Баклажан: він смачний, як не готуй, – хоч тушкуй, хоч консервуй…

Баклажан: він смачний, як не готуй, – хоч тушкуй, хоч консервуй…

На Сході баклажан називають «овочем довголіття» через його багатий мінеральний склад і цілющі властивості. Він успішно справляється з багатьма недугами, містить значну кількість вітамінів і мікроелементів, врегульовує обмін речовин та знижує рівень холестерину, позитивно впливає на серцево-судинну систему. Тож пропонуємо вам цікаву підбірку рецептів із цих надзвичайно корисних овочів. Смакуйте, експериментуйте і зберігайте дари літа до холодної зими.

Рецепти консервацій і страв на щодень

Консервовані баклажани з перцем

Потрібно: 5 кг баклажанів, 2,5 кг червоного або жовтого болгарського перцю, 4-5 стручків гострого червоного перцю, 200 г часнику, пучок зелені петрушки і кропу, 0,5 л олії, 250 мл 9%-го оцту, 2,5 ст. л. солі.

Приготування: овочі помити і почистити. Баклажани порізати великими шматочками, посолити і залишити на півгодини, щоб зійшла гіркота. Потім відварити баклажани в киплячій воді приблизно 5 хв. Пропустити через м’ясорубку часник, перець, кріп і петрушку. Додати до овочевої суміші сіль, оцет, олію, перемішати і закип’ятити. З баклажанів злити воду, додати часниково-перцево-соляну суміш, перемішати і розкласти по банках. Простерилізувати баклажани 15-20 хв. і закрутити.

Соте з баклажанів

Потрібно: 2 кабачки, 2 баклажани, 3 болгарських перці, 2 помідори, 2 цибулини, 1 морква, 3 зубки часнику, пучок зелені – цибуля, петрушка, кріп, кінза, 1 ст. л. томатної пасти, 2-3 ст. л. олії, 1 ст. л. борошна, 1 ч. л. цукру, лавровий лист, духмяний і чорний перець, коріандр, сіль за смаком.

Приготування: Баклажани нарізати кружечками і і замочити у трохи підсоленій воді на 20 хв., щоби з них вийшла гіркота. У цьому випадку баклажани не потрібно чистити від шкірки. Помідори опустити в окріп на 1-2 хв., а потім в холодну воду і зняти шкірку. Нарізати помідори скибочками. Кабачки нарізати напівкружальцями. Перець очистити від насіння і нарізати соломкою. Цибулю нарізати півкільцями. Моркву натерти на крупній тертці. Приготувати зажарку: обсмажити в розігрітій олії цибулю, потім додати моркву, болгарський перець і смажити 7-10 хв. на середньому вогні. Потім додати борошно, далі – томат, добре перемішати і смажити ще 2-3 хв.

У каструлю засипати кабачки, додати 1 ст. л. води і поставити на середній вогонь на 10 хв., періодично акуратно помішуючи, щоб вони не підгоріли і пустили сік. Коли в каструлі з’явиться сік, зверху на кабачки помістити баклажани. Через 5 хв. додати в овочеве рагу помідори, потім подрібнену зелень і зажарку. Посолити, додати цукор, спеції, акуратно перемішати і тушкувати ще 3-5 хв. до готовності. Наприкінці покласти видавлений часник, перемішати і подавати на стіл. Овочеве рагу смачне як самостійне блюдо, так і в поєднанні з гарніром.

Баклажани в аджиці

Потрібно: на 10 півлітрових банок – 4 кг баклажанів, 6 шт. перцю чилі, 2 кг болгарського перцю, 200 г часнику, 0,5 скл. олії, 0,5 скл. оцту, 2-3 ст. л. солі, 1 скл. цукру.

Приготування: баклажани в аджиці – це простий рецепт закруток на зиму. Баклажани за  цим рецептом виходять дуже смачні, не розварені, але м’якенькі і соковиті. Аджика з перцю дуже пахуча, а гостроту в цьому рецепті можна “регулювати” на свій смак. Не любите гострого – часник і перець чилі даєте вдвічі менше.

Перець болгарський та чилі почистити від насіння, перемолоти з часником. Баклажани порізати на 8 частин (крупними дольками). Відварити 5 хв. у киплячій воді + 100 г оцту. Оцет потрібний, щоб баклажани не розварились і шкірка у них стала м’якенькою. Увага, не переварити! Далі приготувати аджику. До перемеленого перцю додати олію, сіль, 0,5 скл. оцту та 1 скл. цукру. Довести до кипіння. Сіль додавати  на смак. Отже, викласти у банки шматочки баклажанів, залити гарячою аджикою. Накрити кришками та стерилізувати 30 хв. Закрутити та перевернути банки верх дном.

Баклажани в томатному соку

Сік для цього рецепту можна використовувати як куплений, так і приготовлений в домашніх умовах.

Потрібно: 3 кг баклажанів, 3 л томатного соку, 6 морквин, 10 шт. червоного солодкого перцю, 2 гол. часнику, 0,5 л цукру, 1 ст. л. солі, 250 г олії, 200 г оцту.

Приготування: усі овочі помити, обсушити. Баклажани почистити від шкірки, розрізати уздовж на половинки і кожну половину ще на 4 частини. Моркву потерти на тертці для моркви «по-корейськи». Перець очистити і порізати соломкою. Часник почистити. Моркву змішати з соком і проварити 15 хв. Додати баклажани, перець і варити ще 50 хв. Потім додати зубки часнику і варити ще 5 хв. Готову суміш викласти в стерилізовані банки і закатати. З порції виходить приблизно 6 літрових банок.

Мариновані баклажани «Як гриби»

Коли взимку захочеться поласувати цими баклажанами, перед подачею на стіл до них потрібно додати порізану цибулю, часник і заправити олією.

Потрібно: 3 кг баклажанів, головка часнику, 2,5 л води, 150 мл оцту, 0,5 ст. л. солі, лавровий лист.

Приготування: баклажани розрізати повздовж на дві частини. Кожну з частин ще раз розрізати вздовж. Щоб позбутися гіркоти, викласти шматки баклажанів у посудину, засипати сіллю і лишити на 2 год. Простерилізувати банки, кришки прокип’ятити. Після цього приготувати розсіл: у каструлю влити воду, сіль, оцет і додати лавровий лист. Довести до кипіння. У киплячий розсіл викласти баклажани (порціями, так як всі одразу не помістяться) і варити 15 хв. Вибрати шумівкою і одразу викласти в банки. У кожну банку вкинути зубок часнику і залити гарячим розсолом. Рекомендовано брати півлітрові банки – їх вийде приблизно 8 штук.

Незвичайна ікра з баклажанів

Потрібно: 6 середніх баклажанів, 5 помідорів, 200 г печериць, 2 болгарські перці, 2 цибулини, 4 зубки часнику, олія для смаження цибулі, сіль, цукор, чорний мелений перець на смак.

Приготування: баклажани розрізати вздовж навпіл, щедро посолити і залишити на 1 год., щоб пустили сік. Виділений сік злити, баклажани витерти серветкою, покласти на деко зрізом догори. Помідори розрізати на дві частини, покласти біля баклажанів. Болгарські перці класти на деко цілими. Печериці помити і покласти поряд шапочками донизу. Запекти усі овочі в  духовці при невисокій температурі до готовності. Цибулю порізати півкільцями, часник подрібнити ножем. Усе підсмажити на пательні в невеликій кількості олії. Туди ж додати спечені та порізані на шматочки овочі, додати 1 ч. л. цукру, посолити, поперчити. Перші 5 хв. смажити, а потім тушкувати на мінімальному вогні 15 хв.

Зняти з вогню. Коли маса схолоне, змолоти все у блендері або прокрутити через м’ясорубку. Баклажанна ікра з печерицями найкраще смакує охолодженою.

Страву за цим рецептом можна консервувати: розкласти ікру в півлітрові банки і стерилізувати не менше 20 хв., після чого закрутити.

Баклажани в майонезі

Потрібно: 5 кг баклажанів, 1,5 кг цибулі, 800 г майонезу, пачка грибної приправи.

Приготування: баклажани очистити від шкірки, порізати соломкою і обсмажити. Цибулю порізати півкільцями і також обсмажити. Потім обсмажені овочі перемішати, додати до них майонез і грибну приправу, викласти в каструлю і поставити на вогонь. Тушкувати 30 хв. Після чого викласти в чисті банки і стерилізувати ще 20 хв. Закатати стерильними кришками.

З цієї порції виходить приблизно 10 півлітрових банок.

Баклажани «Вогник»

Потрібно: 2 кг баклажанів, 1 кг солодкого перцю, 1 кг помідорів, 1 скл. цукру, півсклянки оцту, 1 скл. олії, 2 ст. л. солі, 4 гол. часнику, 2 шт. гострого стручкового перцю.

Приготування: баклажани порізати кубиками. Солодкий перець і помідори пропустити через м’ясорубку. Викласти все в каструлю і довести до кипіння. Додати цукор, оцет, олію, сіль і варити ще 20 хв. Потім додати потовчений часник, дрібно порізаний гострий перець і проварити ще 10 хв. Викласти в стерилізовані банки і закатати. Виходить  приблизно 5 півлітрових банок.

Фаршировані баклажани

Приготовлені у такий спосіб баклажани виходять дуже соковитими і ніжними, просякнутими смаком і ароматом інших овочів. Що вже казати про саму начинку з м’ясного фаршу та золотаву сирну шкірочку!

Потрібно: 750 г баклажанів, 300 г м’ясного фаршу, 2 цибулини, 1 морквина,1 болгарський перець, 2 помідори, 3 зубки часнику, 150 г твердого сиру, соняшникова олія, зелень, спеції, сіль.

Приготування: баклажани розрізати уздовж наполовину і вийняти ложечкою з них серцевину, залишивши стінки 0,5 – 0,7 см. Половинки баклажанів покласти на  20 хв. у солону воду, щоб з них вийшла гіркота. Після цього їх промити. Цибулю дрібно порізати, моркву стерти на грубу тертку. Помідори і болгарський перець порізати невеликими кубиками. Усі овочі змішати, додати до них фарш, подрібнений часник, спеції і посолити.

Половинки баклажанів наповнити овочево-м’ясною масою, викласти їх на деко, посипати натертим твердим сиром і поставити запікати на 25-30 хв. у духовку при температурі 180 градусів. Готову страву посипати подрібненою зеленню.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *