Незважаючи на те, що паста з арахісу дуже популярна в англомовних країнах, у нас вона продовжує залишатися погано вивченим продуктом. Багато українців просто не знають, з чим її можна їсти, і які страви з неї приготувати. Арахісова паста містить майже всі необхідні людині жирні кислоти в потрібних пропорціях. А калорійність продуктів харчування становить майже 600 ккал, однак в невеликих кількостях вона не зашкодить навіть людині, яка сидить на дієті.
Чому варто їсти арахісову пасту
Про продукт в Україні відомо вкрай мало, хоча така паста може замінити собою масло, рослинні і тваринні жири, і навіть порцію м’яса:
- У 100 грамах продукту міститься близько 20 грамів білка – це абсолютний лідер серед паст рослинного походження. Білок використовується організмом для побудови м’язової тканини. Особливо стане актуальним для вегетаріанців, які не зможуть отримувати потрібну кількість білків з м’яса, так як не їдять його.
- Паста містить цілий ряд вітамінів груп РР, В, С, завдяки чому запобігає розвитку авітамінозу та гіповітамінозу, цинги, пелагри, розладів зору, травлення.
- Містить фолієву кислоту, яка необхідна вагітним жінкам для нормального розвитку плода.
На жаль, у багатьох людей зустрічається алергія на арахісову пасту. Дізнатися про неї можна, зробивши спеціальний тест на алергени в будь-якій приватній клініці. Якщо у вас є патологічна реакція на цей продукт, краще повністю відмовитися від вживання пасти, інакше будь-яка необережність може привести до задухи і навіть смерті людини.
Що можна зробити з арахісової пасти?
Страви з арахісової пасти вражають різноманітністю. Звичайно, найчастіше її використовують в десертах, завдяки солодкому, але не нав’язливого смаку. Найпростіший рецепт – звичайний бутерброд, намазаний солодким арахісом. Зверху хліб можна посипати шоколадною крихтою. Краще використовувати спеціальну випічку для тостів, а не традиційний чорний або білий хліб.
Якщо хочеться чогось більш складного, можна спробувати спекти арахісові батончики з медом. На відміну від покупних солодощів, вони не містять ніяких консервантів і барвників, тому такі батончики можна сміливо давати маленьким дітям.
Для приготування розтопіть мед і масло в мисці, розігрійте духовку до 180 градусів. У мед додайте арахісову пасту і вівсянку. Повинна вийти суміш, яка легко ліпиться в кульки і смужки. Викладіть їх на спеціальний папір на деко, а потім поставте в духовку на 15 хвилин.
Ще один варіант незвичайного швидкого частування – арахісове печиво. Печиво може бути дуже солодким, чи майже солоним – як сподобається господарці. Якщо хочеться більш солоного смаку, достатньо лише додати трохи більше солі.
Для приготування візьміть чверть склянки борошна, вершкове масло, яйце, сіль і цукор – за смаком. Також знадобиться ванільний екстракт. На деко викладіть папір для випічки. Температура духовки – 170 градусів. Потім змішайте борошно з цукром, сіллю, додайте трохи розпушувача. В іншому посуді перемішайте разом яйце, арахісову пасту, масло і ваніль. Потім з’єднайте вміст обох тарілок, замісіть тісто. Якщо виходить дуже рідким – додайте більше муки. Сформуйте з тіста кульки, покладіть на деко і випікайте в духовці протягом 15 хвилин. Ознака готовності – поява золотистої скоринки.
Таким чином, страви з арахісу – це не тільки корисно, але й дуже смачно. Рецептів безліч – арахісом можна замінити мед, згущене молоко, і надати навіть добре знайомим стравам абсолютно новий смак. Не бійтеся експериментувати, і у вас обов’язково вийдуть абсолютно незабутні солодощі.