Гайда з-за столу на пікнік: оригінальні страви, які можна приготувати на природі

Гайда з-за столу на пікнік: оригінальні страви, які можна приготувати на природі
Великдень – це завжди багато смачної їжі, яка не робить нас стрункішими. Основні свята вже позаду, і потрібно дати своєму організму перепочити. А якщо надворі травень, і зовсім скоро почнеться справжнє літнє тепло, то гріх просиджувати вихідні вдома. Гайда з нами у післявеликодню кулінарну мандрівку на природу. «Наш ДЕНЬ» пропонує меню на пікнік з оригінальних рецептів для смачних салатів, м’ясних страв, напоїв і навіть десертів, які зроблять ваш відпочинок ідеальним.

Салати на пікнік

На природу візьміть з собою свіжі овочі. Їх можна просто нарізати та приправити оливковою олією, лимонним соком чи бальзамічним оцтом.

Апельсиновий салат з оливками

Потрібно: ромен-салат – 2 качани, апельсини – 2 шт., оливки – 1 баночка, оливкова олія – 5 ст. л., винний оцет – 3 ст. л., насіння фенхелю – 2 ч. л., гірчиця – 1 ч. л., сіль, перець за смаком.

Приготування: змішайте оливкову олію, гірчицю, винний оцет, насіння фенхелю, сіль та перець у невеликій баночці. Ви можете це зробити навіть вдома, а вже готову заправку взяти на природу. Викладіть ромен-салат великими шматками на тарілку. Зверху викладіть порізані апельсини та оливки. Додати до салату можна свіжі огірки, але орієнтуйтесь тільки на власні побажання. Перед подачею полийте салат заправкою та посипте насінням фенхелю.

Весняний салат із редиски і картоплі

Потрібно: картопля – 500 г, редиска – 1/2 пучка, волоські горіхи – 5-7 шт., оливкова олія – 4 ст. л., лимонний сік – 3 ст. л., зелена цибуля – 2-3 шт., мед – 1 ч. л.,  гірчиця  – 1 ч. л., сіль, чорний мелений перець за смаком.

Приготування: ви можете відварити картоплю вдома або вже безпосередньо на вогнищі. Однак найкращий варіант – запекти картоплю у фользі. Для цього загорніть кожну картоплину у фольгу, але перед цим посоліть та додайте трохи олії. Краще обирати картоплю невеликих розмірів, тоді вона швидше запечеться. Покладіть картоплю на розпече вугілля. Час запікання – 15-20 хвилин. Наріжте приготовану картоплю кружечками і залийте маринадом із суміші оливкового масла, лимонного соку, гірчиці і меду. Поріжте цибулю та редиску, подрібніть горіхи. З’єднайте всі інгредієнти та перемішайте.

Салат Вальдорф на пікнік

Потрібно: 3 стебла селери, 4 кисло-солодких яблука, волоські горіхи – 3-4 шт., гроно винограду (за бажанням), грецький йогурт для заправки, лимонний сік, редиска.

Приготування: наріжте селеру та яблука. В оригінальному рецепті – нарізають на великі шматочки. Змішайте селеру, яблука, горіхи та виноград. Заправте салат грецьким йогуром та лимонним соком. Поріжте цибулю та редиску, подрібніть горіхи. З’єднайте всі інгредієнти та перемішайте.

Сендвічі на пікнік

Після того, як з’їсте салат, вам захочеться чогось ситнішого. Поки смажиться м’ясо, можна приготувати смачні сендвічі.

Сендвіч з куркою (на 2 порції)

Потрібно: багет, куряче філе – 150 г, помідори – 1 шт., оливкова олія, часник – 2 зубчики, жовток (для соусу), гірчиця зернова, листовий салат, твердий сир – 2 скибочки.

Приготування: головний секрет сендвічу – соус айолі. Приготувати його дуже просто – удома часник подрібніть і збийте блендером з жовтками, лимонним соком і сіллю. Влийте тонкою цівкою олію. Нехай соус постоїть в холодильнику кілька годин. Тоді перекладіть соус в зручний контейнер і візьміть з собою на пікнік. Куряче філе посоліть і підсмажте на грилі. Багет розріжте навпіл і змастіть його соусом айолі. Поріжте помідори та сир. Викладіть на багет помідори, сир, салат та підсмажену курку. Накрийте іншою половиною багета. Помістіть сендвіч на гриль, щоб на багеті з’явила скоринка, а сир розплавився.

Брускетта з помідорами і базиліком

Потрібно: багет, помідори, базилік, часник – 1 зубчик, оливкова олія – 2 ч. л., винний оцет – 1 ч. л.

Приготування: поріжте багет та підсмажте його до скоринки на грилі. Натріть підсмажений хліб зубчиком часнику. Поріжте дрібно помідори та базилік. Додайте оливкову олію та винний оцет, посоліть за смаком. Ретельно перемішайте. Накрийте миску харчовою плівкою і дайте настоятись хвилин 5-10. Так помідори краще просочаться ароматами олії, оцту і базиліку. Поверх золотистої скоринки хліба рівним шаром викладіть помідорову начинку.

