Ми добре знаємо, що шкідливо для нашого здоров’я: алкоголь, тютюн, жирна їжа, надмірні навантаження… Але поряд з цими, глобальними ворогами нашого організму, з нами по життю йдуть і інші, менш злобні «шкідливості», такі як «шкідливо ковтати жуйку, спати на м’якому, читати в туалеті». Багато які з них, до речі, абсолютна вигадка. Скажіть, а це не шкідливо?
-
Їсти піджарки з пательні і підгорілі хлібні тости?
Шкідливо, тому що вони містять обвуглені білки, які є канцерогенами. Крім того, в таких продуктах багато жиру і солі.
-
Ковтати жувальну гумку?
Ні, не шкідливо. Вона створена з абсолютно нейтральних матеріалів, нічого не склеює і ніде не застряє, не чинить на здоров’я ніякого впливу.
-
Спати на м’якій перині?
Серед лікарів-неврологів існують дві різні точки зору. Одні вважають, що треба неодмінно лежати тільки на жорсткому і тоді не буде турбувати біль у спині. Інші ж стверджують, що уві сні хребет повинен зберігати всі свої хвилеподібні фізіологічні вигини, щоб повністю розслабитися і не відчувати зайвого напруження, і рекомендують спати на м’яких і пружних матрацах.
-
Читати в туалеті книги? Чи не буде від цього геморою?
Якщо просто сидіти, читати і не тужитися, то геморою не буде. Але зате від незручної пози сильно затікають ноги.
-
Засинати на лівому боці?
На роботу серця наше положення в ліжку не впливає. Але дитина, що звикла з ранніх років завжди спати на одному і тому ж боці, ризикує отримати викривлення хребта. Вчені рекомендують всім нам за ніч кілька разів перевернутися з боку на бік, щоб обидві легені дихали однаково вільно – тоді й обидві півкулі головного мозку отримають рівну кількість кисню.
-
Обходитися без супів? Чи не буде виразкової хвороби?
Ні, не шкідливо. Суп як першу страву всього лише данина історичним традиціям. Багаті починали обід з міцного м’ясного бульйону, тому що він викликає бурхливу секрецію шлункового соку, підвищує апетит і в підсумку можна з’їсти більше за все і різного. Бідні охоче тамували голод недорогим варивом з кісткового бульйону або криничної води на пісному маслі укупі з дешевими крупами, капустою, картоплею і цибулею. Для здоров’я не грає ніякої ролі, рідка їжа або тверда – організму важливо щоденно отримувати гарячу, термічно оброблену їжу. У теплому вигляді вона повноцінно засвоюється і всі поживні речовини з неї швидко потрапляють у кров.
-
Все їсти без хліба?
Нас привчили їсти з хлібом для економії основного продукту: уявіть собі, скільки треба ковбаси, щоб нею насититися, якщо не класти її на бутерброд. Крім того, хліб покликаний приховати велику кількість жиру в продукті: спробуйте з’їсти шматочок сала без житнього окрайця – не вийде. А з ним – будь ласка. Добре підібрані сорти хліба підкреслюють смакові достоїнства основного продукту. Цільнозерновий хліб містить масу потрібних нам речовин – і клітковину, і вітаміни. Він гарний як самостійна страва. Але від того, щоб їсти ковбасу, сир, ікру чорну і баклажанну без хліба, ніякої шкоди здоров’ю не буде.
-
Сидіти на землі або на кам’яних сходах в прохолодну погоду?
Дуже шкідливо! Від холоду порушується кровообіг у нирках і активізуються бактерії, що постійно мешкають у ниркових протоках. У результаті можна захворіти пієлонефритом або підхопити цистит. Особливо чутливі до холоду знизу жінки.
-
Дивитися телевізор у темряві?
Від різкого контрасту між яскравим зображенням на екрані і темрявою в кімнаті очі сильно втомлюються, сльозяться і іноді навіть болять. Освітлення в кімнаті повинно бути такої ж інтенсивності, як і екранна картинка.
-
Спати з відчиненим вікном у будь-яку погоду?
Повітря в спальні повинне бути чистим і насиченим киснем. З цієї точки зору, спати при відчиненому вікні корисно. Скинути уві сні ковдру і застудитися не дозволить інстинкт самозбереження. Але у на ранок болить горло, тому що при інтенсивному нічному диханні потік свіжого повітря переохолоджує дихальні шляхи. У такому випадку треба не “привчати себе до холоду”, а добре провітрювати кімнату перед сном.
-
Ніколи не пити молока?
Всі молочне необхідне для дітей і підлітків до 18 років. Причому для них особливо добре купувати незбиране молоко, так як молочні жири потрібні для формування оболонок нервових клітин і виробництва гормонів. Після 20 років включати у свій раціон молочні продукти зовсім не обов’язково. Кальцій можна отримувати і з інших джерел. Багато хто погано переносять наявність у молоці молочного цукру – лактози. У такому випадку спробуйте «довгограюче» молоко, яке піддається термічній обробці: воно добре зберігається і не прокисає якраз через знижений вмісту лактози. Відсутня лактоза і у всіх кисломолочних продуктах.