з морквою та сиром
Потрібно: 4 морквини, 1 скл. кисломолочного сиру, 3 ст. ложки вершкового масла, 0,5 скл. манки, 1,5 скл. молока, 4 яйця, 4 ст. ложки мелених сухарів, 4 ст. ложки сметани, цукор, сіль.
Приготування: моркву помити, почистити, перекрутити через м’ясорубку, додавши трішки води. Зварити густу манку на молоці. Додати цукор, масло, жовтки, сіль, змішати із змеленою на м’ясорубці морквою. Збити білки, додати до моркви. Викласти на змащене жиром і посипане сухарями деко, поставити в розігріту духовку. Запікати до готовності. Подавати зі сметаною.
Запечена морква
Потрібно: 450 г моркви, 2 ст. ложки оливкової олії, 1 ст. ложка меду, 1 ч. ложка кінзи і коріандру, 0,5 ч. ложки тмину, 4 зубки часнику, 2 ст. ложки петрушки, 1 ст. ложка цедри лимона, сіль, перець – за смаком.
Приготування: моркву помити, почистити. Духовку розігріти до 200 градусів. У посудині змішати оливкову олію, коріандр, мед, тмин. Моркву і зубки часнику викласти в змащену олією форму для запікання. Приправити сіллю і перцем, полити сумішшю з оливкової олії та меду. Запікати хвилин 30 до золотаво-коричневого кольору, періодично помішуючи. Дістати з духовки, подрібнити печений часник, змішати його з петрушкою і цедрою лимона. Посипати цим моркву.
Морквяний пиріг від Ніки Білоцерківської
Потрібно: сира морква – 500 г, яйця – 4 шт., цукор – 200 г, оливкова олія – 50 мл, борошно – 160 г, розпушувач – 20 г, сіль – 2 щіпки.
Приготування: цей простий рецепт – від акторки кулінарних книг Ніки Білоцерківської. Моркву очистити і натерти на дуже дрібній тертці. Всі сухі інгредієнти (просіяне борошно, цукор, розпушувач і сіль) змішати. Злегка збити яйця, додати оливкову олію і з’єднати з борошняною сумішшю. Викласти тісто в форму і запікати при 180 градусах близько 40 хвилин. Готовність перевірити зубочисткою або дерев’яною шпажкою. В якості соусу до пирога можна використовувати уварені вершки з невеликою кількістю меду.
Горіхово-морквяний торт із вершковим мусом
Потрібно для тіста: 200 г тертої моркви, 50 г волоських горіхів, 100 мл рафінованої олії, 100 г борошна, 200 г цукру (поклала 150 г), дрібка солі, 2 яйця, 0,5 ч. л. кориці, 0,5 ч. л. розпушувача.
Для крем-суфле: 500 мл вершків 33%, 3 білка, 250 г цукру, 10 г желатину, ванільний цукор.
Для желе: 400 мл морквяного соку (в мене дитячий сік морквяно-апельсиново-персиковий), 15-20 г желатину. Дві форми – 24 см і 28 см в діаметрі.
Приготування: спершу слід приготувати горіхово-морквяний бісквіт. Моркву натерти на дрібній тертці. Волоські горіхи підсмажити, подрібнити, але не в борошно, а щоб траплялися маленькі шматочки. Збити яйця з цукром, сіллю, влити олію і знову збити. З’єднати з морквою та подрібненими горіхами. Обережно перемішати. Просіяти до яєчної маси борошно, розпушувач, корицю, перемішати. Меншу форму встелити пергаментом (дно й бортики). Вилити морквяне тісто й випікати при 180ºС 20-30 хвилин. Бісквіт дістати з форми і покласти його на решітку. Дати повністю охолонути. Розрізати на два коржі.
Крем-суфле: замочити желатин у 50-80 мл води. В одну миску налити вершки, в іншу – білки. В каструльку всипати цукор і додати 80 мл води, помішуючи, довести до кипіння. Залишити його варитися доти, поки сироп не досягне 116ºС (дуже зручно вимірювати термометром, але якщо у вас його немає, то температуру легко перевірити старим дідівським способом: капнути трохи сиропу на тарілочку з холодною водою. При 115-120ºС він одразу ж набуде форми кульки. За часом це приблизно через 3-5 хвилин від початку кипіння). Збити білки до стійких піків. Влити тонкою цівкою сироп у білки, не припиняючи збивання. Виходить просто розкішна, пишна, блискуча й еластична маса. Поки меренга тепла, швидко розігріти набряклий желатин (в жодному разі не доводячи його до кипіння!). Влити його в меренгу, обережно перемішати. Збити вершки з ванільним цукром. Обережно, в три прийоми додати їх в меренгу, перемішуючи до однорідності силіконовою лопаткою. У роз’ємну форму 28 см в діаметрі на дно викласти перший корж. Залити його частиною крему. Викласти другий корж. На нього – знову крем. Відправити в холодильник до повного застигання.
Желе: замочити желатин у соку й нагріти його, не доводячи до кипіння. Охолодити суміш до кімнатної температури й вилити зверху на торт. Відправити в холодильник до застигання желе (приблизно на 2-3 години). Безпосередньо перед подачею звільнити торт від кільця, провівши гарячим ножем по колу. Нарізати на порції та сервірувати шматочками фруктів та листочками м’яти. До речі, желе можна робити й малиновим чи вишневим. Головне, щоб на смак воно було трішки з кислинкою.
Морква в молоці з грінками
Потрібно: 200 г моркви, 200 г грінок, 1 ст. ложка вершкового масла, 1 ст. ложка борошна, ¼ скл. молока, сіль.
Приготування: моркву помити, почистити, натерти на крупній тертці. Просмажити у вершковому маслі і молоці до готовності. Змішати борошно з молоком, влити в моркву, трішки потушити. Додати сіль, цукор. Подавати пюре з підсмаженими грінками.