М’ясо на пікнік

Секрет смачного шашлику – ховається у маринаді. Пропонуємо вам 5 варіантів маринаду, а також ще один – експрес-варіант, коли на пікнік ви вирішили піти спонтанно.

Маринад на основі цибулі та помідорів

Цей маринад підійде для будь-якого сорту м’яса, навіть жирного. Час маринування – 6-10 годин.

Один великий помідор натріть на крупній тертці, ще два поріжте дрібними кубиками. Одну велику цибулину також натріть, а дві дрібно порубайте. В овочеву масу додайте 3-4 подрібнених зубчики часнику, сіль і перець за смаком, також можна додати ароматної зелені, наприклад, петрушки, кінзи або базиліку.

У глибоку миску покладіть кілограм нарізаного м’яса, залийте його склянкою води і додайте цибулево-томатну суміш.

Гострий маринад

Цей маринад найкраще підійде для свинини або телятини. Час маринування – 5-8 годин.

Підігрійте на водяній бані 1-2 столових ложки меду. Коли він розтане, додайте до нього 3 столових ложки соєвого соусу, по 1 чайній ложці кунжутного масла, свіжого або сухого імбиру, 2 розтертих зубчики часнику і червоний перець за смаком.

Отриманого маринаду має вистачити на кілограм м’яса.

Лимонний маринад

Цей маринад ідеально підійде для курятини. Час маринування – 2-3 години.

Змішайте 1/2 чайної ложки чорного перцю, стільки ж кориці, по 1 чайній ложці паприки і солі і 2 чайні ложки сушених італійських трав. У спеції додайте 2 розтертих зубчики часнику і столову ложку лимонного соку. Цієї суміші вистачить приблизно на півкілограма курячого філе.

Щоб шашлик вийшов особливо ніжним, змішайте по 2 столових ложки лимонного соку і оливкової олії і змащуйте цим складом м’ясо під час смаження.

Маринад на основі йогурту та каррі

Цей маринад найкраще підійде для птиці або білого м’яса. Час маринування – 2-3 години.

Склянку натурального нежирного йогурту без добавок змішайте з 2 чайними ложками каррі і посоліть за смаком. У суміш додайте порізану зелену цибулю і помідори чері. Замаринуйте м’ясо на 2-3 години.

Маринад для рибного шашлику

Цей маринад ідеально підійде до будь-якого сорту риби. Час маринування – 1-2 години.

На півкілограма рибного філе візьміть одну середню цибулину і наріжте її кільцями. Далі подрібніть 1-2 зубці часнику (в залежності від розміру) і дрібно порубайте невеликий пучок кропу. Все це змішайте, посоліть, поперчіть меленим білим перцем і залийте столовою ложкою оливкової олії. Коли суміш буде готова, наріжте тонкими кільцями половину лимона, додайте його в маринад і тут же кладіть в нього шматочки риби.

Експрес-рецепт для маринаду

Якщо ж ви вирішили поїхати на пікнік спонтанно і у вас немає 6-8 годин для маринування м’яса, не варто одразу вдаватися до “важкої артилерії” і замочувати м’ясо в майонезі чи оцті. Таким маринадом ви тільки зіпсуєте шашлик.

До нарізаного м’яса додайте потерту цибулю, сіль, перець та інші спеції за смаком. І залийте м’ясо мінеральною водою. За півгодини можете сміливо приступати до смаження.

Десерти на пікнік

Яблука з цукром і корицею

Потрібно: 1 кг яблук (віддайте перевагу міцним сортам), сік 1 апельсина, цукор – 3 ст. л., мелена кориця – 1 ч. л.

Приготування:  соус для десерту бажано приготувати вдома. Змішайте сік апельсина та цукор, розігрійте, поки цукор повністю розчиниться. Додайте корицю та потримайте на вогні ще 1-2 хвилини. Залийте соус у маленьку баночку і візьміть з собою. Очистіть яблука від шкірки та поріжте їх на четвертинки. Замочіть яблука у соусі та нанизайте їх на шампури. Готуйте на мангалі близько 5-6 хвилин.

Банани з шоколадом на мангалі

Потрібно: банани (за кількістю осіб), шоколад – 1 плитка, зефір.

Приготування: розріжте банани посередині, щоб вийшли “човники”. Начиніть банан шоколадом та зефіром. Загорніть банани у фольгу та обсмажте на решітці мангалу 5 хвилин. Перед подачею банани можна посипати кокосовою стружкою або корицею.

Алкоголь на пікнік

Домашня сангрія

Потрібно: червоне вино – 0,7 л, питна вода – 0,7 л, цукор – 2 ст. л., 2 апельсини, 1 лимон, лід.

Приготування:  наріжте фрукти кружечками разом зі шкіркою. У ємність налийте вино та воду, додайте цукор і добре перемішайте. Додайте нарізані фрукти. Подавайте з льодом та шматочками фруктів.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *